Uroš Pena - Narko-mafija pere novac kroz gradnju stanova

Goran Maunaga
Uroš Pena - Narko-mafija pere novac kroz gradnju stanova

Direktor policije RS Uroš Pena u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da je tačno da se ogroman prljavi novac od droge pere ulaganjem u stanogradnju, ali da je to neuporedivo izraženije na zapadu nego ovdje.

- Druga mogućnost unošenja prljavog novca u legalne tokove i ne postoji osim kupovinom nekretnina, ulaganjem u kazina. Ali RS je mali prostor za te stvari, a ono što smo na tom polju uradili za posljednje tri godine je za svaku pohvalu. Zajedno sa policijom Hrvatske i Grčke oduzeli smo 162 kilograma heroina što je najveća zapljena na ovim prostorima, kaže Pena.    

* GLAS: Nedavno je objavljeno da su krajem prošle godine državljanstvo BiH dobili odbjegli članovi "zemunskog klana". Da li Vi imate takve informacije i je li njihovo kretanje zabilježeno na području RS?

PENA: Nemamo podatke da se pripadnici "zemunskog klana" nalaze u RS, ali moguće je da imaju državljanstvo BiH,  pogotovo da su ga dobili pod lažnim imenom. Mi smo dobijali informacije, recimo, da je Đuro Mutavi viđen u restoranu "Jezero", ali to nije bilo tačno. Jedan broj kriminalaca iz Srbije i Hrvatske dobio je državljanstvo BiH, a dobili su ga na osnovu dokumenata koje su dostavili MUP-u. Sve to je organizovano kroz CIPS. Policija tu ništa nije mogla da uradi  jer se radi o regularno izdatim dokumentima. Mi smo taj problem identifikovali 2004. godine i poništili sva ta dokumenta. Tada je 30 lica lišeno slobode. CIPS je projekcija državnog nivoa i radili su metodologijom bez otisaka prsta. Javno sam pozvao Tužilaštvo BiH da nam daju podatke i broj  osoba sa falsifikovanim dokumentima, jer tu nema više istražnih radnji. Od njih smo dobili odgovor da se radi o osjetljivom predmetu. Optužnica nema iako ima policijskih službenika koji su suspendovani po osnovu sumnje.  

* GLAS: Prema informacijama američke agencije za borbu protiv narkotika, narko-mafija u BiH kroz stanogradnju opere milione maraka godišnje. Ima li policija RS podatke o tome i šta se radi po tom pitanju?

PENA: Dobar dio droge i prolazi i bude zaustavljen na prostoru RS i BiH, ali policija RS neće riješiti problem droge jer smo nemoćni sami. Tačno je i da se ogroman prljavi novac od droge ulaže u stanogradnju. Druga mogućnost unošenja prljavog novca u legalne tokove i ne postoji osim kupovine nekretnina, ulaganjem u kazina, ali to je neuporedivo izraženije na zapadu nego ovdje. RS je mali prostor za te stvari, a narko-dileri sada više koriste puteve preko mora i okeana. Ali ono što smo na tom polju uradili za posljednje tri godine je za svaku pohvalu. Zajedno sa policijom Hrvatske i Grčke oduzeli smo 162 kilograma heroina, što je najveća zapljena na ovim prostorima. Cijena droge na prostoru RS je povećana što znači da je ima manje.

* GLAS: Hrvatski mediji objavili su da autoprevozničke kompanije iz BiH drogu švercuju prema zapadnoj Evropi redovnim autobuskim linijama?

PENA: Policija RS je imala nekoliko takvih presretanja. Bilo je i oduzimanja droge u autobusima u Trebinju.  Tu nema slučajnog pronalaska droge, nego se radi o pripremi i posebnim istražnim radnjama. Ali bitno je da na tom polju izuzetno sarađujemo sa policijom Hrvatske, Srbije, a u BiH policije zajedno rade. Kad je droga u pitanju tu ne možete da budete zatvoreni. Ovih dana imamo sastanke sa Slovencima i Francuzima, a sa generalima iz Italije dogovaramo i o uspostavljanju oficira za vezu.    

* GLAS: MUP RS dostavio je 2005. godine Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu predmet protiv osumnjičenih za zločin počinjen nad oko 200 civila srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Pofalići. Da li ste se interesovali gdje je ovaj predmet završio?

PENA: Još 1992. godine MUP RS podnio je Tužilaštvu prvi izvještaj za 15 lica zbog počinjenog zločina u Pofalićima. Kasnije je taj izvještaj dopunjavan. Veći dio žrtava je identifikovan, a identifikovani su i izvršioci. Taj predmet je dostavljen Tužilaštvu BiH radi utvrđivanja postupka hitnosti i utvrđivanja koje će tužilaštvo biti nadležno. Šta je dalje s tim predmetom, ne znam. Mi nemamo praksu da imamo podatke tužilaštva u kojoj je fazi postupak. Ima dosta primjedbi na rad Tužilaštva BiH, a vidjećemo koliko ovakva strategija može da doprinese rasvjetljavanju istine na prostoru BiH.  

* GLAS: Kakva je saradnja MUP-a RS sa Sudom i Tužilaštvom BiH po pitanju ratnih zločina?

PENA: Mi smo podnijeli veliki broj izvještaja po pitanju počinjenih ratnih zločina na prostoru RS i BiH, a kakva je saradnja najbolje se vidi iz do sada donesenih presuda. Ako imate presuđenih stvari po predmetima koje je podnijela policija RS dva ili pet odsto, a ostalih mnogo više, očito je kakva je saradnja. Imali smo probleme i zastoj u komunikaciji poslije naredbe sudije za prethodni postupak Suda BiH za 36 policajaca RS na prostoru Srebrenice. Način na koji su to uradili je krajnje nekorektan prema policiji RS. Sad će dvije godine, a istraga nije završena. Za jedan dio policajaca je donesena naredba o obustavljanju istrage i ništa drugo. I to je, pored ostalog, poremetilo našu saradnju.

* GLAS: Kakva je saradnja policije RS sa policijama u regionu po pitanju hapšenja preostalih haških bjegunaca?

PENA: Zadatak policije RS je tu jasan: lociranje, lišenje slobode ili dobrovoljna predaja bilo kojeg haškog optuženika. Mi imamo jedno tijelo na nivou zemalja u okruženju u kome učestvuju i obavještajne agencije i ono se sastaje dva puta mjesečno, razmjenjuje podatke. Saradnja je izvanredna, što ranije nije bio slučaj. Ranije su pojedine policijske agencije iz BiH direktno Haškom tribunalu dostavljale podatke da se navodno neki osumnjičeni nalaze u RS. Namjera je bila da se pokaže da policija RS ne sarađuje sa Hagom i tada je policija RS morala da trčkara i provjerava te netačne informacije. Ta priča je prošla i apsolutno više niko ne postavlja pitanje oko naše saradnje.       

* GLAS: Ima li RS saznanja o djelovanju i naoružavanju vehabija, selefija i mudžahedina u RS?

PENA:  Prije mjesec i po došli smo do podataka da određena lica afroazijskog porijekla predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbjednost BiH. Zato smo odlučili da se lica kojima su oduzeta državljanstva liše slobode i protjeraju iz BiH. Do sada smo zajedno lišili slobode pet takvih osoba i to se nastavlja. Naoružavanje je veliki problem BiH, jer i dalje ima mnogo oružja zaostalog iz rata. To oružje ide i vani, a presjekli smo trgovinu za Francusku, za Kosovo.  

* GLAS: Ima li u RS nelegalnog prisluškivanja?

PENA: Ono što policija RS ima je oprema manjeg kapaciteta, ali apsolutno je tehnički nemoguće da dođe do neovlašćenog prisluškivanja zbog svih procedura. Oprema za nelegalno prisluškivanje može da se nabavi neovlašćeno. Zato je moguće da postoji oprema manjeg kapaciteta kod privatnih lica. Kažem moguće je, jer da znamo da to postoji, odmah bi bilo oduzeto.

Organizovani kriminal

* GLAS: Posljednjih godina u RS je smanjen broj krivičnih djela. Znači li to da ne stoji više priča o organizovanom kriminalu?

PENA: Kriminalne grupe se organizuju da bi vršile pojedinačna krivična djela, da bi, recimo, krali motorna vozila. Ako imamo podatke da je 2004. godine kradeno 1.300 vozila, 2007. godine 420, prošle godine 313, a ove godine za 40 odsto manje nego za isti period prošle godine, to govori nešto. Kriminalne grupe su razbijene u Banjoj Luci, Trebinju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu. Isti slučaj je i sa drogom.  

Prijetnje Dodiku

* GLAS: Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da i on dobija prijetnje, upozoravajuća pisma i da strahuje za život porodice. Kakva su Vaša saznanja o tome i šta je povodom toga preduzeto?

PENA: Policija RS provjerava sve prijetnje, a bezbjednost štićenih ličnosti je na visokom nivou i uvijek je pojačana. Posljednjih dana prijetnje su upućene i predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću. Policija je ustanovila da je to uradio jedan duševni bolesnik. U svakom slučaju, naša reakcija će biti blagovremena i adekvatna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana