Tramp opasan kao džihadisti

Agencije
Tramp opasan kao džihadisti

London - Ako bi republikanac Donald Tramp pobijedio na američkim predsedničkim izborima, to bi moglo da ugrozi svjetsku ekonomiju, poveća prijetnje od terorističkih napada i podstakne trgovinski rat SAD sa Meksikom i Kinom, ocijenila je britanska istraživačka grupa "Ekonomist intelidžens junit" (EIU).

Prijetnju koju po svijet predstavlja Tramp, EIU je ocijenio sa ocjenom 12 od mogućih 25. To je ista ocjena koju je dobila i eventualna džihadistička prijetnja globalnoj ekonomiji.

Za tu ocjenu postoji nekoliko razloga - Trampov otpor prema slobodnoj trgovini, optuživanje Kine za "manipulaciju valutom", zagovaranje ubijanja porodica terorista, kao i prijedlog da se kopnena vojska pošalje u Siriju da bi se borila protiv Islamske države i preuzela sirijska nafta.

To je prvi put da EIU, koji je dio Ekonomists grupe, eventualnu pobjedu nekog predsjedničkog kandidata na američkim izborima ocjenjuje tako visokom brojkom.

- Njegove vojne pretenzije prema Bliskom istoku pogodovale bi regrutaciji novih džihadista, što bi povećalo prijetnju u regionu i šire - navodi EIU.

Iako EIU ne očekuje da će Tramp pobijediti svog protivnika iz redova demokrata Hilari Klinton, u izvještaju se kaže da, kada bi se to dogodilo, SAD bi se suočile sa povećanom terorističkom prijetnjom i ekonomskim padom.

Prijetnja od džihadskog terorizma je postala jedna od vodećih stvari mnogih državnih agendi, posebno poslije serije napada u Libanu, Turskoj, Egiptu, Francuskoj i Indoneziji.

Ostale globalne prijetnje

Ekonomsko usporavanje Kine

Najveći rizik predstavlja moguće veće ekonomsko usporavanje Kine. Nastavak pogoršanja poslovanja u kineskim uslužnim i proizvodnim djelatnostima, dodatno pospješiti pad svjetskih cijena sirovina i dovesti do udara po ekonomije Latinske Amerike, Bliskog istoka i podsaharske Afrike.

Ruske vojne intervencije

Ruski udari u Siriji i tursko obaranje ruskog aviona dovelo je odnose Istok-Zapad u njihovo najhladnije stanje od kraja hladnog rata. Ovo može zaustaviti čitav niz zajedničkih ciljeva - od zaustavljanja džihadskog terorizma pa do borbe protiv klimatskih promjena.

Promjenljivost valuta 

Državne rezerve SAD su u decembru implementirale prvo povećanje referente kamatne stope u zadnjih gotovo deset godina. Posljedice tog monetarnog stezanja imaće odraz po korporacije rastućih tržišta, naročito u Aziji. Bilo kakve promjene dužničke krize na rastućim tržištima prouzrokovale bi značajnu paniku na svjetskom tržištu kapitala.

Cijepanje EU 

Promjenljivost dužničke krize evro zone, prolongirana recesija, velike razlike u odgovoru na priliv izbjeglica i posljedice terorističkog napada u Parizu pojačale su sumnje u koheziju Evropske unije. U slučaju cijepanja EU i uvođenje kopnenih granica, trgovina i ekonomska saradnja bi bila pogođena čime bi se narušio rast EU.

Izlazak Grčke iz evro zone 

Iako je dogovor Grčke i kreditora u julu uklonio direktnu prijetnju od izlaska Grčke iz evro zone, rizik još uvijek postoji. Time bi banke pretrpjele velike gubitke, i došlo bi do velikog poremećaja globalnog finansijskog sistema.

Izlazak Britanije iz EU 

Ako bi izašla iz EU, Velika Britanija bi doživjela negativne posljedice, u vidu poremećaja izvoza i ugrožavanja pozicije glavnog čvorišta globalnih finansijskih usluga.

Sukob u Južnokineskom moru 

Tenzije u Južnokineskom moru oko spornih ostrva eskalirale su u posljednjih nekoliko godina. Svako pogoršanje bi moglo ozbiljno ugrozi intraregionalne ekonomske veze i moguće dovesti do narušavanja globalnih trgovačkih tokova.

Kolaps u naftnom sektoru 

Odgovor svjetskih naftnih kompanija da smanje cijene nafte povećava zabrinutost za dugoročni udar na buduće zalihe energenata. Rizik od šoka cijene nafte u periodu 2016-2020. je trenutno nizak. Ipak nesigurno geopolitičko okruženje ne Bliskom istoku i istočnoj Evropi kao i moguće smanjenje investicija, čine značajan rizik po naftni sektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana