U trendu bijelo, zemljani tonovi i ravni krojevi

N. Branković, D, Keleč
U trendu bijelo, zemljani tonovi i ravni krojevi

Kreatori su i ove godine neumorni kada je riječ o novim kreacijama za jesen i zimu, pa svojim idejama i modelima "diktiraju" šta je to "in" i šta se obavezno mora imati u ormaru.

Bijela, maslinastozelena, smeđa, crna, zemljani tonovi, te boja senfa, nezaobilazne su nijanse na odjevnim kombinacijama za predstojeću jesen i zimu. Ipak, osim savjeta modnih stručnjaka, treba slušati i sopstvenu intuiciju, pa je u modne kombinacije potrebno unijeti i primjese ličnog stila u ukusa, koji je svakako recept za savršen stil i originalnost.

Primamljiva elegancija

Ove sezone, savjetuju najpoznatiji svjetski dizajneri, modni trendovi za jesen-zimu treba da odražavaju bezvremensku eleganciju koja se zasniva na više klasičnih elemenata.

Prema riječima modnih znalaca, ova sezona donosi pragmatičan pristup kroz jednostavne, ali vrlo spektakularne i jedinstvene modne kolekcije.

- Kada su u pitanju modni trendovi, ove jeseni dominiraće bijela boja - kaže modni dizajner Davor Sladaković.

Dodao je da će siluete, kada je riječ o odjevnim predmetima, biti posebno naglašene, a najviše na struku.

- Uglavnom se radi o ravnim linijama, a na odjevnom predmetu na jednom mjestu uvijek treba da imamo naglašenu jednu kontra teksturu koja treba da bude drugačijeg sjaja - istakao je Sladaković.

Naglašava da se neće mnogo eksperimentisati kada se radi o ornamentima, a uglavnom će biti zastupljeni krugovi ili tačkice iste boje, ali izrađene od različitog materijala.

- Ove jeseni neće biti mnogo šarenila, a tokom zime od boja dominiraće crna, te blage i zagušene nijanse zelene boje - rekao je Sladaković.

Modni dizajner Svjetlana Balaban naglašava da će tokom predstojeće jesenje sezone preovladavati sve nijanse maslinastozelene boje, smeđe, crne, bijele, te boja senfa koja je ove godine novina.

- Što se tiče materijala, "in" će biti providni, šareni i dezeni mirnijih boja, a od toga će najviše biti haljinica, dugih rukava sa nekim volančićima, trakicama, ili na kopčanje, sa dugmićima - rekla je Balabanova.

Vještačko krzno

Modni kreatori ističu da će ove jeseni i zime preovladavati i vještačko krzno sa dužim dlakama, koje će najviše biti naglašeno na rukavima.

- Kada su krojevi u pitanju, iako je sve dozvoljeno, suknje ne bi trebalo da budu suviše kratke i preporučuju se uglavnom one iznad koljena i duge - rekla je Balabanova.

Od ove godine, kako ističe Balabanova, kaputi će biti više zastupljeniji nego jakne.

- Osim kaputa, biće popularne i bunde, a neizostavni su šalovi, kape i šeširi. Kada je riječ o nakitu, on i zimi predstavlja dobar detalj koji neke odjevne predmete može da učini zanimljivijima. Ove sezone najpopularnije će biti velike ogrlice, perle, mašne i slično - rekla je Balabanova.

Naglasila je da će ove jeseni i zime, a kada je riječ o obući preovladavati visoke štikle i platforme, ali da na cipelama neće biti nikakvih detalja kao što je slučaj sa prošlogodišnjim modelima.

- Kada je riječ o bojama obuće, hit će biti crna, smeđa i siva - naglasila je Balabanova.

Više izbora, više kreativnosti

Prema riječima modnog dizajnera Duška Oraščanina, u posljednjih nekoliko sezona, pa tako i ove nema nekih posebnih noviteta u svijetu modne industrije.

 - Prekretnica kada je modni svijet u pitanju vezana je za to da su se na svjetskom tržištu počeli davati svi mogući krojevi, dužine i širine kako ženske tako i muške mode - rekao je Oraščanin. Dodao je da je razlog taj što je prije pet-šest godina postignuta jedna velika uniformisanost, jer su dizajneri modnih kuća stalno plasirali uzak asortiman krojeva i boja pa je bilo određenih dužina i boja za jednu sezonu, što je zadalo probleme za samo tržište.

- Sada se radi na tome da se potrošačima ponudi jedan novi izbor u kojem će oni na sebi svojstven način sve to iskombinovati i pokazati taj neki svoj lični pečat kreativnosti - naglasio je Oraščanin.

Kako je pred nama jesenji program, rekao je, ove sezone će najviše preovladavati siva i crna boja i zemljani tonovi.

- Dopada mi se kod ljudi koji imaju više smjelosti, pa u to ubace i bijelu boju ili tonove koji su malo drečaviji kako bi ipak razbili tu monotoniju - naglasio je Oraščanin.

Modna industrija, dodao je, svake sezone radi na materijalima i krojevima koji se modifikuju za iduću godinu, pa na taj način dolazi do izmjena u tkanju, površinskom izgledu tkanine, a suština je ta koja i dalje ostaje ista.

- Pošto preferiram uže modele, ove sezone preporučujem pliće pantalone, odnosno pripijeniju garderobu. Nisam ljubitelj slojevitog oblačenja, jer je to nešto što nije definisano i ne daje jasan izgled modnog pravca - naveo je Oraščanin.

Kada je riječ o nakitu, prema njegovim riječima, zlato i srebro nisu mnogo zastupljeni, a najviše će preovladavati perlice, dok su dobrodošli i biseri.

- Visoke potpetice i platforme veoma su moderne i ove sezone kada je u pitanju obuća. Treba naglasiti da je ovalni oblik, kako čizama, tako i cipela ono što će biti moderno - kazao je Oraščanin.

Muškarci

Kada je riječ o modi za muškarce, na muškim kaputima, jaknama i odijelima ove jeseni i zime obavezan detalj je naglašena kragna.

Dizajneri su uglavnom izabrali krznene dodatke koji se osim na kragni, mogu vidjeti i na kapuljačama.

Mašne su doživjele svoj veliki povratak. One odlično pristaju muškarcima koji vole eleganciju, ali ne i uštogljenost.

U trendu su i vidljive mornarske pruge i nezaobilazan karo uzorak (na odijelu, jakni, ali i pantalonama), a što se boja tiče, siva je hit sezone.

U modi su različiti krojevi pantalona koji idu iz jedne krajnosti u drugu - od uskih modela koji prate liniju do širokih pantalona.

Sam svoj stilista

Bogata ponuda, poneki savjet stručnjaka, te lični ukus prečica su do savršene odjevne kombinacije. Sa eksperimentisanjem ne treba pretjerivati, ali svakako se ne treba ni zatvoriti pred novim bojama i krojevima koje dolaze ove sezone. Umjerenost je umjetnost, pa i kada je moda u pitanju.

Šminka

Mejkap trendovi za jesen-zimu 2011/2012. obiluju smjelim detaljima koji kreiraju izgled moderne, ali i delikatne žene. Na veliko veselje svih vizažista, pigmenti, nijanse i boje sa kojima će se raditi, vrlo su intenzivne i raskošne - i kada su u pitanju usne, ali i oči... U trendu su jake boje na usnama, uz koje ove jeseni i oči možete šminkati smjelo. Moderan je "smokedž" efekt u bojama ili pak metalik nijanse.

Sladaković kaže da pripadnice ljepšeg pola moraju pažljivije da biraju puder, a što se tiče ruževa preovladavaće crvene nijanse i to od ciglaste do boje crnog vina.

Torbice

Jedan od neizbježnih detalja za svako godišnje doba, pa tako i za jesen jesu torbe. Žena bez torbe nikuda ne može. Srećom i ove sezone su moderne velike torbe, tako da će sve "sitnice" u njih uredno stati.

Svetlana Balaban naglašava da su hit velike torbe, ali bez detalja.

- One su neizostavne ove jeseni i zime, ali se za večernje izlaske preporučuju pismo torbice ili torbe sa tankim ručkicama ili lančićem - kaže Balabanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana