Tihomir Stanić: Kinematografija Srpske zasuta ponudama sa svih strana

Mirna Pijetlović
Tihomir Stanić: Kinematografija Srpske zasuta ponudama sa svih strana

Republika Srpska svojim lokacijama može da privuče velike svetske produkcije, pogotovo što imamo opipljive dokaze, kroz međunarodne nagrade i uspeh, a kvalitet naših filmova dokazuje da smo spremni da učestvujemo u stvaranju ozbiljnih kinematografija.

Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" istaknuti pozorišni, filmski i televizijski glumac i producent Tihomir Stanić, u okviru čije produkcijske kuće se ovih dana snima film "Granice, kiše" u režiji Vladimira Sudara.

On kaže da sa veseli činjenici što za sve što je do sada urađeno u produkciji "Balkan filma" stižu međunarodna priznanja i to u raznim segmentima, kako za najbolji film, tako i za kameru, montažu, scenografiju, kostim, scenario i glumačke nagrade.

- Istakao bih i činjenicu da sam uspeo da uspostavim saradnju sa vrhunskim umetnicima i danas se svi oni rado odazivaju našim pozivima - rekao je Tihomir Stanić.

* GLAS: Produkcijska kuća "Balkan film", na čijem ste čelu, u posljednje vrijeme aktivno radi na stvaranju više filmova. Na koje ste to "čedo" naročito ponosni i zbog čega?

STANIĆ: Pored kontinuiteta koji imamo u snimanju filmova, ponosan sam i na sve ljude koji su prošli kroz ovu produkcijsku kuću, bilo kakvim poslom da su se bavili. Tako bih izdvojio Darka Vučića i Marka Misiraču kao mlade ljude koji su talentovani profesionalci i mnoge druge ljude koji su bili pomoćno osoblje, isto tako su se kvalifikovali i savladali zanat u meri da ih produkcije iz Srbije zovu da rade sa njima. Ponosan sam i na veliki broj glumaca iz Republike Srpske, za koje sam se od početka borio da dobiju uloge. U početku su to bile epizode, a sada su to neprikosnoveno glavne uloge, koje igraju na način da na velikom broju festivala kupe nagrade i dobijaju komplimente.

Mi smo u protekle tri godine snimili četiri filma, upravo se snima peti, a priprema šesti i sve je to u skladu sa mojim planom da se kvalifikujemo za film o Jasenovcu, zbog kojeg je u suštini i osnovan "Balkan film".

* GLAS: U "Neprijatelju" tumačite ulogu Dabe za koju ste dobili i nagradu na festivalu u Herceg Novom? Šta za Vas znači to priznanje i nagrade uopšte?

STANIĆ: Meni je izuzetno značajna ta nagrada, jer je štampa u Crnoj Gori objavila vest da je Tihomir Stanić iz Banjaluke i Republike Srpske dobio nagradu. Tako se afirmiše kinematografija Republike Srpske. Bitno je da istaknem da svih naših projekata, a samim tim ni nagrada, ne bi bilo da iza nas nije stalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Tako da je ova nagrada i sve druge koje sam dobio neka vrsta potvrde da sva podrška koju sam dobio i od resornog ministarstva i od Vlade Republike Srpske, lokalnih zajednica gde smo snimali, ima smisla i da se to na neki način vraća i da naš trud nije uzaludan. Naročito su nam važne međunarodne nagrade koje su dobili filmovi "Turneja" i "Neke druge priče". Takođe mi je drago što zbog tih rezultata privlačimo velike kompanije, kao što su "Cepter" i "m:tel".

* GLAS: U filmu "Falsifikator" ćete tumačiti glavnu ulogu. Igrali ste i u predstavi "Falsifikator". Šta za Vas znači ta priča?

STANIĆ: Ta priča ima dosta anegdota, a kao model za glavnog junaka priče mi je poslužio moj otac, koji je bio seoski učitelj. On je verovao da je svako ko je bar jednom došao u školu zaslužio da dobije prolaznu ocenu. Želeo sam da snimim priču o njegovoj sudbini, o čoveku koji je gradio škole i uz razne akcije pomagao razvoj sela. Sticajem okolnosti, zbog nekih svedočanstava koje je podelio, bio je u zatvoru sa ustaškim teroristima. Posje je završio u bolnici u Zagrebu, gde je i umro. Uoči proteklog rata većina škola koje je izgradio ostale su napuštene i bez dece. Ta priča govori o sudaru tih svetova, jednom koji gradi i drugom koji ruši i razgrađuje. Sve to bila je i tema filma koji sam hteo da snimim. Ispričao sam to Goranu Markoviću, kome se ta priča dopala i zamolio me je da mu ustupim tu ideju, što sam i učinio. Goran je prvo napisao pozorišni komad, onda i scenario. Mi tu predstavu koju je producirao "Gete institut" u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem još uvek igramo i gostovali smo s njom po celoj Evropi. Tako da verujemo da će taj film, koji počinje da se snima 22. oktobra u Šeškovcima, isto tako biti primljen kao i predstava. Nadam se da ćemo uspeti ispričati, kroz priču o jednom čoveku, priču o raspadu bivše države.

* GLAS: Kakva je Vaša slika kinematografije Republike Srpske?

STANIĆ: Za kratko vreme smo i mi sa "Balkan filmom" i "VizArt" produkcija sa svojim filmovima uspeli da se nametnemo i postanemo neizbežni, u regionu sigurno. Izazivamo pažnju, nude nam se razni projekti, tako da smo na neki način postali nezaobilazan faktor kao predstavnici kinematografije Republike Srpske, ali i kvalitetnih koprodukcija koje smo realizovali. Našem kvalitetu svakako idu u značaj i prilog nagrade koje smo osvojili sa "Neprijateljem, "Turnejom", pa film "Motel Nana". Generalno gledajući, napredujemo kao kinematografija, jer smo zasuti ponudama sa svih strana.

* GLAS: Ova godina je u znaku 50 godina od dodjele Nobelove nagrade. Budući da ste tumačili lik Andrića i da neopisivo ličite na ovog pisca, šta je ono čime ste fascinirani kada je riječ o Andrićevom djelu?

STANIĆ: Već dugi niz godina bavim se Andrićevim likom i delom kroz moju profesiju. Pojavio sam se kao Ivo Andrić u nekoliko filmova i drama, ali sam pre nekih 12 godina na nagovor Vidosave Grandić iz Banjaluke naučio napamet i priredio iz prva četiri poglavlja iz romana "Na Drini ćuprija" priču koju i u liku Ive Andrića pripovedam. Sa tom pričom sam obišao celi svet. U njegovom delu fascinira me savršenstvo rečenice i mudrost njegove misli. Hirurška preciznost. Tu priču sam govorio u nebrojeno mnogo svetskih i naših gradova i raznim generacijama ljudi. Fascinantna je ta njegova misao, koja privlači pažnju svih uzrasta, svih obrazovnih i socijalnih struktura. Ono što je meni prelepo u njegovom delu, je da čitam ponovo i ono što znam napamet. Njegova rečenica je magična i način na koji piše.

* GLAS: Šta mislite o gradnji Andrićgrada u Višegradu, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica?

STANIĆ: To je grandiozna ideja, kojoj se divim, a Emir Kusturica se svojim delom davno upisao u nezaboravne velikane poput Andrića. Ta cela ideja i podrška koju je dobio u Republici Srpskoj i cela izgradnja tog kompleksa je civilizacijski grandiozan projekat. Radujem se njegovoj izgradnji i nadam se da ću imati priliku da u tom Andrićgradu nastupam kao Ivo Andrić i da govorim na pamet njegovu literaturu.

* GLAS: U čemu je najveća vrijednost ovog projekta?

STANIĆ: Osim kulturološkog značaja i osim činjenice da narod koji prepoznaje svoje pesničke, književne i umetničke velikane i koji zna da ih identifikuje i pokloni im pažnju, sigurno ima budućnost. S druge strane to je veliki arhitektonski i građevinski poduhvat, to je turistički izuzetno zanimljivo. Mislim da će to vrveti od posetilaca i da će se tu mesecima unapred rezervisati smeštaj i da će to biti nezaobilazna tačka na putu, ne samo ljudi iz regiona, nego i iz celog sveta. Velika vrednost Andrićgrada je ta što je vezana za ime reditelja Emira Kusturice, koji je već decenijama slavljen kao jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca.

* GLAS: S obzirom na to da radite i u Republici Srpskoj i u Srbiji, kako na filmu, tako i u pozorištu, kakva je po Vašem mišljenju kulturna saradnja Srpske i Srbije? Može li se više učiniti na tom planu?

STANIĆ: Najrealnije rečeno, u mom slučaju je to saradnja sa samim sobom. Kada sam radio kao umetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, stalno sam isticao i promovisao naše umetnike koji su željni posla i rada. Ovde definitivno postoji mogućnost, šansa i entuzijazam da se krene iz nekih iskonskih početaka i smatram da ova sredina mnogo više daje "vetar u leđa" umetnicima, jer su društvene okolnosti takve. Sada se mnogo više cene umetnici iz Republike Srpske u Srbiji nego što je to bilo pre, ali naravno da saradnja uvek može biti veća i bolja.

Satisfakcija

* GLAS: Koja je Vaša lična satisfakcija u poslu koji obavljate?

STANIĆ: Neuporedivo veće zadovoljstvo imam kad prisustvujem premijeri filma u Šamcu, Kozarskoj Dubici, Prijedoru i drugim manjim sredinama, gdje ljubitelji filma nisu godinama ništa gledali na velikom platnu, nego kada odem na velike svetske festivale. Najuzbudljiviji trenuci su mi kada na najavnoj špici vidim Ministarstvo prosvjete i kulture RS, grad Banjaluka, opština Kozarska Dubica, Doboj, Šamac. Kad vidim da to što smo ovde uz velike pionirske napore uradili bude prepoznato i nagrađeno na uglednim svetskim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana