U zvjezdane visine preko noći

Jasmina Perišić
U zvjezdane visine preko noći

Muzička rijaliti takmičenja, koja su i više nego popularna posljednjih godina, iznjedrila su mnoštvo instant zvijezda, ali mnogi i ne znaju da su neka od najvećih muzičkih imena potekla upravo iz ovih televizijskih emisija.

 

Iko mnogi osporavaju kvalitet ovih takmičenja, činjenica je da su ona lansirala neke nove pjevače u zvjezdane visine.

Iako domaći muzički talenti ni izbliza ne zarađuju svote kao strane muzičke zvijezde koje su učestvovale u muzičkim takmičenjima, evidentno je da su neka imena i na našoj estrade visoko kotirala po svojim zaradama. Najviše naravno zarađuju pjevači "Grandove" produkcije, koji su od anonimusa putem učešća u "Zvezdama Granda", stekli popularnost i gomilu novca. Među njima je najplaćeniji pjevač Darko Lazić, a prate ga i koleginice Milica Todorović, Rada Manojlović i mnogi drugi.

Fenomen muzičkog takmičenja nesumnjivo vodi do velike slave i novca, ali tu je presudan i faktor sreće, jer neke od tih zvijezda zasijaju samo u jednoj sezoni da bi kasnije nestale brzinom kojom su se i pojavile na sceni. Ovo su neka od imena kojima je jedno takmičenje promijenilo životni put.

Dženifer Hadson

Jedna od najplaćenijih američkih pjevačica Dženifer Hadson, koja se kao anonimni umjetnik nakon studija muzike prijavila za učešće na muzičkom takmičenju "Američki idol" 2004. godine, nije ni sanjala da će nakon ovog šoua postati planetarno popularna pjevačica i glumica. Još manje je znala da će je magazin "People" proglasiti za pjevačicu sa najvećom zaradom u 2014. godini, koja iznosi vrtoglavih 75 miliona dolara. Ova tamnoputa zvijezda moćnog glasa, rođena je u Čikagu u radničkoj porodici. Njen otac Samuel bio je vozač autobusa, a majka Darnel domaćica. Iako nije pobijedila u ovom takmičenju mnogi časopisi hvalili su njeno pjevanje, a časopis "Vatiety" napisao je da izvođenje Hadsonove "podsjeća na debitantkinje poput Barbre Strajsend u "Funny Girl" ili Bette Midler u "The Rose", s glasom poput mlade Arete Frenklin. Pjevala je pjesme Džona Lenona, Eltona Džona, Vitni Hjuston i, naravno, Arete Frenklin. Vitni i Aretu je navela kao svoje muzičke idole, a jedna od najdražih pjevačica joj je Selin Dion. Ipak, pored svih zadivljujućih interpretacija, na takmičenju je osvojila samo sedmo mjesto. Ipak, nakon ovog takmičenja prodala je više od milion albuma, nastupila na "Super bolu", za Opru Vinfri i njenog prijatelja Baraka Obamu, zaradila je i zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih. Za veliku pohvalu je i njen glumački debi u filmu "Showgirl" za koji je dobila "Oskara", "Gremija" i 29 drugih nagrada, a u kojem su joj partneri bili Bijonse Nouls, Džejmi Foks i Edi Marfi. Do sada je snimila čak četiri filma, a pojavila se i u planetarno popularnom filmu "Seks i grad".

O njenom bogatstvu suvišno je i govoriti. Dovoljno je reći da je zaradila oko 215 miliona dolara. Hedsonova je svoj biznis proširila tako što je postala zaštitno lice mnogih velikih kompanija, vlasnik je lanca restorana, a proizvodi i sopstvenu liniju votke. Takođe ima i sopstveni fudbalski klub Čikago enđels, modnu liniju i lanac parfimerija.

Suzan Bojl

Još jedno ime za koje su svi čuli, a koje je proizašlo iz muzičkog šoua "Britain's Got Talent", je definitivno vanredno talentovana Suzan Bojl. Rođena je u malom mjestu u Škotskoj kao najmlađa od četiri brata i šest sestara. Majka ju je rodila kada je imala 47 godina, a mala Suzan je na porođaju ostala bez kiseonika, što joj se kasnije odražavalo na razvoj i učenje. Suzan kaže da su je kao malu u školi uvijek vrijeđali i nazivali pogrdnim imenima. Ipak, Suzan je svojih pet minuta, na kojima joj je pozavidjelo pola planete, dočekala 2009. godine, kada se u 46. godini prijavila za ovo takmičenje. Interesantno je to da su se, kada je današnja miljenica publike izašla pred punu dvoranu, svi u isti tren počeli smijati i vrijeđati Suzan, a čak je i žiri nehumano djelovao kada se pojavila na sceni. Kada je pjesma "I Dreamd a Dream " krenula i Suzan počela da pjeva, cijela dvorana je ostala u šoku i nisu mogli da vjeruju. Nakon nekog vremena svi su ustali na noge i gromoglasnim aplauzom nagradili Suzan, koji je ujedno označio da je rođena nova muzička zvijezda, koja će veoma brzo zaraditi milione dolara. Preko noći Suzan je postala zvijezda te je njen video na "Jutjubu" u vrlo kratkom periodu pregledalo više od 20 miliona ljudi. Sve novinske i televizijske agencije takmičile su se ko će dobiti prvi intervju od Suzan. Već za 30 dana dobila je nevjerovatne ponude, a jedna je čak bila da večera sa prvim tamnoputim američkim predsjednikom Barakom Obamom i njegovom porodicom. Kako je šou odmicao kraju, Suzanina popularnost je rasla. Svi su mislili da će pobijediti, ali joj je u posljednjoj emisiji izmakla pobjeda, te su pobijedili dječaci koji su plesali. Nakon toga slomljena diva pala je u depresiju, zbog čega su je poslali u bolnicu na posmatranje. Nakon izlaska iz bolnice krenula je na turneju, a cijena njenog pjevanja, vjerovali ili ne, iznosila je nevjerojatnih 9.000 funti po minutu nastupa.

Keli Klarkson

Keli Klarkson je prva pobjednica "Američkog idola" 2002. godine. Osim toga što je pobijedila na ovom takmičenju, ona je ostvarila i zavidnu karijeru i postala planetarno popularno ime u svijetu šou biznisa. Uz pjevanje, ona piše i tekstove, a od učešća u ovom šouu izdala je pet albuma i prodala 45 miliona singlova. Proglašena je i za 14. najprodavanijeg izvođača od 2000. godine do sad. Ne treba sumnjati da je njena karijera tek na početku i da ćemo od nje dobiti još dosta hitova kao što su "Because of you" i "Sence you been gone". Prodala je više od 12,5 miliona albuma samo u Americi, a oko 20 miliona albuma u cijelom svijetu. Njena zarada se procjenjuje na 29 miliona dolara.

Leona Luis

Iako se ova tridesetogodišnja engleska pjevačica od ranog djetinjstva bavila muzikom, zbog koje je napustila srednju školu, nikako nije uspijevala da dobije ozbiljan ugovor i skrene pažnju na sebe, sve dok je momak nije nagovorio da se prijavi za britanski "The X Factor", a trijumfovala je u trećoj sezoni 16. decembra 2006. godine. Ubrzo je objavljeno njeno izvođenje pjesme Keli Klarkson "A Moment Like This", a EP je prodat u pola miliona primjeraka. Njen "Echo" postao je najprodavaniji debi album u Velikoj Britaniji i Irskoj ikada i ona je bila prva britanska solo umjetnica koja se našla na vrhu Bilbordove liste sa prvim izdanjem. Do sada je izdala tri uspješna albuma, a od anonimne britanske pjevačice postala je globalna zvijezda. Njen najveći hit je nesumnjivo "Bleeding Love" Dovoljno je reći da je ova pjevačica za sedam godina zaradila 14,5 miliona dolara. Zanimljivo je da je Leona izabrana da otpjeva numeru "I See You" za film "Avatar" režisera Džejmsa Kamerona, koji je izašao 2009. godine i koji je oborio sve rekorde. Službeni budžet "Avatara" bio je 237 miliona dolara, dok drugi procjenjuju da su ukupni troškovi produkcije bili 280 do 310 miliona dolara, te dodatnih 150 miliona za marketing. Film se smatra za prekretnicu u smislu tehnologije snimanja, za njegov razvoj za 3D gledanje i stereoskopsko snimanje filma sa kamerama koje su bile posebno dizajnirane za produkciju filma.

Sajmon Kauel

Engleski televizijski producent, član žirija muzičkih takmičenja kao što su "Pop idol", "Američki idol", "The X Factor" i "Britain's Got    Talent" i sam je od ovih takmičenja profitirao. Poznat po neumoljivosti, iskrenim komentarima i strogom držanju ovaj producent samo je u 2014. godini zaradio 95 miliona dolara, a većina tih prihoda dolazi od takmičenja.

Kim Kardašijan

Starleta Kim Kardašijan nezaobilazna je kada se pominju zvijezde rijalitija. Ova ljepotica se družila sa bogatom nasljednicom Paris Hilton, a snimila je i privatni video sa svojim tadašnjim momkom. Ipak, to joj nije donijelo pažnju koliko rijaliti šou, koji je snimila sa svojom porodicom, a koji se zove "Keeping Up With the Kardashians". Od tog momenta njena popularnost je na vrhuncu, a to je iskoristila da bi pokrenula nekoliko biznisa, na kojima je zaradila. Dovoljno je samo reći da je porodica od ovog rijalitija zarađivala godišnje od 20 do 65 miliona dolara, a začudićete se kad čujete da samo na društvenoj mreži "Tviter" Kim zarađuje 25.000 dolara po objavi, s obzirom na to da je sponzorisani korisnik te mreže, a za pojavljivanje na nekom događaju dobija 100.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana