Turski par uzgaja ehinaceju za koju interesovanje pokazuju i farmaceutske kompanije

Anadolija
Foto: Anadolija

VAN – Par iz turske provincije Van, Erdal i Oznur Erdogan na imanju od pet duluma zasadili su biljku ehinaceju, koje namjeravaju prodati farmaceutskim kompanijama i travarima.

Par Erdogan s ehinacejom se upoznao prije dvije godine tokom posjete botaničkom vrtu Univerziteta Juzuncu Jil  u Vanu.

Sa stručnjakom su razgovarali o ehinaceji koja se svrstava u klasu ljekovitih i aromatičnih biljaka, koja im je privukla pažnju.

Odlučili su iznajmiti napušteno imanje od pet duluma i na njemu zasaditi ovu biljku.

Sadnice im je omogućio univerzitet, a dvije godine su pomno brinuli o investiciji do čije berbe broje dane. Par će ovog mjeseca imati i prvu berbu, a godišnje mogu imati i do tri berbe.

Par ima za cilj ostvariti berbu od oko tonu, te proširiti kapacitete za uzgoj.

- Erdal Erdogan  je kazao kako su veoma sretni što se bave proizvodnjom ljekovite biljke za koju prije nekoliko godina nisu ni znali. Dodao je kako će ehinaceju prodati farmaceutskim kompanijama.

”To je biljka koja ima dobro tržište. Ove godine očekujemo prvu berbu. U svakoj berbi očekujemo rod od oko 300-350 kilograma. Cvijet se osuši pa prodaje. Kilogram može koštati oko 180 lira (oko 9,85 eura, op.a.). Već sad smo dobili ponude mnogih kompanija.

Lako je brinuti se o njima. Malo traži vode. Da sam posadio pšenice, ne bih ostvario toliki prihod. Prvi put imamo proizvodnju na ovom području. U provincijama na zapadu uzgaja se ehinaceja, lavanda, timjan, matičnjak (melisa) … zašto da se ne uzgaja i na našem području”, kazao je Erdogan.

Oznur Erdogan kazala je kako predano sa suprugom radi na uzgoju.

”Mnogo sam istraživala kako bih pomogla suprugu. Na internetu sam čitala o karakteristikama pa smo se onda odlučili na uzgoj. Donosi veliki prihod. Veliki dio dana provodimo u bašti. Brojimo dane do prve berbe, uzbuđeni smo. Prijatelji i porodica pružaju podršku, mnogi su odlučili uzeti nas za primjer“, kazala je Erdogan.

 

- Dekan Poljoprivrednog fakulteta YYU Murat Tuncturk kazao je da pružaju podršku zemljoradnicima kako bi se krenulo s masovnijim uzgojem ove biljke koja je ekonomski vrlo isplativa, a pogoduju joj i klimatski uslovi.

Tuncturk je kazao kako održavaju i edukacije zemljoradnika o aromatičnim i ljekovitim biljkama.

“Ovo imanje je primjer. U posljednje vrijeme ova biljka postaje sve popularnija. Ehinaceja je bogata vitamina A, B2, C i E. Naročito jača imunitet i koristi se u mnogim lijekovima. Postoji oko 200 lijekova u kojima se koristi ehinaceja. Tu su i drugi proizvodi“, kazao je Tuncturk.

Dodao je kako se koristi i za otklanjanje infekcija, prehlade, opekotina, povreda i infekcije. Preporučio je poljoprivrednicima da se bave uzgojem ove biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana