U Siriji se piše nova svjetska istorija

Agencije
U Siriji se piše nova svjetska istorija

Moskva - Šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov ocijenio je juče da se u Siriji odlučuje o svjetskom poretku i da se ne radi samo o lokalnom konfliktu.

- SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspjeh u Siriji i toga je već mjesecima svjestan i državni sekretar Džon Keri - kazao je on.

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svjetske sile koja nezavisno može donositi odluke na globalnom nivou i naglašava da je zvanična Moskva, kao svjetska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svijetu.

On takođe smatra da je EU zavisna od SAD.

Puškov kaže i da Rusija neće upućivati kopnene snage u Siriju i da je cilj njenog angažovanja da podrži sirijsku vojsku i sve one koji se bore protiv Islamske države.

- Mi podržavamo Bašara al Asada jer je on još uvijek legitimni predsjednik Sirije i, uz izuzetak Kurda, jedina snaga u toj zemlji koja se na kopnu bori protiv Islamske države - naglasio je on.

Puškov je negirao da Rusija želi u Siriji da Zapadu održi lekciju.

- Međutim, mi ne vidimo razlog da se držimo po strani kada su SAD u posljednje dvije decenije, u kojima su imale monopol na rješenje problema na Bliskom istoku, region kompletno uništile - kazao je on.

Prema njegovim riječima, poredak u Siriji je neko drugi razorio, podsjetivši da SAD žele da svrgnu Asada.

- Kada je američki predsjednik Barak Obama 2012. godine spoznao da puč protiv Asada, koji je pripremao, neće uspjeti, počeo je zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom da podržava radikalne islamističke grupe. Mi smo u Siriji intervenisali kada od SAD ciljano rješenje nije funkcionisalo - poručuje Puškov.

Kako je dodao, vojna akcija Rusije u Siriji uspostavila je ravnotežu i omogućila političko rješenje i bez Rusije, uvjeren je on, sada u Siriji ne bi bilo primirja i Islamska država i Al-Nusra bi sada između sebe dijelile Damask.

Jirgen Todenhefer, prvi novinar sa zapada koji je ušao u Islamsku državu, primjećuje i da bi strategija Vašingtona za arapske ratom razorene zemlje mogla biti fokusirana na njihovu podjelu na nekoliko dijelova.

- SAD su podijelile Irak i Libiju, a sada bi mogle da podijele i Siriju na četiri ili pet dijelova. Podijeljene zemlje su slabe, a imam utisak da pojedinim američkim političarima odgovaraju slabe države na Bliskom istoku - zaključio je on.

IS ugrožava islam

Jirgen Todenhefer je rekao da će svi oni koji su spremni da se pozabave IS-om i drugim islamskim radikalnim grupama morati da pokažu da je njihova ideologija antiislamska.

- Pristalicama i simpatizerima IS-a treba pokazati da ta organizacija, čak i sa islamske tačke gledišta, ne služi islamu, i da se ne bori za islam, već da su opasnost za tu vjeru - ističe novinar koji je deset dana 2014. godine proveo u sirijskom gradu Raki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana