Vratolomije uz staru opremu

PRIREDIO: Milenko Kindl
Vratolomije uz staru opremu

Mnogi ljudi još uvijek vole da odu u zabavni park.

Tradicija da lopticama gađate limenke kako biste osvojili plišanog medvjedića, koliko god anahronična bila, nekako nikako da sasvim zamre. Ista je stvar i sa šećernom vatom ili ludim vožnjama na vrtuljcima, "hali-galijima", električnim automobilima...

A "sprave" za vožnju postaju sve veće, sve brže i izgledaju sve opasnije.

Posljednjih godina direktori zabavnih parkova morali su ipak malo stati na kočnicu i prestati nabavljati nove izume jer su cijene kompleksnih naprava za luna-parkove u posljednje vrijeme izuzetno porasle.

Andreas Ajgner je upravnik jednog zabavnog parka u Njemačkoj koji pokušava da i dalje privuče posjetioce. Budući da i njegovo preduzeće pati zbog krize, nije sebi mogao da priušti nove mašine za svoj luna-park, već je odlučio da uloži u jednu staru konstrukciju, izgrađenu još 1996, a koja nije bila u pogonu skoro cijelu deceniju:

- Znali smo da skuplja prašinu, pa smo je otišli pogledati. Čelična je konstrukcija bila u odličnom stanju pa smo odlučili da je upotrijebimo kao bazu za novu atrakciju - priča on za "Dojče vele".

Ajgner je u Gerstlaueru, tradicionalnoj bavarskoj kompaniji za izgradnju opreme za zabavne parkove, preuredio stare gondole. Potom je cijela mašinerija prošla pomni tehnički pregled te dobila "fejslift", koji bi trebao zakamuflirati koliko joj je zapravo godina.

Cijeli je posao stajao 1,2 miliona evra, što je još uvijek tek pola od onog što bi vlasnik platio da se odlučio za kupovinu neke nove konstrukcije.

"Power Tower ", 66 metara visoka kula na minhenskom Oktoberfestu, stoji na primjer već osam godina. Malo koja druga atrakcija može poklonicima ovakve zabave ponuditi tako dramatično iskustvo slobodnog pada.

- Siguran sam da će kula tu biti još nekih 10-20 godina. Nemamo baš tako puno konkurencije u ovoj branši - kaže vlasnik Evald Šnajder.

On je ovu "kulu" kupio 2002. od minhenske firme "Maurer-Zene" za dva i po miliona evra. Danas bi ona, kad bi bila nova, koštala oko pet miliona.

Ovoliki iznos prosječni voditelj zabavnog parka sad ne može da plati, pa su i kompanije koje proizvode opremu za luna-parkove, sada u krizi. Najveći "tobogan smrti" na svijetu je "Olimpija luping". Za njegov transport potrebno je pedeset kamiona a cijena prevoza na primjer od Minhena do Hamburga stoji oko 45.000 evra.

Vlasnik Rudolf Bart (71), godišnje ulaže 200.000 evra u održavanje ove 20 godina stare konstrukcije. Bart bi želio da je modernizuje ali to bi značilo još više vozila potrebnih za transport, što bi mu još više povećalo troškove.

Tako će još neko vrijeme "Olimpija luping" funkcionisati ovakav kakav jeste. A drugi vlasnici, poput Andreasa Ajgnera, nemaju drugog izbora nego da popravljaju i održavaju staru opremu.

Sve ima cijenu

Posjetioci zabavnih parkova nisu spremni da plate bilo koju cijenu za neku uzbudljivu vožnju, a s druge strane, očekuju da kvalitet, bezbjednost, udobnost i količina zabave stalno rastu. A sve to ima i svoju cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana