Svi čekaju glasanje o povjerenju

Korijere dela sera
Svi čekaju glasanje o povjerenju

U septembru, kada se poslanici okupe na jednoj od sjednica italijanskog parlamenta, na dnevnom redu će biti glasanje o povjerenju Vladi Silvija Berluskonija, i to po četiri tačke: pravosuđu, porezima, federalizaciji i južnoj Italiji.

Berluskoni će biti u prilici da provjeri da li njegovi politički saveznici podržavaju ili odbijaju program Vlade. Kako je nedavno izjavio, "vidjeće se da li će poslanici poštovati volju glasača, i u tom slučaju ćemo nastaviti da ostvarujemo planove, ili samo žele da zatalasaju političku scenu, a u tom slučaju idemo direktno na glasanje."

Poslije dana razočaranja i ljutnje premijer je pokazao odlučnost i okupio sebi vjerne, odabravši tako da nastavi gdje je stao iako pred sobom ima dvije mogućnosti.

Prema izvorima bliskim premijeru, raščišćavanje terena i novi početak je opcija koja "nije u potpunosti odbačena", a druga mogućnost su - izbori.

Za Berluskonija je došao trenutak provjere da li još ima potrebnu većinu. Njegova ideja je da pismenim putem u savjetu ministara, gdje ima i sljedbenika njegovog suparnika, predsjednika Donjeg doma parlamenta Đanfranka Finija, izloži osnovne pravce rada njegove vlade, a to su ekonomija, pravosuđe na svim nivoima, jug Italije i pitanje federalizma.

To je program na kojem će Vlada Italije i pokušati da dobije izglasano povjerenje, a kojeg će Berluskoni ponuditi na konačno izjašnjavanje poslanicima oba doma parlamenta.

Zvaničnici Berluskonijeve stranke "Narod slobode" (PDL) iznijeli su prostu računicu: ako bi Finijeve pristalice glasale u korist Vlade, ili bi se podijelile jer Finija podržava ne više od 15 poslanika, Vlada bi ostala u sedlu i možda čak uspjela da dobije glasove i u redovima opozicije. Hrišćanski demokrati (UDC), a još vjerovatnije Alijansa za Italiju (API) mogli bi biti privučeni u Berluskonijev tabor jer je senator Getano Kavaljarelo (PDL) za septembar zakazao konferenciju koja će se baviti pravnim pitanjima i građanskim pravima, najvažnijim stavkama programa pomenute dvije stranke.

Druga opcija su izbori, sa svim neizvjesnostima koje sa sobom nose.

Berluskoni je svjestan da separatizmu sklona Sjeverna liga, inače partner u Vladi, želi održavanje prijevremenih izbora. Stratezi PDL-a kažu da Bosijevim "sjevernjacima" popularnost iz dana u dan raste, pa bi im svaki izlazak na birališta dobro došao.

Đulio Tremonti, ministar ekonomije, nedavno je rekao da će Italija vjerovatno prebroditi ovu političku krizu jer je osjetan ekonomski oporavak, a vlada koja neometano obavlja svoj posao je najbolji zamajac ekonomiji.

Realne procjene mogućih rezultata izbora kažu da bi savez PDL - Sjeverna liga zadržao sigurnu većinu u Zastupničkom domu, međutim uz tri alijanse niko ne bi imao potrebnu većinu u senatu.

Silvio Berluskoni strahuje da u tom slučaju ne bi bio ponovo imenovan za premijera, a da bi Sjeverna liga potražila neke druge saveznike.

Međutim, šta god da se dogodi, izbori su jedna od prilično realnih opcija. Berluskoni će morati da podnese ekspoze u oba doma parlamenta, a njegova stranka se mora reorganizovati u disciplinovanu ratnu mašineriju, koja zna šta radi svaki vijak.

Tri dosadašnja koordinatora stranke ostaće na dosadašnjim položajima. Berluskonijevi pokušaji da ih zamijeni zbog navodnog nedostatka saglasnosti u bitnim pitanjima glatko su odbijeni. Ipak, njima će u sljedećem periodu pomagati Anđelino Alfano, Marijastela Đelmini i Đorđa Meloni, premijerove uzdanice koje će imati zadatak i da poprave medijski narušen ugled stranke.

Preljuba

U međuvremenu ostaje da se vidi šta će donijeti budućnost, između ostalog i po pitanju Đanfranka Finija. A sve je mnogo ozbiljnije nego otkrivena preljuba Finijeve partnerke jer Berluskoni smatra da je "Fini, a ne njegova supruga, odgovoran Italiji, a to mu neće biti nimalo lako".

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana