Vjenčanja iz bajki

N. Vrankovič, M. Miljić
Vjenčanja iz bajki

Vjenčanja su sama po sebi važan događaj, a kada su mladenci poznate i slavne osobe sa povećim računom u banci, onda se potrude da taj dan ostane zapamćen za vijeke vjekova.

Vjenčanje je uvijek povod za raskoš i rasipanje novca, a mnogi bogati i slavni na svoja vjenčanja troše pravo malo bogatstvo, o kojem obični ljudi mogu samo da sanjaju.

Iako brakovi znaju da im traju svega po nekoliko mjeseci ili sedmica, oni se ne ustručavaju da na dan kada izgovaraju sudbonosno "da" potroše milione maraka. Na organizaciji njihovog vjenčanja rade brojni svjetski poznati stilisti, konobari i kuvari, koji brinu da sve bude u redu i da nikom od gostiju ništa ne nedostaje. Vodi se računa o svakom detalju, vjenčanice i odijela za mladence izrađuju najčuveniji modni dizajneri, a na takvim svadbama pjevaju najpoznatiji svjetski muzičari.

Vjenčanje vijeka

Vjenčanje koje je zasjenilo sva vjenčanja koja su održana u posljednjih dvadesetak godina je ono princa Vilijama i Kejt Midlton, koji su sudbonosno "da" izgovorili krajem aprila u londonskoj Vestminsterskoj katedrali, poslije gotovo deset godina zabavljanja.

Na "vjenčanje vijeka" došlo je oko 1.900 zvanica, a troškovi su iznosili čak oko 34 miliona dolara.

Kejt je nosila prekrasnu svilenu vjenčanicu do poda, sa "ve" izrezom, rukavima i gornjim dijelom od ručno rađene čipke i šlepom dugim 270 centimetara, koju je kreirala Sara Barton, kreativna direktorka modne kuće Aleksandra Mekvina. Na sebi je imala i kraljičinu tijaru i vjerenički prsten od dijamanata i safira, koji je nekada pripadao njenoj pokojnoj svekrvi, ledi Dajani.

Na svadbu su došli članovi gotovo svih kraljevskih porodica iz cijelog svijeta, a vjenčanje su prenosile skoro sve televizije na zemaljskoj kugli.

Mladenci su prodefilovali ulicama Londona, na kojima se nalazilo na stotine hiljada ljudi, koji su ih oduševljeno pozdravljali.

London je od njihova svadbe zaradio oko 170 miliona funti.

Petra i Kim

Jedno od najraskošnijih ovogodišnjih vjenčanja svakako je bilo vjenčanje kćerke Bernija Eklstona, prvog čovjeka "formule 1". Petra i njen dragi Džejms Stant vjenčali su se u Rimu, a svadba je koštala "svega" pet miliona funti.

Petra je na vjenčanje došla u bijelom "rols rojsu", koji je vozio bivši vozač "formule 1" Žan Alezi.

Petra je na sebi imala bijelu vjenčanicu Vere Vang, vrijednu 80.000 funti i nakit od dijamanata. Goste na svadbi u Rimu zabavljalo je 18 muzičara Kraljevskog filharmonijskog orkestra, koji su došli iz Velike Britanije, a predvodio ih je slavni Najdžel Šort. Novopečenim supružnicima prvi je čestitao čuvani operski pjevač Andrea Bočeli, koji im je otpjevao na uvce nekoliko pjesama.

Za Petrom, kada je luksuz u pitanju, nimalo nije zaostala ni najpoznatija starleta na svijetu Kim Kardašijan. Ona se u avgustu ove godine udala za košarkaša Krisa Hemfriza, a njihova svadba organizovana je po uzoru na kraljevsku.

Kim ništa nije željela da prepusti slučaju. Svaki detalj starleta je, navodno, lično provjerila, jer nije željela da neko od 450 gostiju nađe neki prigovor.

Kim je imala čak tri vjenčanice, koje je specijalno za nju dizajnirala, kao i za Petru, Vera Vang, a vjenčano prstenje djelo je njene prijateljice, poznatog juvelir majstora Loren Švarc. Vjenčanje je koštalo oko deset miliona dolara i jedno je od najskupljih u istoriji.

Vjenčanja koja se pamte godinama

Među najraskošnijim selebriti vjenčanjima ubraja se ono glumaca Toma Kruza i Kejti Holms, koje je koštalo milion funti. Vjenčanje Toma i Kejti održano je u srednjovjekovnom gradiću sjeverno od Rima u dvorcu iz 15. vijeka.

Na svadbenoj svečanosti pojavili su se brojni prijatelji para, poput Dejvida i Viktorije Bekam, Vila Smita, Džona Travolte, te Stivena Spilberga. Kejt je nosila svilenu vjenčanicu boje slonovače, otkrivenih ramena, a tu kreaciju posebno za nju dizajnirao je Đorđo Armani.

Jedno od najskupljih vjenčanja, koje se nikako ne može zaboraviti, je ono Dejvida i Viktorije Bekam, koji su sudbonosno "da" izrekli prije više od jedne decenije u Dablinu. Dejvid je bio obučen u crveni baršun, dok je Viktorija nosila usku vjenčanicu boje slonove kosti, sa ogromnim šestometarskim velom. Na glavi je imala zlatnu krunu ukrašenu dijamantima.

Jedno od najraskošnijih vjenčanja selebritija u istoriji je i ono Dženifer Aniston i Breda Pita, koje se odigralo na privatnoj ceremoniji u kalifornijskom morskom odmaralištu Malibu 2000. godine. Dženifer je bila obučena u dugu bijelu satensku haljinu, dok su njena stopala krasile "manolo blank" cipele. Razveli su se pet godina kasnije, a u javnosti se pojavila samo jedna slika sa vjenčanja.

Glumački par Ketrin Zita Džons i Majkl Daglas takođe su priredili vjenčanje za pamćenje 2000. godine u njujorškom hotelu "Plaza". Koštalo oko milion i po funti.

Glumica Salma Hajek i francuski milijarder Fransoa Anri Pinjo sudbonosno "da" izgovorili su u Veneciji 2009. godine. Njihovo vjenčanje koštalo je tri miliona dolara.

Na popisu raskošnih vjenčanja našlo se i vjenčanje pjevačice Kristine Agilere i Džordana Bratmana, koji su sudbonosno "da" izrekli u vinogradu. Na svadbi je bilo oko 150 gostiju i među njima mnogo zvijezda, poput slavne glumice Šeron Stoun. Za tu priliku podignut je šator, koji je bio uređen u zimskom stilu, pun bijelih ruža, srebrnih tapiserija i predivnih kristala.

Stajling i marketing

Modni kreator Davor Sladaković kaže da je kod poznatih, kada je riječ o vjenčanjima, uglavnom prisutan neki marketinški sporazum sa dizajnerima.

- U svijetu visokog šou biznisa ništa se ne događa spontano, a malo je njih koji priušte sebi dizajnera koji im se dopada - kaže Sladaković.

Pojašnjava da određen broj poznatih i slavnih poseže za dizajnerima koji su najistaknutiji i najpopularniji u medijima, pa zajedno sa njima prave zajedničke "dilove" i sa tim izlaze u javnost.

- Kada je riječ o odjeći, najviše se vodi računa o tome da to bude na najvišem mogućem nivou, jer sa takvim slikama izlaze u javnost, pa sve mora biti savršeno i po mjeri, pogotovo kada je u pitanju cjelokupan stajling mladenaca - istakao je Sladaković.

On smatra da je vjenčanje Kejt Midlton i princa Vilijama jedno od najljepših i "najsređenijih" vjenčanja.

- Tu se nije mnogo polagalo na marketing, u smislu uzimanja nekih određenih dizajnerskih imena. Vjenčanica Kejt Midlton rađena je ručno, što se moglo i vidjeti. Sve je bilo urađeno do perfekcije - naglasio je Sladaković.

Dodao je da je Tom Ford, kada su u pitanju vjenčanja, jedan od dizajnera koji zna da da odgovor na velike zahtjeve bogatih i poznatih.

- Njegove kreacije za muškarce su fenomenalne, pa se i većina muškaraca iz Holivuda odlučuje za njih kada su vjenčanja u pitanju, a kada je riječ o vjenčanicama, Renato Balestra nema premca - istakao je Sladaković.

Sladaković napominje da je vjenčanje posebna ceremonija.

- Vjenčanice bi trebalo da dožive "revoluciju". Nisam pristalica velikih balskih vjenčanica, staromodnih haljina koje su urađene u letu, sa velikim brojem slojeva, cirkona i blještavila - istakao je Sladaković i naveo da je pristalica minimalizma, kada su u pitanju vjenčanice.

Modni kreator Duško Oraščanin pojašnjava da se kraljevska vjenčanja pripremaju godinama unaprijed.

- Kada je riječ o vjenčanici Kejt Midlton, sve je urađeno u najboljoj mogućoj mjeri, svaki detalj je bio na svom mjestu i ništa nije prepušteno slučaju. To je bilo jedno od najljepših kraljevskih vjenčanja - smatra Oraščanin.

Kada je riječ o javnim ličnostima i njihovim vjenčanjima, Oraščanin naglašava da poznati znaju da ih i najmanja greška može koštati skandala.

- Zato se svemu posvećuje puna pažnja, angažuju se raznorazne agencije, da bi sve bilo na svjetskom nivou i kako dolikuje njihovoj reputaciji - naglasio je Oraščanin.

Brak kao zalog

Sociolog Biljana Milošević istakla je da je brak veoma ozbiljna institucija, ali da veliki broj slavnih, a naročito zvijezde u usponu, stavljaju brak i sreću kao neki zalog, odnosno kartu na koju se igra da bi se privukla pažnja.

- Pojedinci grade karijeru na skandaloznim potezima, a poslije kraću u neku "tradicionalnu rutinu", u okviru koje organizuju glamurozna vjenčanja. To je u suprotnosti sa moralnim principima - istakla je Miloševićeva.

Dodala je da bi ono što važi za prosječnog čovjeka trebalo da važi i za zvijezde i "zvjezdice".

- U većini slučajeva kod brakova "na brzaka", u koji sve više stupaju slavne ličnosti, dolazi i do još bržeg razvoda. Sav taj glamur i sjaj poslije nekog vremena počinje da blijedi. Nije zabranjeno razvesti se, ako za to postoje neki opravdani razlozi, ali stupiti u brak koji će služiti kao još jedan potez u karijeri i kao sredstvo za privlačenje pažnje, pa se potom razvesti, nije normalno - rekla je Miloševićeva.

Dodaje da to negativno utiče na stanje u društvu, jer se na instituciju braka ne gleda kao ranije.

Madona

Kraljicu popa Madonu razvod od Gaja Ričija koštao je mnogo više od njihovog vjenčanja. Madona je za svoju svadbu iskeširala milion funti. Bivši supružnici prije deset godina rezervisali su sve sobe u škotskom dvorcu, da bi u njih mogli da smjeste goste raskošne ceremonije. Madona je nosila svilenu vjenčanicu krem boje bez bretela, koju je posebno za nju dizajnirala Stela Mekartni. Nosila je i prekrasnu dijamantsku tijaru iz 1910. godine, koju je nekada davno nosila i princeza Grejs od Monaka.

Region

Kada je riječ o poznatima u regionu, najskuplje i najglamuroznije svakako je bilo vjenčanje bivše članice grupe "Models" Sandre Nikolić i ruskog milijardera Andreja Meljničenka. Andrej je za vjenčanje iskeširao 20 miliona evra, a mladencima su pjevali Enrike i Hulio Iglesijas, Vitni Hjuston i Kristina Agilera.

Slijede vjenčanja misice Jelene Jakovljević i biznismena Saida bin Draia, pjevača Emine Jahović i Mustafe Sandala, folk pjevačice Dare Bubamare i Milana Kesića, pjevačice Svetlane Cece Ražnatović i Željka Ražnatovića, Slobodana Živojinovića i Lepe Brene, Seke Aleksić i Veljka Piljkića...

Prema pisanjima medija u Hrvatskoj, najpoznatija, najskuplja i najglamuroznija tamošnja vjenčanja bila su vjenčanja manekenke Maline Grahek i biznismena Josipa Šelendića, manekenke Ivane Paris i bivšeg mistera Hrvatske Dina Bubičića, fudbalera Darija Srne i Mirele Forić te voditeljke Belme Hodžić i rukometaša Mirze Džombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana