Svjetske face zaljubljene u fudbal

Glas Srpske
Svjetske face zaljubljene u fudbal

Teško je ponekad razumjeti Amerikance i njihovo poimanje sporta. Odu na bejzbol, i čini ti se razumiju se bar u to, a onda shvatite da većina ne bi ni išla ako nema viršli sa senfom, kobasica sa nečim ljutim ili velikog ekrana na kome mogu sebe da vide. Pogotovo im je to važno kada žele da zaprose djevojku, pa je onda upute čuveno pitanje preko tog istog semafora. I to je to. Više od pola gledalaca, poslije meča, ne zna koga je gledala, ko je igrao, pobijedio, kojim rezultatom.

Međutim, nije tako kod svih. Neki zaista idu, ne da bi bili viđeni, već da navijaju za te klubove. I među takvima ima puno slavnih. Poznati su Džek Nikolson, deklarisani fan Lejkersa, Spajk Li, vjerni fan Njujork Niksa, Denzel Vašington Njujork Jenkisa... Sa koliko predanosti prate dešavanja ili dobro glume, prosudićete sami.

Sigurno je među najjačima i on, pa da nam ne uzme za zlo ako ga ne stavimo na prvo mjesto. Ipak je on Roki, a kad se naljuti može i Rambo da bude. Silvester Stalone je  jedan od "karamelica", vatreni fan Evertona, a to je dokazao i dolascima na "Gudison park". Ne tako davno, malo je zbunio publiku kada je bio na "Džej-Džej-Bi" stadionu, ali je rješenje zagonetke u tome da je taj dan gledao goste iz Liverpula, ogrnut Evertonovim šalom. Paf Dedi, poznati američki producent sigurno nije toliko vjeran, jer je pravio gafove koji ne priliče vatrenim pristalicama. Godine 2006. tvrdio je da je navijač Arsenala.

- Vjeran sam navijač. Nekoliko klubova je pokušalo da me vrbuje, ali ne odričem se Arsenala.

Svega nekoliko mjeseci kasnije, viđen je kako ćaska sa Vejnom Runijem i Riom Ferdinandom, prateći Mančester junajted. Mediji su zaključili da su ga igrači "crvenih đavola", inače njegovi prijatelji, obrlatili. Ni tu nije kraj. Paf u svojoj kolekciji ima i Evertonove dresove, a neki tvrde i da je povremeno uz Vest Hem. Režiser Spajk Li je obavezno prisutan u "Medison Skver Gardenu", te se svađa sa sudijama ako Niksima ne ide, ili podrugljivo dobacuje gostujućim igračima ako Njujorčani vode. Preko okeana nastaje trilema. Za njega se polemiše da li je za Arsenal ili Inter. On je čak svojevremeno pominjao da ima sezonsku kartu za utakmice na "San Siru", ali kada je Milan domaćin.

- Ma ja sam navijač. Fudbal, bejzbol, košarka, tu vidim ljepotu igre. Ali, čovječe, fudbal je sjajan. Nadam se da će u Americi dostići taj nivo. Dešavanja u Evropi obavezno pratim preko satelita - rekao je Spajk.

Stiv Neš se vikendom nervira uz Engleze. Uz brata Martina je odrastao uz fudbal, pa je tu strast zadovoljio navijanjem za, vjerovali ili ne, Čester siti. Kako ekipa nikako da dođe do elitnog ranga, našao je rezervu u Totenhemu. Čak je dolazio i na utakmice Spursa, zajedno sa još jednim deklarisanim "pijevcem", glumcem karate filmova, Džeki Čenom.

I Kevin Garnet ima favorita u Engleskoj. Naime, zvijezda Bostona, jedan od najboljih NBA defanzivaca i danas kada je u poznim godinama, gostovao je u Londonu gdje su mu brže bolje "uvalili" dres Čelzija, a ovaj se nije mnogo bunio. Reditelj, Majkl Mur, prisustvovao je derbiju sjevernog Londona, Arsenal - Totenhem, ali se nije deklarisao. Više je kukao na cijene ulaznica, tvrdeći da američki timovi vrijede više, pa će ubuduće samo na njih "bacati" pare. Kad smo već kod para, Majk Tajson ih je poprilično zaradio batinanjem protivnika, ali, kažu dobro obaviješteni, slabo je znao da uštedi. Možda zato i navija za tradicionalno siromašnu naciju Argentinu. Pretprošle godine je osvajanju titule u Primeri prisustvovao Tom Kruz sa suprugom Kejti Holms, ali su do Reala stigli preko velikog prijatelja Dejvida Bekama. Iako Beks više ne igra za Madriđane, Kruz tvrdi da mu je "kraljevski klub" ostao u srcu. Kruz je glumac, pa njegov odgovor zna i da zavara, ali iskreni Usein Bolt ne ostavlja dilemu. Njemu se ispunila želja da na meču protiv Deportiva iz La Korunje izvede početni udarac, malo se šepuri terenom i ćaska sa Kakom i ostalim zvezdama Reala.

Naravno, i djevojke vole da se pokazuju, pa zašto to ne bi činile u dresovima klubova za koje navodno navijaju. Alisa Milano je, iako bi po prezimenu bilo normalno da izabere suprotno, uz Inter.

Po ljepoti, jednako privlačna Šarliz Teron, osmijeh ne krije dok gleda Čelzi, dok je Kameron Dijaz u crno-bijelom fazonu, ali ne zbog Partizana ili Juventusa već Njukasla.

Majkl Džekson

Pokojni Majkl Džekson kratko je bio uključen u rad Eksiter sitija, ali nije tu bilo mnogo predanosti. Više je bilo vezano za neke prijatelje. A možda mu i savjest nije dala mira jer je duboko u sebi bio navijač Nice.

Bler i Obama

Barak Obama nije oduvijek bio ovoliko popularan, ili poznat, pa su zbog toga izostale originalne slike sa njegovih posjeta "Apton Parku". Sada je skoro nemoguće da dođe i navija za Vest Hem, kako zbog nedostatka slobodnog vremena, tako i bezbjednosti, ali je ranije, tvrde viđeniji "čekićari", dolazio. Toni Bler bi takođe gledao Vest Hem, ali samo pod uslovom da je na drugom kraju terena Njukasl junajted. Njegova navijačka kultura ide dotle da je porodicu zarazio "svrakama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana