VENECIJA - grad zaljubljenih

Sandra Miletić
VENECIJA - grad zaljubljenih

Venecija, grad koji se prostire na 117 ostrva koje pješčani sprud, Lido, štiti u laguni, grad sa 150 kanala, 400 mostova i bezbroj znamenitosti, mjesto je koje svakako obavezno treba posjetiti.

Venecija je uz Pariz vjerovatno najromantičniji grad na svijetu. Tako barem kažu svi oni zaljubljeni koji su ga posjetili.

Venecija je grad romantike i uživanja u kulturi, ali će definitivno razočarati one željne ludih noćnih provoda.

Trg svetog Marka

Mnogo je toga što se u Veneciji treba obići.

Posebno je privlačan Trg svetog Marka (Poazza San Marco) sa svojim 175 metara dugim i raskošnim prostorom, sa crkvom nakićenom stubovima i mozaicima i sa 99 metara visokim zvonikom.

Trg svetog Marka je glavni gradski trg u Veneciji, centralna znamenitost i sastajalište koje je uvijek puno turista, fotografa i brojnih golubova.

Jedan je od rijetkih drevnih evropskih trgova koji su pješačka zona, bez motorizovanog saobraćaja koji se obavlja samo kanalima. Svi ostali trgovi u Veneciji se, zbog manje veličine, ne zovu piazza nego campi.

Trg je mjesto održavanja mnogih venecijanskih festivala.

Vožnja gondolama

Tu je i sistem kanala s gotovo četiri kilometra dugim "Velikim kanalom" koji presijeca grad u obliku ogromnog slova S.

Romantična vožnja gondolom po "Velikom kanalu" je posebno uživanje iako je 400 gondola (1750. godine bilo ih je više od 12.000) nasuprot motornim čamcima danas u velikoj manjini.

Bazilika svetog Marka i Duždeva palata

U najznačajnije građevine u Veneciji spadaju Bazilika svetog Marka i Duždeva palata.

Bazilika svetog Marka (Basilica di San Marco) je venecijanska katedrala i najpoznatija crkva u Veneciji. Nalazi se na Trgu svetog Marka. Građevina iz 11. vijeka je raskošnog dizajna s unutrašnjosti potpuno ispunjenom pozlaćenim vizantijskim mozaicima.

Duždeva palata (Palazzo Ducale) je gotička palata koja je služila kao rezidencija duždeva (izabranih vojvoda) Mletačke Republike. Bilo je uvriježeno da poslije izbora, svaki dužd napusti svoj dom i nastani se u duždevoj palati u trajanju svog mandata.

Šoping i smještaj

Venecija nije tako dobro odredište za kupovinu odjeće kao recimo Milano ili Rim, ali u Veneciji možete uživati u brojnim jedinstvenim trgovinama, poput onih s "murano" staklom ili venecijanskim maskama.

Smještaj u Veneciji je relativno skup, pogotovo kad ga usporedimo s drugim popularnim italijanskim odredištima, a ponešto zaostaje i kvalitetom ponude.

Ipak, onima koji žele da uživaju u razgledanju znamenitosti i romantičnim vožnjama gondolom, to neće predstavljati nikakav problem.

Istorija

Istorija Venecije počela je u 5. vijeku. Tada su od Huna progonjeni stanovnici Akvileje pobjegli na neke od tih močvarnih ostrva.

U tom skloništu začelo se vojvodstvo sa duždem na čelu (697) i napokon se tu rodila trgovačka metropola.

U 15. vijeku Venecija je sa više od 200.000 stanovnika bila centar svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. U to vrijeme dosegla je svoj vrhunac. Raskošne građevine koje su podsjećale na orijentalne uzore, postajale su sve raskošnije. Nicale su nove palate, bogato opremljene od umjetnika kao što su bili Tintoreto, Veroneze i Ticijan.

  

Usluga                                                                          Cijene

Smještaj u hotelima (po osobi,                           od 40 KM

jedan dan, sa doručkom, bez prevoza)                     

Proljećni aranžmani                                          od 140 KM

(tri dana sa prevozom,

smještajem i doručkom)

Vožnja gondolom                                              oko 120 KM

Parking (dan)                                                        od 40 KM

Pizza i tjestenine                                               od 8 KM

(najmanja porcija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana