Tradicionalni Vukov sabor u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači

Neda Simić - Žerajić
Tradicionalni Vukov sabor u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači

Saborske svečanosti posvećenu ocu srpske pismenosti ove godine održavaju se u Loznici, Banji Koviljači, Beogradu i Tršiću. Ovogodišnji, 74. Vukov sabor, spomen-kuća u Tršiću dočekala je u novom ruhu.

Manifestacija je počela trodnevnom konferencijom pod nazivom "Spomen mesta - istorija - sećanja, koja je okupila 40 etnografa, istoričara i istoričara umjetnosti iz Kanade, Turske, Slovačke, Bugarske, zemalja u okruženju i Srbije, a posvećena je vrijednom jubileju - 75 godina postojanja Vukove spomen-kuće.

Program "Moj grad" Vukovog sabora obilježila je Banja Luka, kojoj je pripala čast da otvori predsaborske dane u Loznici. To je prvi put da jedan grad iz BiH bude gost ove značajne manifestacije.

Izložba fotografija Univerzitetskog foto-kino kluba u Vukovom domu u Loznici privukla je pažnju brojnih posjetilaca.

Na izloženim fotografijama ovjekovječeni su trenuci koji su bitni za život Banje Luke i Republike Srpske, među kojima su dolazak Njegove svetosti patrijarha Pavla u ovaj grad, kao i mnogi drugi.

Proglašavajući izložbu otvorenom, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Rade Simović istakao je značaj kulturne saradnje naroda sa obje strane Drine. Rezultat takve saradnje je, kako je rekao, predstava "Gospođa ministarka", u kojoj glavnu ulogu igra istaknuta srpska glumica Svetlana Bojković, a urađena je u produkciji Narodnog pozorišta.

Simović je podvukao značaj njegovanja vukovske tradicije i čuvanja uspomene na velikana srpske kulture.

- Ne smijemo zaboraviti da su Srbi u Republici Srpskoj najveći baštinici i ispisnici Vukovog jezika. Na to se moramo uvijek podsjećati, jer je to jedan jezik koji nas duhovno održava - istakao je Simović.

Predsaborske dane 74. Vukovog sabora otvorio je ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je obišao znamenito mjesto Tršić i Vukovu spomen-kuću. On je istakao da je 75 godina postojanja potvrda značaja koju ova manifestacija ima na kulturnoj mapi Srbije.

- Kultura jednog naroda tek onda je osnov svake posebne kulture kad potvrđuje i izražava identitet naroda kojem pripada i povezuje ga sa kulturama sveta. Mislićemo o tome tokom Vukovih i naših sabornih dana - podvukao je Bradić.

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Gospođa ministarka" izazvala je pravo oduševljenje mnogobrojne lozničke publike. Maestralnom igrom, Svetlana Bojković i Đuza Stojiljković, kao i ostali članovi ansambla, izmamili su snažne aplauze publike, koja je s pažnjom pratila predstavu. Još jednom se potvrdila vječnost i snaga Nušićeve riječi, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ovogodišnji Vukov sabor protiče u znaku dva jubileja: 75 godina od otvaranja Vukove spomen-kuće, jedinstvenog primjera muzeja na otvorenom, i 75 godina od otvaranja prvog Vukovog sabora. Vukova kuća je od tada mjesto hodočašća za sve poklonike srpske kulture i pismenosti.

Svečanost u Vukovom domu uveličali su članovi Gradskog mešovitog hora Centra za kulturu "Vuk Karayić" pod dirigentskom palicom Darka Nestorovića.

Među najznačajnijim programima je predstavljanje monografije "Vuk zadnja pošta Tršić - 75 godina Vukovog sabora", autora Feliksa Pašića, uz učešće glumca Miše Janketića i akademika Milosava Tešića, kao i otvaranje Muzeja Vukovih sabora na saborištu.

Predstavljena je knjiga "Maske, maskiranje i rituali u Srbiji" i priređena izložba "Maske", autora Vesne Marjanović, što je zainteresovalo posjetioce. Mlade poklonike Vukovog djela privukao je "Vukov školski čas". Čast da besjedi o velikanu pripala je književniku Radovanu Belom Markoviću.
Lozničanin Milan Marković, koji ima 82 godine, propustio je samo jedan sabor.

Prvom narodnom saborovanju u čast reformatora naše azbuke Marković je prisustvovao kao šestogodišnjak, a sada, u devetoj deceniji, došao je na 74. kulturnu manifestaciju.

- Sećam se tog 17. septembra pre više od 70 godina, moj otac Milisav, bio je u Tršiću službeno, a ja sam došao sa majkom i bratom ispred Vukove kuće. Okupilo se u tom dvorištu mnogo sveta, niko nije ni slutio da je to početak tako značajne kulturne manifestacije - rekao je Marković.

Tada, kaže, nije ni slutio da će biti svjedok 74 kulturne manifestacije. Na drugi sabor došao je kao đak, a poslije završene škole je i kao šegrt nastavio redovno da dolazi sa gazdom, koji je cijenio Vukovo djelo. Tradicionalno, iz Loznice u Tršić Milan Marković dolazi biciklom, a sjedi uvijek u petom redu, nedaleko od pozornice.

Vukov sabor organizuju Centar za kulturu "Vuk Karayić" i grad Loznica, uz pomoć Ministarstva ekonomije, nauke i kulture Srbije.

Direktor Centra za kulturu "Vuk Karayić" Dajana Đedović kaže da je ovogodišnji sabor programski bogatiji od dosadašnjih.

Tršić je jedna od ključnih tačaka na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije, u koji godišnje dođe i do stotinu hiljada posjetilaca. Poslije dugogodišnje nebrige, o njemu se konačno vodi računa onako kako je to oduvijek trebalo činiti.    

Koncert u Crkvi

U okviru tradicionalnog Vukovog sabora, u porti crkve Pokrova presvete Bogorodice održan je koncert tradicionalne muzike pod nazivom "Lozničani lozničkoj crkvi", koji priređuje pjevačka grupa "Milica Kostić" povodom obilježavanja 135 godina lozničke crkve. Pod rukovodstvom vjeroučitelja Gorana Avramovića, ova lokalna grupa djeluje pri lozničkoj crkvi već nekoliko godina i njeguje etno-muziku, a čine je učenici lozničkih srednjih škola. Koncert je još jedan u nizu programa obilježavanja godišnjice stare lozničke crkve, koji su počeli 13. jula, a završavaju se 13. oktobra svečanom akademijom. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana