U Londonu jedinstvena modna priča

Sandra Kljajić
U Londonu jedinstvena modna priča

Učešće na tako velikom događaju kao što je Londonska nedjelja mode velika je čast.

Kažu to za "Glas Srpske" srpski modni dizajneri Ana Ljubinković i Džordž Stajler (George Styler) koji će učestvovati na "Međunarodnom modnom izlogu" u okviru Londonske nedjelje mode od 15. do 19. februara.

Ovi više puta nagrađivani mladi dizajneri će zajedno sa koleginicom Ivanom Pilja Srbiju predstaviti na izložbi u Srpskoj kući u Londonu. Izložba će trajati sedam dana i biće postavljena u formi modnih Vinjeta, u kojoj dizajneri predstavljaju svoj autorski rad u formi instalacije, performansa i video-radova.

- U prostoru usred Londona naše kreacije biće izložene na lutkama koje će biti smeštene u scenografiji koju je osmislila ilustratorka velikog talenta Vesna Pešić. Na ovaj način će se predstaviti i Beogradska nedelja mode - pojašnjava Ana Ljubinković.

Dodaje da se iz pisma British Fashion Concila, koje je uputilo poziv srpskoj ambasadi u Londonu, a oni Modnom studiju "Klik" odnosno Beogradskoj nedjelji mode, moglo zaključiti da se poziv odnosi na dizajnere koji pomjeraju granice savremenog oblačenja.

- Takvih dizajnera nije mnogo u Srbiji, pa sam se ja našla kao jedan od predloga učesnika, a koji su organizatori iz Londona sa oduševljenjem prihvatili - priča Ana.

Pojašnjava da je odlučila da iskoristi najznačajnije i njoj najbitnije elemente prethodnih nekoliko kolekcija i uobliči ih u jednu, novu za Engleze, a prepoznatljivu za naše područje.

- Može se reći da je rezultat zaista idealna prezentacija i esencija mog rada u prethodne dve godine - kaže Ana čiji su zaštitni znak razigrane forme i žive boje.

Džordž Stajler kaže da će u Londonu biti prikazana njegova debitantska kolekcija pod nazivom "Zarobljeništvo" koja je već osvojila simpatije modne publike u Holandiji i Srbiji.

Naglašava da se radi o kolekciji inspirisanom srpskom tradicijom.

- Posebno mi je drago što će i modna publika u Londonu imati prilike da vidi delić našeg etna, kao i stilizovane opanke koje sam dizajnirao specijalno za kolekciju i na koje u svetu jako lepo reaguju. Iako su stilovi nas troje različiti, na istoj izložbi, uz posebno osmišljenu scenografiju prenećemo posetiocima jedinstvenu modnu priču inspirisanu nadrealizmom - kaže Džordž.

I Ana i Džordž, osim izložbe u Londonu, uveliko planiraju nove kolekcije. Ana kaže da trenutno priprema ukrasne elemente od pleksiglasa.

- Oni su već dobili svoju formu, potrebna im "podloga" u vidu garderobe, odnosno ono na šta ću ih prikačiti. Nije neobično da krenem od detalja, tako je nastala i moja prva kolekcija, koju sam formulisala kao kolekciju detalja. Mislim da će tako biti i ovaj put - naglašava Ana.

Džordž planira da iduću kolekciju prikaže u junu na modnom događaju "Fashionclash" u Holandiji.

- Još sam u "misaonim procesima" oko toga kako će sve da izgleda. Kolekcija "Zarobljeništvo" je imala zanimljiv koncept i jasnu poruku o ljudskim pravima, miru, slobodi i bila je inspirisana pticama u kavezu kao metafori problema u savremenom društvu. Pošto moja priča nije ispričana do kraja, novom kolekcijom nastaviću da spajanjem avangardne i nosive odeće šaljem poruke svetu o ljubavi i lepoti različitosti - ističe Džordž.

Mladi dizajneri imaju i velike planove kada je riječ o inostranstvu. Odjeća sa Aninim potpisom već se našla i na britanskom i američkom tržištu, a tu ne namjerava da stane.

- Ne bih postavljala granice. Veoma mi je inspirativno azijsko tržište. Tamo je moda za 360 stepeni drugačija od evropske i američke na koju smo navikli. Nadam se da ću uspeti da realizujem izradu linije asesoara, odnosno torbi, cipela i nakita pod svojim imenom, što je veoma teško kvalitetno realizovati u Srbiji - naglašava ona.

Džordž kaže da još od prvog prikazivanja njegove kolekcije stalno dobija ponude za saradnju od brojnih stilista i fotografa širom svijeta.

- Nedavno sam se vratio iz Milana gde je sniman editorijal sa mojom kolekcijom, koju je fotografisao poznati italijanski fotograf Omar Makijaveli. Dobio sam i veliki broj ponuda za snimanja u Londonu, ali tek kada dođem tamo videću koliko ću imati vremena za to jer me čeka dosta obaveza oko same izložbe - naglašava Džordž.

Godinama je Džordž radio za mnoge poznate brendove, poput "Todora" i "Baldinija", a 2012. napravio je samostalni korak.

- Poslije provedenih šest godina u modnoj industriji radeći za velike modne kuće stekao sam dovoljno znanja i iskustva da mogu da počnem i sa samostalnim radom. Godinama sam kreirao komercijalnu odeću prilagođavajući se ukusu kupaca i poslodavaca, i jedva sam čekao da napravim sopstvenu liniju gde ću iskazati svoje mogućnosti i lični senzibilitet - naglašava Džordž.

Ne krije da je lijep osjećaj kada prvi put samostalno prikažete svoj rad i kada za to dobijate priznanja i pohvale od najuticajnijih ljudi iz svijeta mode. Naglašava da je ispunio sam sebi želju da kao iskusan dizajner može da radi kao "freelance".

- Završio sam kolekcije za dve firme iz Srbije i jednu iz Rusije, i sada ću se više fokusirati na svoj brend - istakao je Džordž.

Ana i Džordž inspiraciju vide u svemu. Ani je inspiracija najčešće muzika koju sluša.

- Nekad muzika može da otvori vrata druge dimenzije ako joj se prepustimo. Inspiracija može da dođe iz nekih malih detalja, bačenog parčeta materijala ili plastike koje vidim na ulici... Ili iz neke prethodne nezavršene kolekcije - dodaje Ana.

Džordž napominje da je u svijetu mode već mnogo toga viđeno i da se mladi dizajner samo originalnim idejama može probiti u taj svijet koji je često surov. On je odlučio da spoji ono što je naizgled nespojivo - srpski etno-stil, britanski pank i motive drugih tradicionalnih stilova iz svijeta.

- Imam priliku da mnogo putujem, video sam da u svakom narodu postoji nešto zanimljivo, što ga izdvaja od nekog drugog, ali isto tako i mnogo toga sličnog. Smatrao sam da je krajnje vreme da neko sa ovih prostora pokaže svetu deo naše tradicije, ali prezentovano na način koji prati trend i ukus modne publike. Naš etno ukombinovao sam sa stilovima drugih naroda i dobio jedan neobičan spoj. Tako na istoj kreaciji možemo da vidimo i afričke ptice i britanski pank i šumadijski opanak - objašnjava Džordž.

Ana nosi svoje modele, ali ima, kaže, i lijepu kolekciju komada sa potpisom kolega.

- Imam tu privilegiju da se zaista lepo družimo i razmenjujemo stvari. Posebno volim da nosim komade Aleksandra Nikolića, koji živi i radi u Londonu, jer su izuzetno elegantni a opet pomereni i posebni. Cenim rad Tijane Pavlov, JSP, Tamare Radivojević, Dejane Momčilović. To su dizajneri koji se ističu kvalitetom i originalnošću. Zbog ovoga spadaju u posebnu i retku kategoriju na Balkanu. To je jedino merilo koje važi kod mene - kaže Ana.

Smatra da se kod nas, nažalost, na modu gleda kao na zabavu, a ne kao na umjetnost.

- Neretko u novinama kao izveštaj sa revije možete videti ko je bio na reviji, koja se samo spomene bez ijedne fotografije! Zato ja na svojim revijama ne želim poznate ličnosti koje će se slikati, već pozivam samo one koje zaista žele da vide kolekciju. Problem je u edukaciji, u opštoj nekulturi i sivilu u kojem se nalazimo - smatra Ana.

Dodaje da se stvari posmatraju suviše površno, tako da se malo pažnje obraća na to kakva je kolekcija, već na to "šta neko nebitan ima da kaže o njoj".

- Teško da se može promeniti ova situacija. Kulturna dešavanja su nezanimljiva medijima, emisije o kulturi gotovo da ne postoje, dečije obrazovne emisije kakve smo mi kao mali imali sreću da gledamo, takođe. Deca i odrasli gledaju samo turske serije i skaradne zabavne emisije. Ne ulaže se u umetnost, muzeje i obrazovanje… A kvalitetan modni dizajn je deo kulturne scene svake ozbiljne države - naglašava Ana.

Džordž modu vidi i kao priliku za socijalno-kritičke momente.

- U današnjem društvu ima mnogo problema i poremećenih sistema vrednosti, a ja ću svojim revijama i dalje da prenosim poruke i podsećam na ono što je istinski važno - zaključuje Džordž.

Slikarstvo

Ana Ljubinković diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti, ali se zbog modnog dizajna odrekla karijere akademskog slikara.

Sada, kaže, nažalost, nema vremena za slikanje.

- Moje ideje su zabeležene u jednoj svesci. Umetnost je veličanstvena i niko se ne može u prolazu kvalitetno baviti njom. Njoj se mora posvetiti 100 odsto. Nadam se da ću jednom realizovati svoje ideje o tom pitanju - kaže Ana.

Dodaje da je ipak moda izuzetno kreativan posao i na kraju je i primijenjena umjetnost.

- To je stavka koja se olako zaboravlja na račun glamura modnih revija. Ipak, nije svaki modni kreator primenjeni umetnik, daleko od toga - kaže Ana.

Izazov

Džordž je kreirao i dječiju odjeću i odjeću za žene i muškarce.

- Najduže sam kreirao odeću za decu i moglo bi se reći da je to i najveći izazov, jer nije lako pogoditi ukus dece, roditelja, poslodavaca i istovremeno ispratiti trend. Kada se dizajnira za odrasle mnogo je lakše, jer se uglavnom kreiraju kolekcije za određenu ciljnu grupu - istakao je Džordž.

Mladi dizajner je diplomirao dizajn tekstila i odjeće na Visokoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu. Karijeru je počeo u modnoj kući "Todor", a vremenom se usavršio u svim oblastima mode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana