Sveštenici zlostavljali gluve učenike

USA Today
Sveštenici zlostavljali gluve učenike

Događalo se to svake noći, nekad u sveštenikovoj spavaćoj sobi, nekad u kupatilu, čak i u ispovjedaonici, pričao je svoju tužnu priču Alesandro Vantini.

Dok je između svoje devete i 15. godine boravio u institutu za gluve, kojim upravlja Katolička crkva, Vantinija su sveštenici tako nemilosrdno sodomizovali da se često osjećao kao da je mrtav. Ove godine je sa grupom nekadašnjih polaznika instituta učinio nešto što je za Italiju potpuno neuobičajeno: javno je obznanio da su ga sveštenici seksualno iskorištavali.

Nedolično ponašanje sveštenika povezano sa seksualnim zlostavljanjem decenijama je u Italiji bilo zaštićeno kodeksom ćutanja. Sve dosadašnje ankete pokazale su da je crkva i dalje jedna od najcjenjenijih institucija. Međutim, iz samog Vatikana sve češće stižu zahtjevi da se unutar crkve pronađu i primjereno kazne sveštenici skloni toj vrsti nasilja.

Jednogodišnjim istraživanjem agencije AP dokumentovana su 73 slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane sveštenika u posljednjih deset godina, kao i 235 njihovih žrtava. Istraživanje je urađeno na osnovu izvještaja lokalnih medija, Internet stranica posvećenih žrtvama zlostavljanja i blogova. Gotovo svi slučajevi dogodili su se nakon što je u SAD izbio skandal upravo zbog takvog nedoličnog ponašanja rimokatoličkih sveštenika.

Podaci o zlostavljanjima u Italiji još uvijek nisu tako drastični, ako se uporede sa stotinama slučajeva koji se nalaze pred američkim i irskim sudovima. Crkva u Italiji bila je prinuđena da žrtvama plati tek nekoliko stotina hiljada evra, što je veoma malo u poređenju sa 2,6 milijarde dolara, koliko su obeštećenje dobile žrtve u SAD ili 1,5 milijarda dolara, koliku je odštetu platila crkva u Irskoj.

Ipak, broj slučajeva u Italiji je alarmantan, s obzirom na to da takvih izvještaja do prije deset godina u ovoj zemlji nije ni bilo. Oni ukazuju na volju javnosti, ali i Vatikana, da se istinski pozabave tragičnim sudbinama žrtava, koje bi mogle da budu tek vrh ledenog brijega.

Naznake masovnije pojave zlostavljanja u Italiji su u podacima, prema kojima u Italiji, sa 50.850 katoličkih sveštenika na 60 miliona stanovnika, ima više sveštenika nego u cijeloj Južnoj Americi ili Africi. U SAD - gdje na 300 miliona stanovnika službuje 44.700 sveštenika - čak četiri hiljade njih su od 1950. godine optuženi za zlostavljanje maloljetnika.

Slučajevi u Italiji u velikoj mjeri slijede obrazac skandala u Irskoj i SAD: žrtve italijanskih prelata najčešće su siromašni, mentalno i fizički retardirani ili mladi tinejdžeri, koji su im povjereni na brigu. Još ako je štićenik-žrtva gluvonijem, nastranom svešteniku je još lakše da primijeni princip "ne reci nikome".

U pretežno katoličkoj zemlji crkva uživa tako povlašćen status da papini proglasi često zauzimaju udarne termine, bez bilo kakvog kritičkog komentara. Čak i oni koji su antiklerikalno nastrojeni priznaju crkvi važnu ulogu u obrazovanju, socijalnim službama i brizi za siromašne.

Rezultat toga je da se malo njih usuđuje da je kritikuje, pa čak ni kad su u pitanju nezavisni ili državni mediji. Tome doprinosi i licemjerni, malograđanski mentalitet, koji ne dozvoljava bilo kakvu priču o seksu, a pogotovo ne o seksu između sveštenika i djece.

Odlučivši da se suprotstave opštoj zavjeri ćutanja, 67 bivših polaznika Instituta Antonio Provolo za gluve sa sjedištem u Veroni, potpisali su izjavu u kojoj se kaže da su sveštenici i članovi Kongregacije "Marijina družba" u periodu od 1950. do 1980. godine praktikovali fizičko kažnjavanje, seksualno zlostavljanje i pedofiliju.

Iako nisu svi potpisnici žrtve, 14 njih su pod zakletvom do detalja opisali zlostavljanja kroz koja su u kampovima Instituta prošli, neki i više godina. Na video-snimcima su imenovali 24 sveštenika, laika i pripadnike Kongregacije.

Vantini je takođe o tome godinama ćutao.

- Kako sam mogao reći ocu da sam imao seksualne odnose sa sveštenikom. Nismo smjeli reći roditeljima, jer bismo dobili batine od sveštenika. Patio sam od depresije do svoje 30. godine. Supraga je rekla da je sasvim u redu da progovorim o tome, da bi mi bar malo bilo lakše - priča sada 59-godišnji Vantini.

Biskup Verone, monsinjor Đuzepe Centi, u prvi mah je, u intervjuu za list "Espreso" u januaru, potpisnike izjave optužio da su sve izmislili. Optužbe je nazvao lažima i dijelom propagande zbog dugogodišnjeg spora između Kongregacije i udruženja gluvih učenika oko imovine.

Međutim, kada je jedan od optuženih sveštenika priznao da je imao seksualne odnose sa učenicima, Centi je naredio internu istragu, koja je pokazala da je bilo zlostavljanja, ali navodno ne u tolikoj mjeri kako su to prikazali potpisnici izjave.

Tabu tema

- To je tabu iznad svih tabua. Riječ je o pravom italijanskom provincijalizmu - kaže Žaklin Monika Mađi, koja se kao tužilac pozabavila mnogim slučajevima pedofilije prije nego što je postala sudija.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana