Važnije je s kim je nego kakav je

PRIREDIO: Milenko Kindl
Važnije je s kim je nego kakav je

Američke političke kampanje često se bave seksualnim aferama i nevjerstvima kandidata, a da je tako i tokom aktuelne republikanske kampanje za izbor predsjedničkog kandidata pokazuje i objavljeni intervju sa bivšom suprugom nekadašnjeg predsjedavajućeg Kongresa Njuta Gingriča.

Gingrič se od svoje bivše supruge Marijen razveo 2000. godine, poslije čega se oženio svom saradnicom iz Kongresa Kalistu Bisek. To je Gingričev treći brak.

Emitovanje intervjua sa bivšom suprugom, za Gingriča je palo u veoma lošem trenutku, tik pred preliminarne izbore u Južnoj Karolini, gdje su republikanski birači vrlo konzervativni i religiozni i gdje bi otvaranje te priče moglo da ugrozi njegove šanse da ostvari dobar rezultat.

Kao odgovor na intervju, iz Gingričevog izbornog štaba izdato je saopštenje u kome se citiraju izjave njegove djece iz prvog braka, koja navode da ne žele da kažu ništa loše za Marijen i da razumiju da svako ima različita sjećanja na brak.

Naš otac je još ranije rekao, i privatno i javno, da žali ako je prouzrokovao bilo kakav bol u prošlosti ljudima koje voli, navodi se u saopštenju.

Republikansku predsjedničku kampanju je početkom decembra napustio Herman Kejn, pošto ga je više žena optužilo za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

Time se on, zajedno sa Gingričom, pridružio dugoj listi predsjednika i predsjedničkih pretendenata, čiji je lični život privukao pažnju javnosti.

Od predsjednika Tomasa Džefersona do Bila Klintona, u američkoj politici neprekidno izlaze u javnost seksualni skandali. Herman Kejn je najnoviji u nizu političara pod mikroskopom.

Prvo su se pojavile tvrdnje o seksualnom uznemiravanju, a potom, tvrdnje o 13-godišnoj vanbračnoj aferi. Podrška javnosti Kejnu se naglo smanjila uprkos njegovom poricanju.

Predsjednički istoričar na Američkom univerzitetu, Alan Lihtman, kaže da seksualni skandali razotkrivaju aroganciju političara.

- Seksualni skandali posebno smetaju kad pogađaju takozvane porodične vrijednosti kandidata koji izgleda da propovijedaju jedno, a rade drugo. To je fundamentalna uvreda za američki narod - kaže Lihtman za "Glas Amerike".

Demokratski predsjednički kandidat iz 2008, Džon Edvards, doživio je kraj političke karijere, kada su Amerikanci saznali da je postao otac djeteta poslije afere sa ženom koja je bila snimatelj u njegovom predizbornom timu.

Još jedan demokratski predsjednički pretendent, Geri Hart, 1987. je ispao iz trke kada su se pojavile fotografije na kojima se oženjeni bivši senator vidi na jahti sa mladom manekenkom.

Međutim, seksualni skandali ne dovode uvijek do kraja karijere. Tokom drugog predsjedničkog mandata Bila Klintona, otkrivena je njegova afera sa pripravnicom u Bijeloj kući.

Čak i poslije opoziva u Predstavničkom domu zbog laganja o tom odnosu, predsjednik Klinton je zadržao visoku popularnost u javnosti. On je ostao na položaju, pošto Senat nije uspio da ga smijeni na osnovu te optužbe.

Jedan od direktora Istraživačkog centra "Pju", Majkl Dimok, kaže da je javnost spremna da pređe preko prošlih afera, ako vidi da političar ima dobre druge osobine.

- Ljudi stvarno žele da znaju stavove kandidata prema različitim pitanjima i kakvu vrstu liderskih osobina mogu da ispolje. Iako su njihovo poštenje i lični život jedna od polaznih tačaka za ljude, to ne mora za svakog da bude razlog za propast karijere - istakao je Dimok.

Skandali ne potresaju samo američke lidere. Tadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan, u maju je izgubio šansu da postane predsjednik Francuske, pošto ga je hotelska sobarica u Njujorku optužila za pokušaj silovanja.

Dug je spisak seks skandala političara koji su imali različite ishode: neki su podnosili ostavke, neki nisu, neki su na to natjerani, a pojedini vještiji političari su ih iskoristili za dodatni publicitet.

Bivši izraelski predsjednik Moše Kacav dao je ostavku u junu 2007. godine poslije dugogodišnjeg skandala u kome ga je nekoliko bivših saradnica optužilo za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, a jedna i za silovanje.

Naime, Kacav je optužen da je dva puta silovao svoju pomoćnicu, kada je bio ministar turizma krajem devedesetih godina i da je seksualno napastvovao još dvije žene koje su radile u predsjedničkoj rezidenciji dok je bio predsjednik od 2000. do 2007. godine.

U martu ove godine osuđen je na sedam godina zatvora i na plaćanje odštete žrtvama, a kada mu je izrečena kazna Kacav je briznuo u plač vičući sudijama:

- Oni griješe, to su sve laži! Čitava kazna je greška! Dozvolili ste da pobijede laži.

Predsjednik vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke Franc Mintefering (69) dospio je u novine zbog ljubavne afere sa četrdeset godina mlađom devojkom, zaposlenom u njegovom poslaničkom kabinetu u Bundestagu.

Bivši poljski vicepremijer Andžej Leper bio je 2006. godine takođe umiješan u seksualni skandal jer je uslovio davanje zaposlenja jednoj ženi u njegovoj partiji sa pružanjem seksualnih usluga.

Jedan od najvećih ženskaroša međunarodne političke scene je svakako italijanski premijer Silvio Berluskoni. Već je legendarna postala afera Rubi u kojoj je optužen da je plaćao seksualne usluge meloljetnoj 17-godišnjoj igračici u noćnom klubu "Karimi el Marug".

Tokom istrage u ovoj aferi otkriveno je i da je potrošio 280.000 evra za kupovinu automobila raznim devojkama, uglavnom onim istim koje su prisustvovale zabavama koje je Berluskoni priređivao u svojoj vili.

Ešdaun

Bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun takođe je imao problema zbog slabosti prema nežnijem polu: njegovu vezu sa sekretaricom Trišom Hauard obelodanio je 1992. list "News of the World ". Iste godine Ešdaun je održao konferenciju za štampu na kojoj je otvoreno priznao svoju petomjesečnu ljubavnu vezu, a mediji mu zbog tog skandala dali nadimak "Pedi Pentsdaun" (Pedi spuštenih pantalona).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana