Užas i nada u crtežima i fotografijama

Milenko Kindl
Užas i nada u crtežima i fotografijama

Njujork obilježava 10. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. sa dvadesetak prigodnih izložbi u muzejima i galerijama širom grada.

Između ostalog, biće izložena djela fotografa, slikara i drugih likovnih umjetnika nadahnuta kataklizmičkim prizorima rušenja tornjeva Blizanaca Svjetskog trgovačkog centra na Menhetnu, naporima spasilačkih službi u raščišćavanju ruševina, kao i kasnijom gradnjom spomen-obilježja i novog Centra.

Najsmrtonosniji teroristički napad u istoriji, u kom je u Njujorku poginulo 2.750 ljudi, izazvao je reakcije brojnih njujorških umjetnika koji su ga istog dana zabilježili svojim fotoaparatima, kamerama i crtežima.

Nekima je poslužio kao trajna inspiracija, pa i danas bilježe izgradnju novog kompleksa Svjetskog trgovinskog centra te spomenika i muzeja 11. septembra.

Među njima je i Džon Kobern, koji je danima poslije napada na Nultoj tački skicirao prizore rada spasilaca na ruševinama i saosjećajnosti građana sa porodicama žrtava.

Izložba njegovih crteža tušem "Srca koja iscjeljuju", otvorena je na Volstritu.

Idžej Vajs, slikar iz četvrti Trajbeka, koji je s krova svog ateljea snimao rušenje Blizanaca, izlaže svoj ciklus "Elegije 11. septembra: 2001-2011.", u kom je u boje na slikama umiješao prašinu s ruševina Svjetskog trgovačkog centra.

Njujorški slikar Tod Stoun, koji je poslije napada slikao "Dan kada se svijet promijenio" i posvetio mu svoj rad u iduće dvije godine, izlaže 15 akvarela pod nazivom "Svjedoci 11. septembra".

Stoun od 2003. slika izgradnju spomen-kompleksa i novog Centra "Uzdizanje centra grada", ciklus koji uključuju desetine velikih ulja i akvarela, a u posljednjih godinu i po slika s 48. sprata nove zgrade.

Među ostalim postavama, u Međunarodnom centru za fotografiju u petak se otvara izložba fotografija i videa "Sjećajući se 11. septembra", posvećena pitanjima sjećanja i oporavka od razaranja, koja istražuje kako su Njujorčani i volonteri iz cijelog SAD odgovorili na tragediju.

Izložba uključuje i veliku video-instalaciju Franses Tores "Uspomena ostaje: Artefakti 11. septembra u Hangaru br. 17".

U nedjelju se u odjeljenju Muzeja savremene umjetnosti u Kvinsu, otvara izložba "11. septembra", s više od 70 radova 41 umjetnika, koji istražuju trajni i dalekosežni efekat terorističkog napada "Al-Kaide" na građane Njujorka i SAD.

Među zastupljenim umjetnicima su Dajen Arbus, Aleks Kac, Džon Čembrlen, Kristo, Joko Ono i Džordž Segal, prenijela je Hina.

U Bruklinskom muzeju u srijedu je otvorena izložba "Deset godina kasnije: sjećanje na Nultu tačku", s radovima kipara Majkla Ričardsa koji je poginuo 11. septembra 2001. u svom ateljeu u Blizancima, te s radovima Kristofa Drežera - divovskim slagalicama koje se bave sjećanjima i novinskim fotografijama nastalim poslije napada.

"Svjedoci tragedije i oporavka", foto i multimedijalna prezentacija napada na Blizance, s radovima više od 30 članova nacionalnog i njujorškog saveza fotoreportera, otvara se u Centru za umjetnost Univerziteta "Pejs" na Menhetnu.

Manje slobodni

Gotovo 80 odsto Amerikanaca smatra se "lično manje slobodnim" nego prije deset godina, pokazala je nedavno objavljena anketa.

Skoro 70 odsto ispitanika smatra da svijet danas manje poštuje Sjedinjene Države nego prije napada od 11. septembra 2001. godine.

Anketa, koju su sprovele dvije vašingtonske organizacije za ispitivanje javnog mnjenja, pokazuje da 53 odsto građana smatra da je zemlja danas bezbjednija kada je riječ o odbrani od terorizma, prenosi "Glas Amerike".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana