Sve blagodeti i uživanja konzumiranja čokolade

Glas Srpske
Sve blagodeti i uživanja konzumiranja čokolade

Čokolada sadrži veliki broj hemijskih sastojaka: feniletilamin, koji djeluje na krvni pritisak i nivo glukoze u krvi, magnezijum, koji smiruje nervnu napetost, dok gvožđe pomaže kod blage anemije

Čokolada je poslastičarski proizvod koji se pravi od kakaoa, masti, zaslađivača i drugih dodataka. Najčešće se proizvodi u obliku tablica. U nekim državama, posebno u Meksiku, dosta se koristi u obliku pića na vodi ili nekoj drugoj tečnosti.

Crna čokolada sadrži biljne proteine, kakao puter lipide, mlijeko (u prahu), kalcijum, kakao masu, potasium, magnezijum, fosfor. Kakao zrno ima veliku energetsku vrijednost. Sadrži i alkaloide, teobromin, koji stimuliše bubrege i kofein, koji stimuliše mozak, a jedna čokolada sadrži četvrtinu količine kofeina koji se nalazi u jednoj šolji kafe.

Crna čokolada sadrži veći procenat kakao zrna, a ostali sastojci su šećer, vanila i soja lecitin. Smatra se najkvalitetnijom i najzdravijom vrstom čokolade. Mliječna čokolada sadrži iste sastojke kao i crna, ali se dodaje i mlijeko u prahu, čiji kvalitet zajedno sa procentom kakao dijelova određuje kvalitet, dok bijela čokolada sadrži sve sastojke kao i mliječna, osim što ima i kakao puter, a ne kakao masu.

Čokolada sadrži veliki broj hemijskih sastojaka: feniletilamin, koji djeluje na krvni pritisak i nivo glukoze u krvi, magnezijum, koji smiruje nervnu napetost, dok gvožđe pomaže kod blage anemije.

Prema rezultatima svjetskih istraživanja dokazano je da je crna čokolada, koja sadrži 60 odsto kakao dijelova, veoma jak antioksidans, budući da sadrži polifenol i flavonoid, tako da čisti organizam od slobodnih radikala. Čokolada je ujedno i veoma kalorična, ima visok procenat masti i šećera, a smatra se da može biti uzročnik migrene.

Mnogi kažu da je čokolada, poslije dijamanata, najbolji prijatelj svake žene. Vrhunska čokolada koju prave vrhunski stručnjaci ima i cijenu, koja nije jednaka dijamantima, ali se od nje ipak dobija blaga vrtoglavica. Riječ je, naime, o najboljim i najskupljim čokoladama na svijetu, među kojima dominira "Chocopologie", a pola kilograma ove čokolade košta gotovo tri hiljade dolara.

"Noka" pravi najbolju tamnu čokoladu zahvaljujući izboru najboljeg kakaoa sa plantaža u Venecueli, Obali Slonovače, Trinidadu i Ekvadoru. Ono što je posebno kod ove čokolade jeste da ne dodaje nikakve aditive niti aromu vanilije, a pola kilograma košta 854 dolara.

Za one koji vole da jedu zlato, čokolada "delafi" je pravi izbor. Umjesto da čokoladu prave sa lješnicima ili bademima, na svaku kuglicu ove čokolade ručno se dodaje jestivo 24-karatno zlato. Od ostalih sastojaka u čokoladi ima šećera, ulja kokosa, kakao maslaca, mlijeka u prahu i vanile, a pola kilograma košta 504 dolara.

Kakao

Čokolada "Rikhart" možda jeste četvrta najskuplja kafa na svijetu, ali je napravljena od 70 odsto Kriolo kakaoa iz Venecuele, koji smatraju najkvalitetnijim kakaom za čokoladu na svijetu. Zrna kakaoa su fino usitnjena, tako da daju jedinstveni ukus čokoladi, a pola kilograma košta 120 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana