Veličanje srpskih dželata: Orić "heroj" nove serije, umjesto da bude iza rešetaka (VIDEO)

RT
Veličanje srpskih dželata: Orić "heroj" nove serije, umjesto da bude iza rešetaka (VIDEO)

Serija posvećena ratnom zločincu Naseru Oriću – za koju je popularna turska striming platforma objavila trejler – kratak sinopsis ističe da se prati priča "o heroju koji je promijenio tok rata u BiH između 1992. i 1995. godine" – samo je još jedan pucanj u 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, čiju krv na rukama nosi ovaj ozloglašeni komandant, ocjenjuju sagovornici "Novosti".

"Razočarana sam što se veličaju ratni zločini, ali ne zaboravimo da je on bošnjački narodni heroj", istakla je šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH i potpredsjednik SNSD Sanja Vulić, te dodala da je Orić u svom narodu poštovan i da njegov uticaj nije mali ni kada je u pitanju kadrovanje u institucijama.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske poručuju da je ovo nastavak veličanja dobro poznatih srpskih dželata.

"Nikakve serije neće izbrisati činjenice da je Naser Orić bio i ostao zločinac i odgovoran za smrt stotina Srba u Podrinju. Sudovi su ga oslobodili, ali porodice srpskih žrtava nikada mu neće oprostiti", naveli su iz ove organizacije.

"Politika" pak podsjeća da je turska nacionalna kuća TRT, kojoj je povjerena produkcija serije o muslimanskom komandantu Oriću, čije ime je za Srbe sinonim za stradanje i nepravdu, snimila i uspješnu seriju o Aliji Izetbegoviću 2018. godine.

"Ovo govori dosta o društvenoj svijesti u toj zemlji. Identifikovanje s bošnjačkim narativom tokom devedesetih je zamaglilo istorijske činjenice, jer je Naser Orić neko ko se otvoreno hvalio ubijanjem Srba u zapadnim medijima", rekao je reditelj Boris Malagurski za beogradski list i podsjetio da su ga prošle godine bošnjački i turski mediji osudili za slavljenje ratnih zločinaca u njegovom dokumentarnom filmu o istorijskoj perspektivi Srba u BiH.

"Da li će u ovoj seriji biti prostora za scenu u kojoj Orić plaća onima koji su mu donosili srpske glave kao trofeje? Kako će biti ekranizovani napadi na sva srpska sela u Podrinju koja su zbrisana s lica zemlje. Da li će autorima serije biti vrijedno zabilješke da je Naser Orić sudiji Iliću iskopao oči?", pita se predsjednik Skupštine republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Branimir Kojić.

Inače, Haški tribunal je 2008. Orića pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana