Urbano i boemsko proljeće u bojama

D. Keleč, M. Miljić
Urbano i boemsko proljeće u bojama

Otarasiti se kaputa, čizama i ostale zimske odjeće san je svih onih koji nisu ljubitelji hladnih dana, a za koje je proljeće idealno godišnje doba.

A da bismo bili u trendu i zadovoljni sobom, ove godine modni stručnjaci poručuju da nas očekuje pravo urbano i boemsko proljeće protkano svim bojama.

Vještačko krzno i rese

Neki od nezaobilaznih modnih detalja koji se, prema mišljenju modnih kreatora, obavezno moraju naći u ormaru su prsluk od vještačkog krzna, bluza sa resama, jakne od prevrnute kože u pačvork tehnici i bluza sa karnerima.

- Ove godine su in i helanke od prevrnute kože, metalik bluze, uske farmerke sa širokim nogavicama, kao i strukirane jakne sa šarenim aplikacijama - ističu kreatori.

Vesele boje proljeća svakako će, kako savjetuju modni stručnjaci, upotpuniti nježna haljina, koju naprosto morate imati.

- Igrajte se u boemskom stilu i postići ćete pun modni pogodak - naglašavaju dizajneri.

Jedna od odjevnih kombinacija koja je apsolutni hit ovog proljeća, ako je vjerovati poznavaocima mode, su pripijene jakne od prevrnute i prave kože u pačvork tehnici, koje unose moderniji izgled, a strukirane jakne sa grafičkim aplikacijama odaju utisak izvajane siluete. 

- Bluze sa karnerima daju mekoću, a bluze dugih mat metalik rukava doprinose nešto oštrijem izgledu. Helanke sa printom od prevrnute kože sa uskim nogavicama naglašavaju sam materijal, dok uske farmerke imaju blaga proširenja oko članka - ističu kreatori.

Nježne pamučne haljine od markizeta donose romantični duh prohujalih vremena, dok su haljine sa aplikacijama prekrivene simbolima vračara.

- Ovaj beomski stil prisutan je i na asesoarima - dodaju kreatori i ističu da čizme od prevrnute kože iznad koljena ukazuju na to da se ravni đonovi mogu nositi sa stavom, a da bi izgled bio kompletan tu su prsluci od vještačkog krzna kao nezamjenjivi komadi odjeće za ovo godišnje doba.

Šarenilo, različiti krojevi i oblici dio su modnih trendova za proljeće 2014. godine. Elegantna crno-bijela kombinacija takođe će biti prisutna, kao i svakog godišnjeg doba.

"Šanel" i patike - spoj nespojivog

Kada je u pitanju visoka moda, onda je tu neprikosnoveni i vječni "Šanel" koji u ovoj oblasti već godinama diktira pravila.

Tako je "Šanelova" kolekcija visoke mode, koja je prikazana u Parizu, bila na više nivoa posebna, ali je zanimljiv izbor obuće svakako ono što je svima zapalo za oko.

Manekenke obučene u elegantne toalete trčale su i preskakale stepenice u udobnim i lijepim patikama. Međutim, ovo nisu bilo kakve patike. One su ukrašene dragim kamenjem i čipkom te izgledaju kao malo umjetničko djelo.

S obzirom na to da je Koko Šanel prvi put uvela sportske elemente u visoku modu dvadesetih godina, dizajner Karl Lagerfeld je odlučio da nastavi ono što je Koko započela. I ima pravo, jer šta god on osmisli, to postaje apsolutni hit među poznatim damama. Bijonse, Kejt Mos i Maraja Keri samo su neke od ljubiteljki ovog modnog brenda.

Patike od zmijske kože, bisera, čipke i tvida napravljene su u ateljeu "Masaro" i koštaće oko 3.000 evra po paru.

Žene su oduvijek voljele "Šanel", ali sada kada im je njihov kreativni direktor poručio da je u redu da nose patike sa haljinama, vjerovatno će ga voljeti još više.

Zlatne cipele

Zlatna groznica potresa svijet mode. Kreće velika potraga za zlatnim cipelama, sandalama i patikama koje će biti veliki hit u sezoni proljeće/ljeto 2014.

Modni kreatori ističu da sjaj zlata nije rezervisan samo za praznike, zbog čega je neophodno da ove godine obujete nešto zlatno.

- Nosiće se zlatne štikle i sandale, kako ravne, tako i one sa visokom petom, baletanke, ali i patike. Zlatna verzija "najk" modela "danki skaj haj" već je izazvala veliku pažnju, a za pravi spektakl na granici kiča i glamura pobrinuće se upadljive cipele dizajnerskih etiketa "Guess", "Jimmdž Choo", "Pura Lopez", "Icone"  i "Valentino" - naglašavaju modni stručnjaci.

Odbacite konvencije

Stara izreka kaže - kako se odijevaš, tako se i osjećaš - a ovog proljeća osjećajmo se vedro i oblačimo se šareno. Modna pista nam diktira da nema mjesta sterilnosti i konvencijama.

Ovog proljeća budite maštoviti i igrajte se bojama, od žarkih neonskih pa sve do nježnih pastelnih tonova.  Oblačite se u stilu vedrog proljeća i širite radost svojom pojavom, jer je osmijeh nezaobilazan modni detalj svakog godišnjeg doba.

Karmini jarkih boja

Prethodne jeseni i zime carevale su klasične crvene i bordo boje karmina. Sada dolaze usne obojene pink ili narandžastim nijansama. Boje će biti pune i intenzivne, a mogu biti mat, ali i s visokim sjajem.

Ako imate svjetliji ten, šminkeri savjetuju da birate pastelne nijanse, dok bi dame s tamnijom kožom trebalo da biraju intenzivnije tonove.

Promijenite parfem

U proljećnom neseseru, pored šminke, obavezan je neki nov, svjež parfem.

- Birajte one sa laganim cvjetnim notama, koje će vas stalno podsjećati da je u toku najljepše godišnje doba. Kada birate parfem, obavezno ga isprobajte na sebi jer nijedan parfem ne miriše isto na svakoj koži - savjetuju šminkeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana