Ubistvo koje se i danas istražuje VIDEO

Aleksandar Popović
Ubistvo koje se i danas istražuje VIDEO

Atentat na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića ostavio je istorijsku enigmu o razlozima i naručiocima jednog od najspektakularnijih političkih ubistava 20. vijeka.

 Sporno je sve, od naručioca i broja atentatora do broja hitaca ispaljenih u kralja, smatraju mnogi forenzičari, koji i dan-danas istražuju to ubistvo. Marseljski atentat se dogodio 9. oktobra 1934. godine, prilikom kraljeve zvanične posjete Francuskoj, na trgu Berzamski, u Marselju oko 16 časova i 20 minuta.

Atentat

Kralj Aleksandar sjedio je u otvorenom automobilu u pratnji ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua i generala Žorža. Kralj je sjedio na zadnjem sjedištu, na desnoj strani, a na lijevoj ministar Bartu, dok je na mjestu suvozača sjedio general Žorž. Oko 16 časova povorka je krenula, a ispred njihovog automobila išlo je 18 policajaca na konjima. Kolona se kretala veoma sporo. Povorka je lagano prolazila Avenijom Kanbrijer, glavnom ulicom u Marselju. Sa jedne i druge strane stajala je masa naroda i pozdravljala uvaženog gosta.

Kada je kraljev automobil stigao na trg ispred palate Berze, jedan čovjek iskočio je iz gomile, noseći u desnoj ruci buket cvijeća. Iznenada je odbacio cvijeće, izvadio pištolj i ispalio više hitaca u pravcu kralja. Policajci su uspjeli da savladaju atentatora, ali je kralj ostao ležeći nepomičan na zadnjem sjedištu automobila. Ministar Bartu je bio pogođen u desnu nadlakticu, a general Žorž sa više zrna u grudni koš, nadlakticu i stomak.

Ljekari koji su ukazali pomoć kralju ništa nisu mogli da urade, jer su rane bile smrtonosne. Nekoliko minuta poslije 17 časova kralj Aleksandar je preminuo. Ministar Barutu je prebačen u operacionu salu bolnice Božiji dom, gdje je izdahnuo. Teško ranjeni general Žorž je uspješno operisan.

Atentator

Atentator na kralja je bio Vladimir Georgijev Kerin, zvani Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije. On je pogođen sa više metaka u tijelo, isječen udarcima sablje i linčovan od gnjevne mase. Prebačen je u kancelariju marseljske službe bezbjednosti, gdje je umro, ne izgovorivši nijednu jedinu riječ. Kod njega je pronađen čehoslovački pasoš na ime Petar Keleman, dva pištolja "mauzer" i "valter", dvije bombe i 1.700 franaka.

Trojicu njegovih saučesnika Zvonimira Ivana Pospišila, Rajića i Miju Kralja uhapsila je francuska policija i saznala da su instrukcije dobili od Ante Pavelića i Eugena Kvaternika. Kasnije Benito Musolini hapsi Antu Pavelića i Eugena Kvaternika i oni neko vrijeme provode u italijanskom zatvoru. Trojica preživjelih atentatora su osuđeni u Francuskoj.

To je bio jedan od prvih atentata koji je snimljen. Naime, pucnjava se dogodila tačno ispred snimatelja, koji je snimao posjetu kralja. Nije snimljen samo atentat, nego i ono što se dešavalo poslije njega.

Kralj Petar

Smrt kralja Aleksandra uzburkala je jugoslovensku javnost, pošto je njegov najstariji sin i nasljednik Petar bio maloljetan. Tročlano namjesništvo sa Pavlom Karađorđevićem na čelu preuzelo je ulogu kralja, dok Petar nije postao punoljetan 1941. godine i preuzeo tu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana