Težak životni put rezervnih nasljednika

Agencije
Težak životni put rezervnih nasljednika

London - Tek rođenoj britanskoj princezi Šarloti Elizabeti Dajani predviđaju težak životni put, kao i njenim prethodnicima koji su rođeni kao rezervni nasljednici na britanskom prestolu.

 

Princ Hari, rezervni nasljednik u odnosu na princa Vilijama, ostvario je uspješnu vojnu karijeru i služio u Avganistanu, često je punio britanske tabloide i poznat je po tome što je fotografisan go u Las Vegasu. Na osnovu njegove, može se procijeniti i kakva sudbina očekuje novorođenu princezu Šarlot Elizabet Dajanu.

Rođeni u bogatstvu sa privilegijama, oni odrastaju u palatama, idu u elitne škole, druže se sa zvijezdama i žive luksuzno. To možda zvuči idilično, ali život rezervnih nasljednika trona nije uvijek lak, piše Si-En-En.

Dok se njihova starija braća ili sestre podižu uz saznanje da im je život namijenjen dužnosti i obavezama, uloga mlađih članova kraljevske porodice nije oštro definisana.

Zbog toga su oni često podijeljeni između dužnosti i opuštenog života. Kako kaže Viktorija Arbiter, koja se bavila proučavanjem kraljevskih porodica, rezervni nasljednici britanske krune, bez obzira na svoje prednosti, pred sobom imaju težak put.

- Tokom hiljadu godina ove monarhije uloga rezervnih nasljednika britanske krune bila je komplikovana. Neki su pokrenuli revoluciju, dok su drugi ukaljali porodično ime - rekla je ona. Dodala je da se princeza Dajana trudila da se Hari ne osjeća izopšteno kao drugo dijete, kao nasljednik u slučaju da se nešto desi njegovom bratu.

Kada je riječ o princu Endrjuu, rezervnom nasljedniku princa Čarlsa, on je poznat kao plejboj, koji je zavodio mlade žene, zbog čega je zaradio nadimak Pohotni Endi.

- Monarsima nikad nije dovoljno jedno dijete. Kroz cijelu istoriju se potvrđuje da je najsigurniji način za očuvanje trona veliki broj djece - kaže istoričar Kejt Vilijams.

Kao što su istoričari utvrdili, britanska monarhija je nepredvidiva.

- U dvije od posljednje tri generacije drugorođeno dijete je uspjelo u životu i bez krune. Zato nikad ne treba potcjenjivati rezervu - kaže Vilijams. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana