Vilijam Montgomeri: Međunarodna politika u BiH nije efikasna

M. Filipović, M. Kindl
Vilijam Montgomeri: Međunarodna politika u BiH nije efikasna

Treba se fokusirati prije svega na činjenicu da postojeća međunarodna politika u BiH nije efikasna i da treba smisliti nešto drugo, istakao je u intervjuu za "Glas Srpske" Vilijam Montgomeri, bivši američki ambasador u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji i nekadašnji specijalni savjetnik predsjednika SAD za BiH.

- Učinjen je izvjestan napredak, međutim pojavili su se drugi problemi, još iz vremena Pedija Ešdauna. Zato je BiH u velikoj opasnosti da krene unazad - upozorio je Montgomeri.

* GLAS: U autorskom tekstu u "Njujork tajmsu" naveli ste da rješenje za BiH vjerovatno uključuje oblikovanje drugačijih odnosa unutar zemlje i dopuštenje Republici Srpskoj da održi referendum o nezavisnosti. Na osnovu kojih argumenata izvodite ovakav zaključak?

MONTGOMERI: Važan zaključak koji se može izvući iz teksta je da se trebamo pomiriti sa činjenicom da sadašnja politika prema BiH nema efekta. To je ono što uporno naglašavam, jer više od 15 godina sprovodili smo uprazno jednu politiku u BiH, a drugu koja se tiče Kosova. Svim snagama trudili smo se da tu politiku sprovedemo u djelo, što jednostavno nije uspjelo. U BiH smo na neki način tamo gdje smo bili i prije 15 godina. Učinjen je izvjestan napredak (neograničena sloboda kretanja na primjer), međutim pojavili su se drugi problemi, još iz vremena Pedija Ešdauna. Zato je BiH u velikoj opasnosti da krene unazad. Želim da pokrenem dijalog o onome što bi trebalo promijeniti, na koji način možemo promijeniti svoj odnos i postojeću politiku prema BiH, te kreirati novu politiku. To je ono što je najvažnije.

* GLAS: Za kakvu se međunarodnu politiku u BiH zalažete?

MONTGOMERI: Treba se fokusirati prije svega na činjenicu da postojeća politika nije efikasna i da treba smisliti nešto drugo. Lično vjerujem da tri etničke grupe u BiH treba da na neki način postignu novi stepen razumijevanja u međusobnim odnosima (a to važi i za etničke zajednice na Kosovu), bez prisiljavanja tih etničkih grupa da moraju, protivno njihovoj volji, živjeti u jednoj državi. Poenta je da te etničke grupe moraju da dostignu taj stepen razumijevanja na način koji bi bio prihvatljiv međunarodnoj zajednici.

* GLAS: Da li bi međunarodna zajednica trebalo da podrži eventualnu nezavisnost Republike Srpske? Stav većine predstavnika međunarodne zajednice u BiH da je zemlja održiva kao suverena sa dva entiteta i da ni u kom slučaju ne bi podržali referendum o nezavisnosti RS.

MONTGOMERI: To je bio i ostao stav međunarodne zajednice, u skladu sa proklamovanom politikom prema BiH. Ovo može biti tema razgovora i u narednih deset godina, jer stvarnost kaže da BiH, Kosovo i Srbija neće biti stabilni sve dok se bude i dalje insistiralo na postojećoj politici. Tako da smatram da će biti velikog otpora eventualnoj promjeni te politike. Na primjer, nakon objavljivanja mog teksta doživio sam žestoke napade, jer mnogi ne žele da se sadašnja politika promijeni. Dok god je ona na snazi, u regionu neće zavladati stabilnost koja nam je toliko potrebna. Što se tiče Republike Srpske, mislim da doprinos stabilnosti zahtijeva prilična zalaganja građana Srpske u odnosu na BiH i region. Da budemo precizniji, moguće je da referendum o nezavisnosti Republike Srpske bude dio tog procesa, mada ne vjerujem da se to može ikada dogoditi, osim ako se potpuno ne promijeni pristup BiH. Ukoliko bi RS jednostrano organizovala referendum, to bi moglo voditi većoj nestabilnosti. On mora biti dio sveobuhvatnog procesa.

* GLAS: Kako vidite dalji razvoj političko-bezbjednosne situacije u BiH? Otvoreno je pitanje ustavnih promjena i raspodjele nadležnosti između entiteta i BiH?

MONTGOMERI: Dok god se trenutna politika ne promijeni, postojaće mnogi problemi od kojih smo neke pomenuli, a vladaće i konstantna napetost. Umjesto da građani BiH razmišljaju o razvoju ekonomije i tržišta ili tranziciji, oni se bave problemima o kojima govorimo.

* GLAS: Da li je BiH uspješan ili neuspješan projekat međunarodne zajednice i SAD?

MONTGOMERI: Mislim da je u pitanju djelimično uspješan projekat, jer je donio mir i u izvjesnoj mjeri uspostavio međusobne odnose, ali treba još mnogo toga da se uradi da bi doživio potpuni uspjeh.

Promjene

* GLAS: Ima li nade za BiH, s obzirom na to da u zemlji još postoji Kancelarija visokog predstavnika i visoki predstavnik međunarodne zajednice, koji upotrebom "bonskih ovlašćenja" može da bude iznad zakona i Ustava zemlje?

MONTGOMERI: Ponovo se vraćamo na činjenicu da prvo moramo da priznamo sami sebi da sadašnja politika prema BiH nema efekta. Kada oni koji su odgovorni prihvate tu činjenicu, moguć je razgovor o mogućim promjenama. Pored toga, kurs međunarodne zajednice treba da bude u pravcu svih mogućih novih procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana