U trendu haljine i veliki šeširi

Dragana Keleč
U trendu haljine i veliki šeširi

Ovog ljeta, s obzirom na raznovrsnost modnih trendova, svako može da pronađe nešto za svoj ukus.

U modi je bukvalno sve, a toplo vrijeme idealno je za nošenje prekrasnih haljinica, zanimljivih kratkih pantalona i najsmjelijih kombinacija. U toku su i sniženja, tako da gotovo svaka žena može sebi da priušti da izgleda lijepo i elegantno u vrelim ljetnim danima, bez obzira na to da li ide na posao ili je na odmoru. Ipak, ima nekoliko stvari koje su obavezne ovog ljeta.

Šta je in

Obilježje ovog ljeta je, prema preporukama najpoznatijih svjetskih dizajnera, 12 trendova koji su potpuno različiti.

U modi su tako jarke boje: narandžasta, koralna, tirkizna, plava, žuta, zelena… Ako niste osoba koja se voli previše isticati, kombinujte ih s neutralnim bojama, a ako volite da eksperimentišete, kombinujte ih međusobno.

In su i pruge i to ne samo prugice nautičkog stila, nego svi oblici i sve moguće boje.

Nose se i razni uzorci koji variraju od od geometrijskih do apstraktnih, te oni inspirisani plemenskom tradicijom i životinjski.

U ormaru je obavezna garderoba bijele boje, kao kontrast živahnim bojama. Možete da nosite kompletnu odjeću bijele boje ili da je kombinujete sa nekom od navedenih žarkih boja.

Čipka i to ona od seksi do djevojačke, takođe je veoma moderna.

Moderne su i duže suknje i haljine, kao i stil sedamdesetih, koji nikada nije dosadan.

Ove sezone vraćaju se u modu pantalone širokih nogavica, mada su i uske i dalje moderne.

Lagani slojevi providnih materijala takođe su in, jer naglašavaju ženstvenu stranu. Idealni su za svečane haljine.

Cvjetni uzorci su prošlogodišnji trend, koji je ostao popularan i ove sezone, pogotovo kada su u pitanju haljine. Cvijeće može da bude veliko ili malo, zgusnuto ili tek tu i tamo nabacano, a povratak sedamdesetih jedan je od najpopularnijih trendova.

Dašak glamura ovosezonskoj odjeći daćete srebrnim i zlatnim komadima odjeće ili modnim dodacima.

U odnosu na prethodne sezone, ovog ljeta modni kreatori preporučuju snažniji, ali umjeren, seksepil.  

Kupaći kostimi

Ako pratite trendove, ovog ljeta treba da imate kupaći kostim u živim bojama, koji pomalo podsjeća na one iz pedesetih godina. Najsmjelije dame neće moći bez "bando" ili "balkonet" grudnjaka i visokih gaćica, koje će skrivati stomak sve do pupka. Ovogodišnji modeli dodatno naglašavaju linije ženskog tijela.

Uz "bando", hit ostaju i trouglasti grudnjaci. Kada je riječ o bojama, neprikosnovene su zelena, plava, pink i narandžasta - samostalno ili u najrazličitijim kombinacijama, ali i pruge, tačkice i cvjetni dezeni.

Moderni su i kupaći kostimi sa jednom naramenicom, kao i oni sa volančićima, ali i klasični modeli.

Aksesoar

Opet su u modi veliki šeširi. Osim što su moderni, oni su i korisni, jer štite kožu lica i dekoltea. Uz to ženi daju prefinjen izgled. Nose se u svim bojama i od različitih materijala. Za plažu je najprikladniji laneni ili šešir od trske, dok se u večernjim izlascima mogu nositi i šeširi od satena ili tvida.

U modi su i marame raznih boja, koje su dovoljno velike da možete da ih vežete oko sebe ili da prekrijete ramena i zaštitite ih od jakog sunca.

Dizajneri modnih dodataka kao da zaziru od futurističkih trendova, pa kada je riječ o naočarama, vraćaju se na modne detalje iz prošlog vijeka. Retro naočare će vam omogućiti da izgledate poput holivudskih zvijezda. Treba samo izabrati odgovarajući oblik.

Velike tkane ili platnene torbe su odlično rješenje za ovo ljeto. Važno je da su dovoljno velike da možete da smjestite u njih sve što vam je potrebno.

Obuća

Nanule, plastične papuče, sandale ili japanke, nije važno. Sve je ovog ljeta moderno. Važno je samo da je obuća udobna i da se slaže sa odjećom.

Treba spomenuti da su ovog ljeta opet u modi platforme, koje su definitivno hit sezone. Suprotno mnogim mišljenjima, one su obično vrlo udobne, ali i vrlo svestrane. In su sve vrste platforme: od vrtoglave visine i jednostavnih stilova do koketne, pomalo kičaste verzije i šarenog uzorka. Platforme su savršen izbor za vrući ljetni, kežual izgled, ali i za onaj malo elegantniji.

Ljetne rasprodaje

Iako je ljetna sezona u punom jeku, u mnogim prodavnicama i buticima u Republici Srpskoj ljetna odjeća i obuća snižena je čak i do 70 odsto.

U radnjama "Benetona" u toku je velika rasprodaja.

- Papuče za plažu sada se nalaze na sniženju i koštaju 14,65 maraka, dok se ženski kupaći kostimi mogu kupiti za 29,30 KM. Muške kupaće gaćice na sniženju se prodaju po cijeni od 24,90 maraka, dok se razne majice mogu veoma povoljno kupiti i to za 19,90 maraka - kažu u "Benetonu".

Slična situacija je i u "Teranovi", u kojoj su velike gužve, jer su cijene odjeće snižene i do 50 odsto.

- Djevojke koje se pripremaju za odlazak na more ili na bazen, najviše sebi kupuju kratke pantalone, čija je cijena 29,90 maraka, kao i torbe za plažu, koje se mogu kupiti za 19,90 maraka - istakla je jedna od prodavačica u "Teranovi".

Dodala je da haljine za plažu koštaju 39,90 maraka, kao i sandale, dok se šeširi mogu kupiti po cijeni od 14,90 do 24,90 maraka.

- Veoma dobro se prodaju i majice na bretele, kojih ima u svim bojama, a čija je cijena 9,90 maraka - dodala je prodavačica.

Veliko sniženje je i u "Njujorkeru", gdje japanke koštaju 12,95 i 14,95 maraka, u zavisnosti od modela. Šeširi se mogu kupiti za 14,95 maraka, dok je za kupaći kostim potrebno izdvojiti oko 30 maraka.

U "Mangu" je odjeća je snižena 50 odsto, a prema riječima zaposlenih, najbolje se prodaju odjevne kombinacije za plažu.

Bermude koje su ranije koštale 85 maraka, sada se mogu kupiti po cijeni od 39,90 maraka. Na sniženju su i ljetne pantalone, a one koštaju 29,90 maraka, kao i košulje, čija je cijena 34,90 maraka.

Naočare se mogu kupiti i za petnaestak maraka, a haljinice u većini butika već za dvadesetak maraka.

Šminka

Kada je riječ o šminkanju, u ekspanziji su jake boje. Dominira ljubičasta i žuta. Poznati svjetski šminkeri ovog ljeta preporučuju da tečni puder ili onaj u prahu zamijenite kremom u boji.

Kada je u pitanju maskara, treba da vodite računa o tome da bude vodootporna. U slučaju da u ljetnim mjesecima već imate tamniju nijansu kože i mnogo puta crvenije obraze, kao posljedicu sunčanja, tada vam rumenilo nije ni potrebno. Ipak, ako ga već upotrebljavate, izbjegavajte rumenila u prahu.

Odmor

Da biste godišnji odmor proveli uz što manje glavobolje, neophodno je da pažljivo spakujete svoj kofer i ne zaboravite stvari koje su vam potrebne na ljetovanju.

Ponesite kupaći kostim ili kupaće gaćice, peškir ili prostirku za plažu. Neki šešir ili kačket, naočare za sunce, papuče za plažu. Spakujte nekoliko kombinacija garderobe za plažu. Bilo bi dobro da ponesete i nešto malo toplije, u slučaju pogoršanja vremena, da biste mogli nesmetano da uživate u tvom odmoru, a to su pantalone i tanja jakna.

Od obuće dovoljno je da ponesete elegantnije cipele - sandale i patike.

Od ostale garderobe potrebna vam je jedna do dvije elegantnije kombinacije, ukoliko planirate da idete na neke zabave i nekoliko kombinacija za večernje šetnje pored mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana