Umjetnost zapisana u genima

Aleksandra Madžar
Umjetnost zapisana u genima

Ako ste dijete poznatih roditelja, pa još u istoj profesiji, javnost će vas sigurno zbog poznatog prezimena lakše zapaziti. S druge strane, biće vam teže da se izborite za svoje mjesto jer će vas upoređivati sa roditeljima, a nerijetko i njima pripisivati zasluge za svaki vaš uspjeh.

Sa ovom činjenicom složili su se i mladi umjetnici koji su krenuli putem svojih roditelja i otkrili da im na tom putu nije bilo lako, a najbitnije im je uvijek da ne okaljaju ime i prezime poznatih roditelja. Pored toga, žele da se ostvare sami, zbog talenta koji nose u sebi i koji su naslijedili od svojih roditelja.

Jedna od njih je i nasljednica raskošnog talenta majke Svetlane - Cece Bojković i oca Miloša Žutića, glumica Katarina Žutić.

- Moja majka Svetlana mi pomaže utoliko što se, uglavnom, ne meša u ono što radim i zbog toga sam joj veoma zahvalna. Od nje i od svog oca naučila sam, pre svega, šta znači disciplina i da se bez toga ne može postići nijedan cilj u životu - kazala je Žutićeva.

Isti slučaj je i u porodici legendarnog glumca Vojislava - Voje Brajovića, kojem nije bilo svejedno kada je čuo da je njegova kćerka Iskra Brajović za životno opredjeljenje izabrala težak i nesiguran glumački poziv. Ipak, kad je shvatio da je njena želja jača od njegovog protivljenja, slavni umjetnik je bezrezervno podržao svoju mjezimicu i danas je ponosan na njen talenat.

- Još kao devojčica pričala sam kako želim da se bavim glumom jer sam zahvaljujući tati imala utisak da živim svoj san, pošto sam upoznala sve omiljene glumce. Voja se protivio govoreći da je to teško, ali kada je shvatio da sam odlučna u svojoj nameri, pustio me je da se koprcam u tom moru. Nakon što sam upisala glumu, shvatila sam da je bio u pravu kada mi je rekao da mi neće biti lako zato što nosim njegovo prezime. Pošto je perfekcionista, mislila sam da neće biti zadovoljan mojim glumačkim umećem, a onda sam se prijatno iznenadila kada sam više puta dobila pozitivan komentar - ispričala je Iskra.

Bila je presrećna, kako je rekla, kada je prije dvije godine saznala da će igrati zajedno u predstavi "Figarova ženidba i razvod".

-  Na probama sam strahovala kako će on reagovati, ali sve je bilo odlično i svaki put se rasplačem kada ga gledam u toj ulozi. Tata mi daje vrlo konstruktivne savete, što znači da me ne gleda samo kao svoje dete na sceni, već i kao kolegu - priča Iskra.

Posljednje što bi smjela da dozvoli sebi, kako je ispričala, jeste da ga razočara ili naruši sliku koju on ima o njoj.

- Kada ste kćerka nekoga ko je na domaćoj sceni postigao toliko mnogo, to pred vas stavlja ozbiljan zadatak. Brat Vukota i ja smo staromodno vaspitani, tako da tata, na koga sam ponosna, nije imao prilike da se oseti izneverenim - ističe glumica.

Kao djevojčica nije maštala o tome da postane glumica. Ipak,  ispostavilo se da je kao posljedica odrastanja pored slavnog oca Mihaila - Miše Janketića, mame Svjetlane Knežević, glumice u Pozorištu na Terazijama, sestre Ive, po zanimanju balerine i brata Marka, koji je takođe glumac, bilo neminovno da i Milica Janketić izabere sedmu umjetnost za svoj životni poziv.

- Odrasla sam u pozorištu, ali tek kada sam počela da razmišljam o izboru fakulteta u trećoj godini gimnazije, odlučila sam da se raspitam šta je sve potrebno za upis na glumu. Videla sam da su u omladinskom pozorištu "Dadov" u toku audicije i odlučila da probam. Za godinu igrala sam u nekoliko predstava i shvatila da je to ono što hoću, pa sam  sledeće godine iz prvog puta upisala FDU. Želela sam da me tata sprema za prijemni, ali on me je čuo samo jednom. Priznajem da sam imala tri puta veću tremu nego kada sam otišla na FDU i sve što mi je rekao bile su dve rečenice: "Sine, bitno je da to budeš ti. I važno je da imaš dobro izgovorenu misao". Kada sam dobro shvatila šta to znači, uspela sam da ostvarim ono što sam naumila - kazala je Milica.

Glumica Kalina Kovačević kćerka je reditelja Siniše Kovačevića i glumice Ljiljane Blagojević. Prvi put se kao devetogodišnjakinja pojavila u televizijskoj drami "Mala šala", a do sada je ostvarila desetak uloga na filmu, televiziji i u pozorištu.

- Dok sam bila mala stalno su me pitali da li ću i ja biti glumica i već tada sam osećala ogroman teret. Nerviralo me je što su moju majku stalno saletali po ulici i tražili autograme. Ipak, nešto kasnije, kako sam odrasla, shvatila sam da je i moja buduća karijera omeđena glumom i pisanjem. Bilo bi čudno da sam otišla u doktore ili astronaute - kaže Kalina.

Branislav Trifunović je kao dijete zaigrao sa ocem Tomom i bratom Sergejem u užičkom pozorištu.

Bard domaćeg glumišta Bora Todorović sa oduševljenjem je prihvatio odluku sina Srđana da postane glumac.

- Kada je došao trenutak da se opredeli, navijao sam iz sve snage da odabere glumu, i kao što se zna, nisam pogrešio. Ne što mi je sin, ali zaista je postao jedan sjajan glumac. Ono što je dragoceno jeste različitost uloga koje igra i koje nikada ne liče. U svakoj je drugačiji, što se u glumi naročito ceni - izjavio je jednom prilikom stariji Todorović.

Anđela Jovanović je riješila da krene stopama svojih roditelja Branke Pujić i Dragana Jovanovića. Zanimljivo je da je Anđela mogla da uči na setu direktno od svojih roditelja jer u seriji "Totalno novi talas" igra sa majkom, a u seriji "Moj rođak sa sela" sa ocem.

Kćerka velikog Zorana Radmilovića, Ana ispričala je kako je kao mala željela da bude glumica.

- Tata mi je stalno govorio: "Šta će deca i žene na televiziji" i nije me pustio u glumačku grupu Bate Miladinovića. Kasnije sam glumu upisala po inerciji i mislila sam da će biti lako, a onda sam shvatila da nemam talenta i da sam previše stidljiva. Naravno da su me sputavala i konstantna poređenja s njim: "Vidi, ona nije kao Zoran"... Mnogi glumci nisu kao Zoran, pa ih to nije sprečavalo da se bave glumom, ali mene jeste i nikada se nisam bavila tim poslom. Postala sam novinar iako ih on nije voleo jer osim pisanja ne umem ništa drugo da radim - ispričala je Ana.

Lijepa muzičarka Lena Kovačević, kćerka najpoznatijeg srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića, učestvovala je na brojnim muzičkim festivalima u Srbiji i svijetu, a 2009. je objavila svoj prvi autorski album.

- Moji roditelji uvek su bili jednostavni ljudi, oboje su na svoj način vrlo praktični, i mada je tata umetnik, uvek sam osećala da je porodica na prvom mestu, a da sve ostalo uz pravu podršku, koja je neminovna, može da se izvede. Mama je posebno pomno odmalena pratila sve moje nastupe. Sreća je što sam odrastala u takvom okruženju - rekla je Kovačevićeva.

Isidora Goncić

Otac  rediteljke Isidore Goncić je poznati srpski glumac Svetislav - Bule Goncić, a Isidora ne krije da je poziv njenog oca uticao na jedan od njenih životnih puteva.

- Odrasla sam, praktično, u pozorištu. U našoj kući sve je nekako povezano sa pozorištem, i prijatelji i zabava i pravi posao. I neprestana priča o pozorištu, tako da je moj odlazak na Fakultet dramskih umetnosti bio nekako prirodna stvar. Ali, biti kćerka glumca je zaista mač sa dve oštrice. Imam utisak da se od mene stalno očekuje više, što je potpuno pogrešno - kaže Isidora Goncić.

 

Marija Šestić

Umjetnica i muzičarka iz Banjaluke Marija Šestić, čiji je otac poznati kompozitor Dušan Šestić, kaže da je od malih nogu imala veliku podršku roditelja.

- Moje iskustvo je bilo takvo da su me roditelji usmjeravali, ali nisu me tjerali da radim ono što ne želim. Ovo što sam danas je zaista bila moja želja i nisam mogla da zamislim da bih se nečim drugim bavila - kaže Šestićeva.

Kazala je da postoje pozitivne, ali i negativne strane kada dijete i roditelj imaju isti životni poziv.

- Ako su ti roditelji u istoj branši, dobijaš podršku od malih nogu i na vrijeme otkriješ talenat, jer se zna desiti da se ne otkrije talenat na vrijeme, a to znači teži put za takvu djecu. S druge strane, postoje i roditelji koji se nisu dovoljno ostvarili u svom pozivu, pa onda to prebacuju na djecu - smatra Šestićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana