Ubojito oružje na jednom mjestu

priredio: Milenko Kindl
Ubojito oružje na jednom mjestu

Na Međunarodnoj izložbi odbrambene i bezbjednosne opreme, koja je otvorena u Londonu, a koja predstavlja najveći sajam oružja na svijetu, okupilo se 1.200 proizvođača koji će predstaviti raznovrsnu ponudu, počev od najnovijeg modela bespilotne letjelice do kamuflažne boje za tijelo.

Međutim, učesnici znaju da se suočavaju sa dvostrukim, zajedničkim neprijateljem: smanjivanjem vojnih budžeta i obima vojnih operacija u Avganistanu.

- Industrija se priprema za loše vijesti. Ona već osjeća posljedice finansijske krize i uskoro će je osjećati još više, a sve to prije čitavog sunovrata koji će je zaista pogoditi u vezi sa okončanjem operacija u Avganistanu - kaže Endre Lunde, savjetnik za odbranu u konsultantskoj kući "Džejns".

Sajam u Londonu privukao je više od 20.000 posjetilaca - od vojnih stručnjaka do kupaca iz cijelog svijeta i oni su mogli da vide nove proizvode poput "nevidljivog ogrtača" za tenkove i gas maske sa "kamelbakovim" sistemom upijanja.

Kompanije koje nemaju velike poslove sa avionima ili brodovima ili sa produktima koji imaju odgođen period realizacije, moraće da se pomuče da bi dobile dugoročne poslove ili neki od rijetkih preostalih poslova i vezi sa Avganistanom.

Prema Lundeovim riječima, posljednjih deset godina, zahvaljujući hitnosti narudžbi za Irak i Avganistan, bile su izuzetak od pravila da se vojna oprema razvija i proizvodi po 15 ili 20 godina.

- Mnogim ljudima sada konačno postaje jasno da se ova mala zlatna groznica primiče kraju - rekao je Lunde.

To znači da će novac morati da se zaradi na drugom mjestu, što naročito važi za proizvođače oklopnih vozila, koja su kupovana u velikim količinama za potrebe borbi u Avganistanu.

Osvježenje

Proizvođači oružja traže nove načine da osvježe industriju, pa neki mijenjaju namjenu proizvodima koji su smišljeni za avganistanski rat, dok se drugi okreću novim bezbjednosnim pitanjima - ratovanju u sajberprostoru i zaštiti bezbjednosti informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana