Verica Rakočević: Moja vjenčanica je za ženu koja zna da je ponese

Dragana Keleč
Verica Rakočević: Moja vjenčanica je za ženu koja zna da je ponese

Čin venčanja za mene je najromantičniji trenutak u životu jedne žene, pa su zato sve moje venčanice namenjene ženama koje žele romantično da izgledaju. Nemam ja tih opterećenja da želim nekoga slavnog da bude u mojoj venčanici, meni je važno da to bude žena koja će znati da to ponese.

Rekla je to u intervjuu "Glasu Srpske" čuvena modna dizajnerka Verica Rakočević, koja će 26. i 27. novembra na Belgrade njedding shonj prvi put predstaviti poseban program ekskluzivnih vjenčanica.

- Materijali su vrhunski, a moj tim u ateljeu radi po svetskim standardima - naglašava slavna dizajnerka.

"Glasu" je otkrila i to da već priprema svoju novu kolekciju, koja će biti prikazana u martu sljedeće godine zajedno sa promocijom romana "Ready to wear VR" pisca Vanje Čobanova, a koji govori o njenom životu i radu.

Njene muze su uvijek bile žene koje su bile posebne u svakom smislu i išle daleko ispred vremena u kojem su živjele, kao što su Isidora Dankan, Frida Kalo, Koko Šanel, Čučuk Stana, pa je tako i ovog puta.

- Nova kolekcija je inspirisana Lu Andreas Salome, ženom koja je opčinila Ničea, Frojda, Rilkea i mnoge druge - naglašava Verica Rakočević.

* GLAS: Šta Vas je inspirisalo za kolekciju luksuznih vjenčanica koju ćete uskoro predstaviti na Belgrade njedding shonj? Kakve modele možemo da očekujemo i za kakve su žene oni namijenjeni?

RAKOČEVIĆ: Kreiranjem venčanica se bavim dugi niz godina, ali nikada to nije bio poseban program. Ove godine poziv organizatora da otvorim Belgrade njedding shonj inspirisao me je da to bude mali performans u okviru kojeg ću pokazati dve venčanice pravljene za specijalnog kupca i pet novih predloga. Osim toga, tu je i sama činjenica da iznajmljivanje venčanice košta nekada i kao moja nova. Čin venčanja za mene je najromantičniji trenutak u životu jedne žene, pa su zato sve moje venčanice namenjene ženama koje žele romantično da izgledaju. U ostalom to je moj stil i kada su dnevne haljine u pitanju. Materijali su vrhunski, a moj tim u ateljeu radi po svetskim standardima.

* GLAS: Koju slavnu ženu biste voljeli da vidite na vjenčanju u svojoj vjenčanici?

RAKOČEVIĆ: Nemam ja tih opterećenja da želim nekoga slavnog da bude u mojoj venčanici. Meni je važno da to bude žena koja će znati da to ponese.

* GLAS: Ko će sve nositi modele, s obzirom na to da je najavljeno da će učestvovati mnoge poznate ličnosti?

RAKOČEVIĆ: Uvek bi se pre opredelila za dobru manekenku, jer kod nas ne postoji javna ličnost koja je napravila tu selekciju da ne nosi sve i svakoga.

* GLAS: Ko je trenutno za Vas ikona stila i zašto?

RAKOČEVIĆ: Ikona stila za mene je ona žena koja zna da hoda u skladu sa svojom energijom i karakterom. Posebna. Marina Abramović.

* GLAS: Šta svaka žena ove zime obavezno treba da ima u svom ormaru?

RAKOČEVIĆ: Obavezno mora da ima u glavi, a onda će sama staviti u ormar ono što joj odgovara.

* GLAS: Da li već imate ideje za svoju novu kolekciju i kada bismo mogli da je očekujemo?

RAKOČEVIĆ: Naravno, već par meseci radim na kolekciji koja je inspirisana Lu Andreas Salome, ženom koja je opčinila Ničea, Frojda, Rilkea i mnoge druge. Kolekcija će biti prikazana u martu sledeće godine zajedno sa promocijom romana "Ready to wear VR" pisca Vanje Čobanova, a koji govori o mom životu i radu. Posle marta promocije će biti po celom regionu.

* GLAS: Koga od kolega najviše cijenite i čija Vas je posljednja kolekcija impresionirala?

RAKOČEVIĆ: Moji favoriti su Sonja Krstić, Tamara Radivojević, Peđa Nerić, Ana Sekularac i naravno na prvom mestu Roksanda Ilinčić.

* GLAS: Da li je završena knjiga koju o Vama piše Vanja Čobanov, koja bi, kako ste najavili, trebalo da bude objavljena u martu? Da li će knjiga otkriti neke stvari o Vama koje do sada nismo znali i kakvu ćete promociju napraviti povodom objavljivanja?

RAKOČEVIĆ: Kada će biti rekla sam, a za to kakva će biti ima nekoliko opcija, a finalnu ćemo videti 23. marta. U svakom slučaju, trudiću se da bude na nivou mojih revija i nešto drugačija od dosadašnjih promocija knjiga. U romanu će biti dosta informacija o modi i jedna moja lepa ljubavna priča.

* GLAS: Čija je ideja bila da nastane knjiga o Vama?

RAKOČEVIĆ: Vanjina, mesecima je insistirao na tome da se vidimo i kada mi je izneo ideju kako roman treba da izgleda, pristala sam. Na komentare mojih prijateljica da je bilo bolje da napišem sama roman o sebi, odgovorila sam da takve romane kod nas piše svaka šuša, a da je potpuno druga stvar kada uđete u literature kao nečija inspiracija.

* GLAS: Šta danas smatrate svojim najvećim životnim uspjehom? Da li zbog nečega žalite?

RAKOČEVIĆ: Moj najveći životni uspeh su moja deca i to što sam celoga života ostala dosledna ideji da sam gospodar svog života. Ne žalim apsolutno ni za čim, sve što sam htela to sam uradila, pa ako sam negde i pogrešila, nešto sam iz greške naučila.

* GLAS: Jednom ste prilikom izjavili da Vas život stalno šiba, ali da uvijek idete dalje. Odakle Vam snaga za neprestanu borbu? Jeste li ikada pomislili da se predate?

RAKOČEVIĆ: To što me život šiba po mom mišljenju je jako inspirativno, to me tera u borbu, a ja volim da se borim. Snaga je u mom genetskom nasleđu i karakteru. Znate mi sa Kosova smo posebna sorta, gledajte Novaka Đokovića. Predaja je po meni samo trenutak kada se preselite na drugu planetu. Najvažnije od svega je da ostavite trag, a ja mislim da sam u tome uspela.

* GLAS: Da li vjerujete u ljubav i da li ste emotivno ispunjeni?

RAKOČEVIĆ: Celog života meni je ljubav smisao i mislim da će tako biti uvek. Ja sam Vendi večito u potrazi za Petrom Panom. Trenutno sam potpuno ispunjena, volim i voljena sam, na način koji me čini beskrajno srećnom.

* GLAS: Kajete li se zbog nekih poslovnih poteza?

RAKOČEVIĆ: Nikada se ne kajem, kao što reče jedan mudrac "ne postoji juče ni sutra, samo danas, jer već sutra danas će biti juče, a ono što je bilo juče ne možete popraviti". Gubila sam mnogo materijalnog u poslovnim potezima koji su za nekog bili pogrešne investicije, a za mene zadovoljstvo, pa zato sve što je zadovoljstvo ne može biti promašaj, ma kako vas to materijalno koštalo.

* GLAS: Ko Vam je danas najveća podrška?

RAKOČEVIĆ: Deca, prijatelji i partner.

* GLAS: Često ste na meti žute štampe. Pogađaju li Vas još uvijek zluradi komentari i da li i kada reagujete na njih? RAKOČEVIĆ: S obzirom na dužinu trajanja na javnoj sceni, poziciji koju zauzimam, mislim da što se žute štampe tiče nisam davala povoda nikada za neumesne komentare, nije ih ni bilo u onoj količini u kojoj ovaj zagađeni prostor to može da proizvede. Zluradi komentari su samo potvrda da ste uspeli, jer ravnodušnost govori da ljudi nemaju na čemu da vam zavide. Moja uzrečica je "teško onome koga svi hvale".

* GLAS: Ko je Verica Rakočević privatno?

RAKOČEVIĆ: Ista ona koju vidite na TV ekranima i u novinama. Kod mene nikada nije bilo one vrste foliranja koja vas predstavlja u drugačijem svetlu od onoga u kojem ste stvarno. Valjda zato i pored onih koji bi me pojeli za doručak, postoji mnogo više onih koji me obožavaju.

Rijetki ljudi

* GLAS: Da li je danas teško opstati u Vašem poslu? Kako ostati u vrhu?

RAKOČEVIĆ: Danas je teško opstati u bilo kojem poslu, a pogotovo u modi. Do vrha je uvek lakše doći nego na njemu ostati, ali zato i postoje retki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana