U koštac sa zlostavljanjem žena

BBC
U koštac sa zlostavljanjem žena

Nakon što je preživjela seksualno zlostavljanje u američkim vojnim snagama, Amerikanka Marti Ribeiro postala je borac za prava žena u vojsci.

Marti Ribeiro je rođena u porodici u kojoj su i otac i djed služili u američkoj vojsci. Odrastajući uz njih, životni san joj je bio da nastavi porodičnu tradiciju.

Po završetku škole pridružila se vazduhoplovnoj jedinici i u martu 2003. dobila je prekomandu u Irak.

Odmah po dolasku, muškarci iz jedinice su je prozvali "Barbika vazduhoplovstva" i verbalno maltretirali.

 - Nisam imala pojma koliko će biti teško. Moj otac, penzionisani pukovnik se ponosio mojom odlukom da se pridružim vojsci, a nikada mi nije rekao šta mogu da doživim baveći se ovim poslom. Nisam ni slutila u šta ulazim - priča Ribeirova.

Nakon Iraka, 2006. godine poslali su je u Avganistan.

- S obzirom na to da smo bili na prvoj borbenoj liniji, morali smo u svakom trenutku imati oružje uz sebe. U jednom trenutku sam ga odložila da zapalim cigaretu i tada sam bila napadnuta - sjeća se ona.

Tada joj je s leđa prišao čovjek koji je odvukao iza nekih generatora i silovao.

- Samo da nisam odložila oružje mogla sam to da spriječim. Ali, sa druge strane, i da sam ga upotrijebila, vjerovatno bih završila u zatvoru - kaže.

Odmah se obratila nadređenima, ali su joj objasnili ako podnese tužbu da će biti optužena za zanemarivanje dužnosti jer je odložila oružje bez nadzora u ratnoj zoni.

Tužbu nije podnijela, a čovjek koji je silovao prošao je nekažnjeno.
Kada se vratila iz Avganistana, nije razgovarala ni sa kim o tome šta se dogodilo, jer kako kaže, osjećala se kao da je sve to bila njena krivica.

Na sastancima održanim ovog mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama na temu seksualnog uznemiravanja i silovanja u oružanim snagama, kongresmeni su jednoglasni u odluci da je neophodno da se uhvate u koštac sa ovim velikim problemom, često prisutnim u američkoj vojsci.

Kongresmen Loreta Sančez, prošle godine je uspješno lobirala za razvoj baze podataka za podsticanje odgovornosti u okviru oružanih snaga.

- Često dobijam telefonske pozive seksualno maltretiranih žena od strane naših vojnih lica. Te priče su srceparajuće. Neke od žrtava su iznijele svoju priču u javnost, dok druge to ne žele. One koje su sve rekle javno, izbačene su iz oružanih snaga - priča Sančezova.

Naglasila je da je tužbi jako malo i da Pentagon mora ozbiljnije da se pozabavi rješavanjem ovog velikog problema.

Doktor Kej Vajtli direktor Odjeljenja za prevenciju i odbranu od seksualnih napada, kaže da je žrtvama veoma teško da prijave seksualno zlostavljanje.

Američka autorka Helen Benedikt godinama je istraživala seksualno nasilje u američkim vojnim snagama i prošle godine je objavila knjigu "Usamljeni vojnik". U knjizi navodi da žene koje pristupe američkoj vojsci u Iraku i Avganistanu, treba više da se boje svojih drugara saboraca nego neprijateljskih bombi i zasjeda.

Autorka prenosi iskustva žena koje su u početku nepoštovane, zatim seksualno uznemiravane, da bi na kraju bile silovane. 

- Kod nas je čudna kultura. Važi mišljenje da će žena ako prijavi silovanje pokazati kako je slaba, nakon čega će je svi posmatrati kao vojnika nesposobnog da se brani - kaže ona.

Dodaje da to ne znači da žene ne bi trebalo da služe u vojsci.

- Ljudi koji su počinili zločin imaju problema, a vojska treba  da se bori protiv ovog problema i nikako ne smije da kažnjava žene isključivanjem iz vojske - naglasila je Benediktova.
U međuvremenu, Marti Ribeiro pokušava da se pozabavi političkim problemima.

Postala je član jedne organizacije žena, koja lobira za poboljšanje dobrobiti ženama u američkim oružanim snagama.

- Postala sam član ove organizacije zbog svoje kćerke. Ako jednoga dana poželi da radi ono čime sam se ja bavila, da mogu da je podržim i pomognem joj - istakla je Ribeirova.

Statistike

Jedno istraživanje koje je urađeno na Univerzitetu u Ajovi među ženama veteranima, pokazalo je da je 30 odsto od 500 ispitanih žena silovano ili doživjelo pokušaj silovanja. Jednako zabrinjavajuće, Ministarstvo odbrane procjenjuje u svom godišnjem izvještaju za 2009. godinu, jeste da oko 90 odsto silovanja u vojsci nikada nije prijavljeno.

PREVELA: Vanja Štrbac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana