Svijet bez nafte, gasa i uglja moguć do 2050.

Tanjug
Svijet bez nafte, gasa i uglja moguć do 2050.

Pariz - Svijet bi do 2050. godine mogao da se u potpunosti prebaci na snabdijevanje energijom iz obnovljivih izvora i definitivno kaže zbogom nafti, uglju i gasu.

Prognoza je sadržana u scenariju "Energetska (r)evolucija" objavljenom povodom Konferencije o klimi u Parizu, a razvili su ga organizacija "Grinpis" i Njemački centar za vazdušne i svemirske letove na osnovu niza pojedinačnih studija.

Napuštanje fosilnih izvora energije smatra se najvažnijim korakom u cilju smanjivanja zagrijavanja zemljine atmosfere. Trenutno tri četvrtine gasova, koji izazivaju efekat staklene bašte, nastaju sagorijevanjem uglja, nafte i gasa, a četvrtina zbog sječe šume i poljoprivrede.

- Obnovljivi izvori energije u međuvremenu su sazreli i mogu da konkurišu elektranama na ugalj i rizičnim atomskim elektranama - kaže glavni autor studije Sven Teske iz "Grinpisa".

Autori su pomno istražili različite tehnologije i razvoj u svim dijelovima svijeta na osnovu čega tvrde da bi do 2050. moglo da bude obezbijeđeno održivo snabdijevanje energijom za oko 9,5 milijardi ljudi. Veliki pomak u proizvodnji energije s manje ugljen-dioksida donosi snažno korišćenje energije vjetra i sunca. Samo prošle godine u tu oblast je u svijetu investirano 250 milijardi dolara. Pad cijene takvih postrojenja ubrzava jačanje tog sektora, a kraj smanjivanja cijena naročito se ne nazire kod solarne energije. Usljed toga se, navedeno je u studiji, može očekivati brže širenje takvih postrojenja nego do sada. Za potpuni zaokret u svijetu, prema tom scenariju, bile bi potrebne investicije od oko 1.000 milijardi dolara godišnje do 2050. godine. Istovremeno bilo bi ušteđeno oko 1.070 milijardi dolara godišnje na troškovima za ugalj, naftu i gas.

Taj trend bi se, prema navodima u studiji, pozitivno odrazio i na tržište rada. Do 2030. godine bi u svijetu moglo da nastane 19 miliona novih radnih mjesta, dok bi broj zaposlenih u energetskom sektoru u istom periodu, bez ubrzanog prelaska na obnovljive izvore, bio lagano smanjen na 27 miliona. Ubrzan prelazak na stopostotno korišćenje obnovljivih izvora doveo bi do povećanja broja zaposlenih u tom sektoru na 46 miliona u 2030. godini.

Autori studije preporučuju brzo i odlučno djelovanje politike i privrede.

- Sada bi bilo važno stimulisati industriju, potrošače i tržišta na veće korišćenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku efikasnost. Važan korak je i brzo smanjivanje subvencija za ugalj, naftu i gas - istakli su autori studije.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju taj sektor je prošle godine iz državnih budžeta subvencionisan sa gotovo 500 milijardi dolara.

Saobraćajna revolucija

Veliki izazov u smanjenju emitovanja ugljen-dioksida je saobraćaj, jer oko 14 odsto globalne emisije štetnih gasova nastaje sagorijevanjem naftnih prerađevina u motorima.

- Potrebna nam je i transportna revolucija, ne samo elektroautomobili i više elektromobilnosti, već bismo morali da razvijemo i nove transportne tehnologije i sintetička goriva iz obnovljivih izvora - kaže Sven Teske.

Osnovno načelo glasi - struja umjesto nafte. Uz pomoć struje dobijene iz energije vjetra, sunca i vode mogu da budu proizvođena sintetička goriva. Ta tehnologija već funkcioniše i preostalo je samo da bude podržana političkim mjerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana