Uspješne, moćne i šarmantne

Žaklina Mijatović
Uspješne, moćne i šarmantne

Politiku neki smatraju monotonom, a zasjedanja u parlamentu dosadnim. Međutim, poslanička mjesta nerijetko zauzimaju prave ljepotice. Blogeri su napravili listu deset uspješnih žena koje vladaju svjetskom politikom, a oduzimaju dah svojom ljepotom.

Iako je bilo pomalo teško odlučiti koju ljepoticu staviti na prvo mjesto, listu su počeli s egzotičnom Japankom Džuri Fujikanjo, koju su proglasili najljepšom političarkom. Ona je poslanik iz grada Haćinohe. Nedavno je bila umiješana u seks skandal, kad je viđena kako u zagrljaju oženjenog muškarca ulazi u hotel. Međutim, to joj vjerovatno niko nije zamjerio, a poznata je kao žena koja je prelijepa za politiku.

Drugo mjesto zauzela je Mara Carfagna, koja je prije oko godinu dana izazvala pravu medijsku buru kad je postala italijanski ministar. Ta bivša hostesa, koja je diplomirala pravo, uspjela je da stekne povjerenje premijera Silvija Berluskonija i ozbiljno krenula u političke vode. Međutim, njen politički uspon nije prošao bez zločestih kritika. U medijima je objavljeno kako je bila Berluskonijeva ljubavnica, što je ona žestoko demantovala.

Tania Derveauks, belgijska političarka i članica stranke NEE (politička protestna grupa mladih ljudi koji nude alternativu nezadovoljnim biračima), jedna je od žena koje oduzimaju dah. Osim po ljepoti, poznata je i po kontroverznim istupima. Tokom "trke" za Senat 2007. godine pojavila se, naime, potpuno gola i s krilima anđela na plakatima.

Iako je tek na četvrtom mjestu, Alina Kabaeva nije ništa manje lijepa od žena koje su se našle na početku liste. Alina je član stranke Ujedinjena Rusija, a poznata je i kao najuspješnija ruska gimnastičarka. Prošle godine našla se u središtu skandala kad su mediji pisali da se vjerila s premijerom Vladimirom Putinom, te da par namjerava da se vjenča.

Luciana Leon, koja je takođe nekoliko puta proglašena najljepšom političarkom, član je peruanske stranke Peruvian Aprista. Najmlađa je članica Kongresa.

Među deset političkih ljepotica svrstana je i Angelina Sondakh, bivša mis Indonezije, koja je u politiku ušla tek 2004. godine. Aljaska ima Saru Palin, SAD Hilari Klinton, Pakistan je imao Benazir Buto, a Indonezija ima Angelinu Sondakh, pametnu i lijepu političarku, piše na blogovima.

Rubks Dala je kanadska političarka i član Liberalne stranke. Rođena je u indijskoj imigrantskoj porodici, a još od djetinjstva zanimala ju je politika. Da su i drugi prepoznali njenu ljepotu dokazuje i činjenica da ju je nekoliko magazina smjestilo među deset najljepših političarki.

Kad se priča o ženskoj politici i ljepoti, ne smije se nikako izostaviti bivša američka potpredsjednička kandidatkinja Sara Palin. Iako su je neki osuđivali zbog nesmotrenih izjava, niko joj ne može osporiti njen šarm i ljepotu.

Ukrajinska premijerka Julia Timošenko, osim što je uspješna u politici, moglo bi se reći da njen osmijeh otvara sva vrata. Prema Forbesu, proglašena je trećom najuspješnijom ženom na svijetu, a spada među najbogatije ljude u Ukrajini.

I na samom kraju top-liste našla se Segolen Rojal, bivša francuska predsjednička kandidatkinja. Ona je majka četvoro djece, a sa svojih 56 godina zavidno dobro izgleda. Rođena je u vojnoj bazi u Dakaru, a poznata je po dosta žestokim kritikama. Tako je poslije američkih izbora poručila predsjedniku Baraku Obami da zna da je njegov tim kopirao neke dijelove njene kampanje iz 2007. godine.

Lusijana Leon

Španski dnevnik "20 minutos" objavio je listu 54 najljepših pripadnica nježnijeg pola u svijetu koje se bave politikom. Na rang-listi se nalaze dame iz 30 zemalja - od Avganistana preko Angole i Izraela do Novog Zelanda. Glasanje je održano putem Interneta. Prvo mjesto i titula najljepše pripalo je Lusijani Leon (30), najmlađem kongresmenu u istoriji Perua.

- Kada pogledate političarke širom svijeta, neke od njih su zaista atraktivne. Mnoge bi mogle da se bave manekenstvom, a veliki broj njih je u politiku ušao iz svijeta mode - kaže jedan novinar španskog lista.

Lusijana je po profesiji advokat i izabrana je za kongresmena u Limi, prijestonici Perua.

- Ona je ljepotica sa licem anđela", "Lusijana je osmo svjetsko čudo", samo su neki od komentara na sajtu dnevnika. Lusijana je u glasanju osvojila više od 24.000 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana