Tri decenije skuplja novine od Kamčatke do Republike Srpske

Vanja Štrbac
Tri decenije skuplja novine od Kamčatke do Republike Srpske

Na adresu "Glasa Srpske" nedavno je stigao mejl zanimljivog sadržaja. Pedesetčetvorogodišnji Bugarin Džordan Kirilov poslao nam je svoju kućnu adresu i molbu da mu pošaljemo jedan primjerak naših novina.

- Dugi niz godina skupljam novine i volio bih da u svojoj kolekciji imam i jedan primjerak vaših novina. Čast bi mi bila da svoju kolekciju obogatim jednim primjerkom "Glasa Srpske", posebno zato što do sada nisam imao priliku da prelistam niti jedan list iz RS - objasnio je u svom mejlu.

Ovim neobičnim kolekcionarstvom Kirilov je počeo da se bavi prije 30 godina. Iza sebe ima deset godina kuvarskog iskustva, a s obzirom na to da veoma voli da čita novine tu strast je pretvorio u interesantan hobi.

- Čitanje novina mi je omiljena razonoda. Posebno sam zainteresovan za politička dešavanja u mojoj zemlji, ali isto tako u regionu i cijelom svijetu - kaže Kirilov.

Smatra da svako, osim posla kojim se bavi u životu, treba da ima neka druga interesovanja.

On je za sebe izabrao baš ovaj hobi.

- Počeo sam sa prikupljanjem novina iz zemlje, pa sam kolekciju proširio onima iz regije. Među njima su i brojna izdanja publikacija mnogih fabrika, velikih proizvođača i raznih organizacija - priča Kirilov i dodaje da danas njegovu veliku kolekciju čine publikacije iz cijelog svijeta.

U svojoj kolekciji ima oko 6.000 listova iz 135 zemalja, na 168 jezika. Posebno je zainteresovan, kaže, za novine koje izlaze prvi put.

Pažnju mu privlače i posebna izdanja posvećena određenim ličnostima, ali i ona koja se bave pitanjima Bugara u inostranstvu.

- Kolekcija je smještena u dva velika kabineta, a novine držim na odgovarajućim temperaturama. Od zuba vremena listove čuvam tako što ih pakujem u plastične vrećice - priča Kirilov.

Najstariji list datira iz 1856. godine. Riječ je o časopisu "Reka", koji je objavljen na ruskom, bugarskom i turskom jeziku.

- Imam i interesantan suvenir iz Kine, napravljen u Hongkongu. Taj suvenir predstavlja ukras u koji je uklesan naziv zvaničnih novina iz Hongkonga - kazao je Kirilov.

Iz kolekcije izdvaja novine na 12 ugroženih jezika koji se govore u Dagestanu u Rusiji.

Među raritetima su i novine sa Kamčatke, na neobičnim jezicima tamošnjeg stanovništva.

- Zanimljive su novine koje su izlazile u Bugarskoj do 9. septembra 1944. godine - njih imam preko 300 - ističe Kirilov.

Za ovog kolekcionara publikacije imaju sentimentalnu vrijednost, a mnoge od njih imaju, kako kaže i bibliografske vrijednosti.

Nije bilo lako doći do svih ovih primjeraka, ističe, ali uvijek je nalazio način da dođe do svoga cilja.

Nekada je slao pisma redakcijama, zvao telefonom, a danas mu je sa pojavom interneta taj posao umnogome olakšan.

Kirilov je oženjen vaspitačicom i sa njom ima kćerku koja studira turizam. Porodica mu pruža veliku podršku i pomoć kada je riječ o održavanju listova i prostorija u kojima su smješteni.

- Ljubav prema ovom hobiju prenio sam i na svoju kćerku, koja svaki slobodan trenutak koristi da mi pomogne. Čak su i neki moji listovi pomogli njenim prijateljima iz inostranstva za potrebe studiranja, za seminarske radove, eseje i ispite - kazao je Kirilov.

Dodaje da je do sada imao tri izložbe svoje bogate kolekcije, a listove je predstavio dva puta publici u Ihtimanu i jednom u Samokovu.

Ambicija mu je kaže, da sljedeća izložba bude postavljena u Sofiji.

- Ne mogu da izdvojim posebno niti jedan list iz svoje kolekcije. Svaki mi je drag na svoj način, jer imaju neke svoje priče - odakle su stigli, o čemu pišu... Čak mi neki od prijatelja često kažu kroz šalu da više volim svoje novine nego suprugu - zaključuje Kirilov.

Kolekcionari

Kolekcionara poput Kirilova u Bugarskoj ima nekoliko i kaže da se svi poznaju i privatno druže.

- Volimo da se okupimo, da razgovaramo kako o našem hobiju, tako i o mnogim životnim temama. Kada neko ima dva ili nekoliko istih primjeraka mijenjamo se - kaže Kirilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana