Varšava - kulturni centar

Sandra Miletić
Varšava - kulturni centar

Varšava je naučni, kulturni i politički centar Poljske čiji je glavni grad, a jedan je od najljepših gradova ove države.

U Varšavi se nalaze parlament, predsjednička palata i poljska vlada. Osim što je najveći grad u Poljskoj, Varšava je i centar Mazovjeckog vojvodstva. Na terenu grada nalazi se nekoliko uzvišenja, uglavnom vještačkih, a grad se nalazi s obje strane rijeke Visle.

PRILIKOM POSJETE VARŠAVI obavezno treba pogledati srednjovjekovno gradsko jezgro (Stare Miesto), gotičku katedralu iz 14. vijeka, Barbakan iz 16. vijeka i druge spomenike.

Istorijsko jezgro Varšave uvršteno je 1980. godine na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao jedinstven primjer poslijeratne obnove starog centra grada koje sadrži primjerke građevina u svim istorijskim periodima od 13. do 20. vijeka. U izvornom stilu su obnovljeni stari srednjovjekovni grad, stari trg, gradske istorijske kuće, zeleni krug na mjestu gradskih zidina s utvrđenjem Barbikan, vjerske građevine, Kraljevski dvorac sa Sigmundovim stubom....

Južno od Starog grada nalazi se takozvani "Kraljevski put" na kojem su mnoge neoklasicističke palate, Predsjednička palata i kampus Varšavskog univerziteta.

Jedna od najzanimljivijih građevina u Varšavi svakako je Palata kulture i nauka, najviša zgrada u Poljskoj koju su Poljaci dobili na poklon od Rusa. Ona je kopija moskovskog Univerziteta Lomonosov iz 1955. godine.

POSEBNOST VARŠAVE SU brojni parkovi. Najstariji park je Saski vrt koji se nalazi na deset minuta hoda od Starog grada, a najveći gradski park su Kraljevske toplice iz 17. vijeka koje su dobile današnji izgled u 18. vijeku,

Groblje Povacki je najveće u Evropi, a obližnja ulica Okoponja je jedno od najvećih jevrejskog grobalja u Evropi. Od ostalih jevrejskih spomenika sačuvani su Sinagoga Novik, Jevrejsko pozorište i Sirotište Januša Korčaka. U toku je izgradnja muzeja u znak sjećanja na stradanje Jevreja u Dugom svjetskom ratu u ovom gradu, a o značaju njegovog otvaranja najbolje govori činjenica da je i američki predsjednik Barak Obama obećao da će da dođe na otvaranje.

Simbol grada, Varšavska sirena, koja se nalazi i na gradskom grblju od 14. vijeka, se može pronaći svuda po gradu.

U VARŠAVI SE NALAZI Narodna filharmonija, ali joj nedostaje koncertna dvorana, zbog čega se velike muzičke svečanosti uglavnom održavaju u Kongresnoj dvorani.

U Varšavi postoji tridesetak većih pozorišta. Među njima su najvažniji Narodno pozorište i Veliko pozorište koje je dom Poljskog narodnog pozorišta i Opere.

U Varšavi postoje mnogi muzeji i galerije umjetnosti, kako državni tako i privatni. Najvažniji su Zahenta, Centar savremene umjetnosti kao i Muzej Poljske vojske. U najveće spadaju Narodni muzej i njegove filijale u Kraljevskom zamku i u Vilanovskom dvorcu, a postoji i Muzej varšavskog ustanka

PRIJATNO POSLIJEPODNE može se provesti u šetnji ulicama Nonjdž Snjiat, Krakonjskie Przdmiescie, novim i starim dijelom grada. Tu se mogu kupiti suveniri i poljski proizvodi, ali i nešto moderno u trgovačkim centrima zapadnog stila.

Obavezno treba posjetiti i neki od varšavskih restorana koji su nepredvidljiva kombinacija različitih kuhinja: meksičke, kubanske, evropske, brazilske, tai, pa čak i libanonske.

Varšava ima i veoma bogat noćni život, tako da u ovom gradu svako može da pronađe ponešto za sebe.

Istorija

Varšava je kroz istoriju prošla kroz mnoge dramatične trenutke, a grad su više puta rušili razni osvajači. Zato je nazivaju i "gradom Feniksom".

Prvi put se Varšava spominje u 13. vijeku. Vremenom se razvila u veliki trgovački centar i dobila je gradska prava (Magdeburška ovlašćenja) 1334. godine. Bila je Mazovjecko vojvodstvo do 1596. godine kada je kralj Sigismud premjestio prestonicu iz Krakova, pa je Varšava postala glavni grad Poljske. U Drugom svjetskom ratu jevrejsko stanovništvo smješteno je u geto gdje je bilo sistemski izgladnjivano i mučeno, sve dok nekolicina preživjelih nije 1943. godine podigla ustanak. Neuspješni ustanak je potrajao 63 dana, a nacistička odmazda je bila strašna i ubijeno je više od 250.000 ljudi.

USLUGA                                                                                CIJENA

Noćenje u hotelu (sa doručkom)                                    od 60 KM

Noćenje u hostelu                                                             od 20 KM

Doručak                                                                              od 7,5 KM

Kafa                                                                                       od 2 KM

Sladoled                                                                              od 2 KM

Karta za jednu vožnju(gradski autobus i tramvaj)       1,5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana