Vožnja brzinom rakete

Milenko Kindl
Vožnja brzinom rakete

Proizvođači automobila svake godine izrade takozvane konceptualne modele. Njih nema na tržištu, izgledom i karakteristikama se totalno razlikuju od dosadašnjih tipova, i služe jedino da bi "vadili mast" posjetiocima auto-moto sajmova. Većina njih je u suštini nepraktična, često izaziva i podsmijeh, pa se ponekad možemo zapitati šta je nekome trebalo da se toliko pati oko njih, piše portal Cracked.com.

Međutim, s vremena na vrijeme pojave se modeli takvog izgleda i karakteristika da je ne imati ih naprosto grijeh. Međutim, iz ovog ili onog razloga oni nisu nikada doživjeli svoj tržišni "bum". Slijedi nekoliko automobila iz snova koji neće nikada postati stvarnost. 

GM Firebird III - istoimena slika i legenda

Mlaznjaci su 50-ih godina prošlog vijeka bili nešto sasvim novo, a ovaj automobil je trebalo da postavi enigmu pred svakog od nas: kako je moguće mlazni motor smjestiti u porodični "sedan"?

GM Firebird III možda daje odgovor na to pitanje, jer njega pokreće turbo-motor Whirlfire. A ako automobil ima motor na mlazni pogon, onda bi trebalo i da izgleda kao mlaznjak, zar ne? Upravo tako.

Jer, uz obavezna stražnja krilca, ovaj automobil ima karakterističan oblik haube poput mlaznjaka, te dvije zasebne kabine sa zaštitom od plastike u obliku mjehura, za vozača i suvozača. Ništa nije tako uzbudljivo kao vožnja na autoputu brzinom rakete, a dok prestižete te spore automobile, glava vam viri iz svojevrsnog plastičnog mjehura.

Najzanimljivije je što GM Firebird III nema volana. Jer, šta će mlaznjaku volan? Umjesto njega, ovom superbrzom zemaljskom pticom upravljate - džojstikom.

Ali... Uprkos tome što se njegov turbo-motor nikada ne pregrijava, a može da radi na sve što može da sagorijeva (uključujući i tekilu), ovaj automobil je neprikladan iz nekoliko razloga. Najvažniji je taj što turbo-motori koje pokreće benzin proizvode velike količine azotnog oksida, gasa koji uzrokuje efekat staklene bašte i kisele kiše. Pored toga, zvuk turbo-motora najviše podsjeća na - usisivač.

Nissan Pivo 2 - istoimena slika i legenda

Na prvi pogled ovaj automobil izgleda luckasto. Ali, bez obzira na sve, automobili budućnosti biće upravo takvi. I još će, poput ovog tipa, imati robota suvozača.

Nissan Pivo 2 je mali automobil i rješava mnoge probleme koji su od pamtivijeka mučili sve one koji se bave i koji vole automobile. Umjesto jednog na benzin, njega pokreću četiri električna motora, po jedan u svakom točku. Zbog toga se svaki točak može pokretati nezavisno od ostalih, što će olakšati muke svima onima koji imaju problem sa parkiranjem.

Automobil takođe može rotirati oko ose, tako da vožnja u "rikverc" gotovo da nije ni potrebna, a ulazak na jedina, prednja vrata je pravi mačji kašalj, bez obzira na to koliko pijani ili slabe pokretljivosti bili vaši saputnici.

A robot-pomoćnik uradiće mnoge stvari umjesto vas. Na primjer, pratiće vaše raspoloženje za vrijeme vožnje i pokušaće da vas oraspoloži ukoliko postanete malo razdražljivi. Jer, dokazano je da su najopasniji depresivni ili ljuti vozači.

Ovaj automobil bi bio nedostupan za većinu potencijalnih kupaca zbog svoje cijene. Jer, uz mnogobrojne ugrađene inovacije, imati ličnog robota koji će se za vrijeme vožnje uvijek naći pri ruci nije mala stvar. Zbog toga ovaj automobil košta otprilike kao i privatni mlazni avion.

Phantom Crosair - istoimena slika i legenda

Da je Betmen skakao po neboderima Gotam Sitija 40-ih godina prošlog vijeka, ovaj automobil bi sigurno bio njegov izbor. Phantom Crosair osmislio je 1938. gdine Rust Hajnc, sin vlasnika i nasljednjik velikog lanca proizvođača hrane pod imenom - "Hajnc". Od tada pa do danas, ovaj automobil je ostao neprevaziđen standard za sve one koji žele da ih smatraju pravim mačo-muškarcima.

U to vrijeme bio je daleko ispred svog vremena. Vrata su se otvarala pritiskom na dugme, a na upravljačkoj tabli bili su ugrađeni, između ostalog, kompas i mjerač nadmorske visine.

Međutim, najbolje od najboljeg nalazilo se na stražnjem dijelu automobila. Za Rusta Hajnca je to bilo toliko važno da je, radi stvaranja odgovarajućeg prostora, žrtvovao udobnost, pa je četiri sjedišta prebacio naprijed, a dva ostavio pozadi.

Nisu u pitanju bili vazdušni jastuci, rezervne gume ili prostrani "gepek", nego - pretinac za piće.

Bilo je predviđeno da Phantom Crosair te 1939. godine košta oko 14.700 dolara, danas bi ta cijena iznosila više od 200 hiljada zelenih novčanica. Te pare su bile misaona imenica za sve čiji novčanici nisu preživjeli veliku depresiju. I ne samo to: gotovo cijeli automobil bio je izrađen od aluminijuma, što je bio veliki luksuz, s obzirom na to da je te 1939. godine već počeo Drugi svjetski rat.

Kakve li ironije - Hajnc je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a sa njim je otišao i njegov san.

Volswagen GX3 - istoimena slika i legenda

Ovaj automobil je idealan za svakog ko je poželio da vozi motocikl, ali se plašio da će, ako naleti na kamenčić ili izbočinu na putu, završiti sa one strane bankine.

Riječ je o "automobilu" za dvije osobe koji izgleda kao kombinacija "Hondinog" motocikla i "formule 1". Što se tiče potrošnje goriva, imati Volksnjagen GDž3 zahtijevaće istu učestalost "tankanja" kao i bilo koji hibridni automobil, ali njegov izgled činiće vas uistinu "facom". I naravno, bićete u stanju da zbog mogućnosti manevrisanja izbjegnete zastoje u jutarnjim saobraćajnim gužvama.

Vozeći ovaj automobil možete izigravati i kaskadera, jer je njegova odignutost iznad zemlje tako mala da možete proći i ispod prikolice kamiona, u Džejms Bond stilu. Ipak, nemojte pokušavati tako nešto.

Nije loše za automobil koji košta "samo" 17 hiljada dolara...

Volswagen GX3 trebalo je da se pojavi na tržištu početkom 2007. Međutim, "Folksvagen" je u posljednji čas odustao od njegove masovne proizvodnje zbog radikalnog dizajna, a i zato što su otkriveni neki bezbjednosni nedostaci. Jedan od njih je činjenica da bi pri svakoj jačoj "saobraćajki" ovaj automobil ostao potpuno smrskan.

A i nošenje zaštitne kacige pri gradskoj vožnji nije baš ugodno. 

Ford Seattle-ite - istoimena slika i legenda

Tamo negdje 1963. godine u "Fordovom" odjeljenju za dizajn automobila bila je bar jedna ekipa koja nije dangubila. Osmislili su konceptualni automobil Ford Seattle-ite, koji nije bio samo ispred onog, već i ispred ovog vremena.

Bilo je zamišljeno da ga pokreću rezervoari sa gorivom koji se mogu mijenjati, pa čak i kompaktni nuklearni reaktor (bilo je to doba kada radioaktivnost i mutanti još nisu bili baš ozbiljno shvaćeni). Takođe, Ford Seattle-ite je trebalo da bude opremljen nekom vrstom kompjuterizovanog sistema za mapiranje u realnom vremenu, što je tehnologija koja se tek sada usavršava.

Međutim, postojala je jedna začkoljica: njegovi tvorci su u njega željeli da ugrade tehnologije koje neće postojati još bar 40 godina, a i danas nisu primjenjive na svaki automobil. Zbog toga rezervoari sa gorivom koji se mijenjaju poput baterija još nisu doživjeli široku primjenu.

Šest točkova

Nemoguće je ne reći koju o savršenosti spoljašnosti automobila Ford Seattle-ite: sportski izgled, oštre linije, izduvni sistem kao kod nekog svemirskog broda. To je bio i prvi auto na šest točkova, što je bilo zasnovano na teoriji da više točkova povećava efikasnost kočenja, a i više je "cool".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana