Vikend u zatvoru ili pod polarnim svjetlom

Milenko Kindl
Vikend u zatvoru ili pod polarnim svjetlom

Zamislite noć provedenu u zatvoru, na željezničkoj stanici ili usred moderne umjetničke instalacije, a uz sve prednosti modernog i urednog hotela.

U borbi za goste sve više hotelijera nastoji da obezbijedi nezaboravan i pristupačan smještaj, realizujući pri tome ideje kojih se niko nije sjetio.

Loneldž Planet napravio je izbor najneobičnijih hotela koje bi svakako trebalo posjetiti od sjevera Finske do turske Kapadokije.

Većina ljudi nastoji da izbjegne zatvor, ali ako odsjednete u švajcarskom hotelu-zatvoru Levengraben, bićete zatvoreni bez obzira na sve.

Najnepoželjnija adresa u Lucernu do 1998, stari zatvor iz 19. vijeka, sada je dobio potpuno drugu namjenu. Stare ćelije preuređene su u sobe, a kupatilo je i dalje zajedničko. Ipak, u nekadašnjoj prostranoj zatvorskoj biblioteci uređen je ugodan apartman, a tu je i bar pod nazivom "Alkatraz".

Zamislite hotel u kojem vi ne birate sobu, već ona vas, a "ajfon" dobijete umjesto ključa. Hotel "Blow Up Hall" u poljskom Poznanju umotvorina je Rafaela Lozana Hemera, stručnjaka za elektroniku, a odsjedanje u njemu znači i učestvovanje u autorovom šou programu.

Sve počinje kada sobu rezervišete putem interneta i birate boje, slike i brojeve. S obzirom na izbor, računar vam izabere sobu. Cijeli je hotel, osim toga, pun interaktivnih monitora, kamera i ostale tehnike.

Krajolik u turskoj Kapadokiji pomalo liči na dječije crteže ili ilustracije bajki, a hotel "Ezbeli Evi" odlično se uklapa u takvu sredinu. Dio hotela je izgrađen, ali većina je građevine "prirodna".

Neobični usjeci u stijeni predstavljaju vrata, a utisak pojačavaju kameni kamini sa starinskim dimnjacima. Enterijer je, međutim, obogaćen turskim tepisima i namještajem iz otomanskog vremena.

Svako ko misli da duh starog i otmjenog Orijent Ekspresa nikada neće umrijeti, u pravu je, bar dok postoji "The Old Pailway Station" hotel-željeznica na staroj stanici u engleskom Petvortu.

Boravak u jednom od četiri prekrasno uređenih starih željezničkih vagona omogućava vam povratak u prošlost, u kojoj je lokalna željeznica bila od presudne važnosti za englesku provinciju.

Ipak, da bi putovanje prošlo što ugodnije, hotel sa starinskom kombinuje savremenu opremu. Osim u vagonima, spavati se može i u nekadašnjoj stanici, dok je biletarnica sada hotelska recepcija.

Na kamenoj litici nedaleko od zapadnih fjordova nalazi se hotel "Krakenesfor", kao stvoren za posmatranje prekrasne norveške obale. Najbolji pogled pruža se iz soba smještenih na zadnjem spratu zgrade svetionika, iz kojih se pruža panoramski pogled na okean.

Ostale sobe nalaze se u nekadašnjoj kući svetioničara. Odlično mjesto za posmatranje surovih sjevernih talasa dodatno uljepšava ugodno uređen enterijer.

Nema mnogo umjetničkih galerija koje posjetiocima dozvoljavaju izležavanje unutar njihovih remek-djela, ali upravo se to događa u hotelu "Foks" u Kopenhagenu. Sobe su, naime, kreacije 21 međunarodno priznatog grafičkog umjetnika koje prikazuju razne motive - od stripa do krajnje otkačenih motiva.

Za razliku od velikog broja drugih hotela, svaka soba u hotelu "Foks" ima svoje ime i identitet - od sobe s imenom "Ekstazi" do onih posvećenih bebama, boksu ili maloj Švajcarki Hajdi.

Hoteli od leda postali su turističke ikone Arktika, ali finski hotel-iglu "Kakslautanen" to bi mogao vrlo lako promijeniti. U staklenim igluima, nadahnutim laponskom arhitekturom, možete ležati i kroz staklene zaobljene proreze posmatrati puni spektar zvjezdanog sjevernog neba.

Sve to možete činiti u izuzetno ugodnom i vrlo toplom okruženju dok je vani temperatura debelo ispod nule.

Gdje drugo na svijetu možete imati priliku gledati polarno svjetlo, Auroru borealis, ležeći u toplom krevetu?

Ovaj je hotel odličan i za ostale arktičke aktivnosti, poput ribolova ispod leda, utrke haskijima ili vožnju snoumobilom.

U sjenci vampira

Sigurno nije lako živjeti u sjeni najpoznatijeg vampira na svijetu, ali vlasnik imanja Kalnoki dobro se nosi s ovim izazovom. Cijela priča ne krije se samo u ideji o uređenju starog dvorca usred mistične Transilvanije već o povezivanju gostiju s lokalnim stanovnicima. Posjetioci tako mogu provesti dan s lokalnim pčelarom, pomagati kovaču ili uživati u šetnjama prirodom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana