U vječni grad samo sa punim novčanikom

Milenko Kindl
U vječni grad samo sa punim novčanikom

Gradske vlasti Rima uvele su nešto prije Božića porez za turiste, prema kome u zavisnosti od toga da li spavaju u hotelu sa tri, četiri ili pet zvezdica, plaćaju po noćenju u vječnom gradu od jednog do tri evra turističkog poreza.

Porez se ne naplaćuje samo u hotelima već i prilikom posjete muzejima, drevnim lokalitetima, korišćenja turističkih autobusa ili vožnji brodićima po rijeci Tibar.

- S obzirom na to da je cijeli Rim jedan veliki muzej: Španske stepenice, fontana Di Trevi, Pjaca Navona - bio bi red da počnemo da naplaćujemo ulaznice - ovako nekako su morale teći misli rimskog gradonačelnika Đanija Alemana kada je predložio njihovo uvođenje, naveo je njemački državni radio "Dojče vele".

S njim su se odmah složili i drugi u gradskoj upravi pa tako od sada važi pravilo da svako ko barem jednu noć prenoći u vječnom gradu mora da plati i do tri dodatna evra.

Ovo novo pravilo na snagu je stupilo kratko prije Božića i to uprkos žestokim protivljenjima hotelijera i vlasnika pansiona. Ono "kači" sve one koji su boravak u Rimu još odavno rezervisali pa će ukoliko odsjednu u nekom luksuznom hotelu morati da uz hotelski račun plate još tri evra po noći, dok će onima koji su se odlučili na hotel sa dvije ili tri zvjezdice račun biti uvećan za dva evra po noćenju.

- To je previše. To će uplašiti turiste, kako strane tako i domaće - izjavila je Ana Rita Ronaldo, predstavnica rimskih hotelijera.

Turisti smatraju da je uvođenje turističkog poreza obična pljačka jer im gradske vlasti za taj novac nisu ponudile ništa novo. Međutim, gradonačelnik Rima ostaje pri svom:

- U principu se radi o tome da turisti jedan dio novca daju i za komunalne usluge. Od toga ne želimo i ne možemo da odustanemo. Rim se nalazi u teškoj novčanoj situaciji i potrebna mu je ovakva vrsta pomoći od njegovih posjetilaca - naglasio je Alemano.

S obzirom na to da Rim godišnje posjeti oko 30 miliona turista, ta pomoć će godišnje, prema proračunima stručnjaka, izaći na oko 80 miliona evra. Iz dodatne naplate izuzeta su, poslije dosta natezanja, djeca do 10 godina i mladi koji borave u hostelima, a gradske vlasti će izgleda tokom godine izaći u susret i studentima i invalidima.

Vrijeme će pokazati da li će Rim uspjeti da namakne dovoljno novaca za obnovu Koloseuma i drugih drevnih lokaliteta ili će revoltirani novim nametima, turisti izabrati neku drugu destinaciju.
Ipak, glavni grad Italije s ponosom nosi nadimak "caput mondi" (prestonica svijeta), ali i s punim pravom ga zovu "vječni grad".

Antika, srednji vijek, barok, renesansa, neoklasicizam... Fontane, više od 200 crkava i 900 bazilika, obelisci, kipovi koji govore (statue parlanti), arheološke iskopine, predivni parkovi, sedam brežuljaka, galerije, muzeji, vile...

Sve te znamenitosti su odlična sredstva za učenje istorije Rimskog carstva, istorije umjetnosti, kao i religije. Legende zovu u razotkrivanje, a okamenjeni lavovi, konji, delfini, ribe, kornjače, vodenjaci i slonovi na igru otkrivanja.

Naravno, tu je i nezaobilazna kapitolska vučica sa Romulom i Remom, simbol ovog grada. Sve vrvi od skladnosti i ljepote. I carski, i hrišćanski, i umjetnički grad... Toliko istorije i kulture na jednom mjestu za svakog posjetioca je izazov.

Ulaznice

Ali, to nije sve što očekuje turiste u Rimu - ako žele da posjete neki od brojnih muzeja moraju računati da će platiti za ulaznice u prosjeku više za jedan evro. Skuplje su i turističke autobuske karte i karte za vožnju po Tibru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana