Suncobrani, ležaljke i parking izazov za novčanik turista

D. Keleč, M. Miljić
Suncobrani, ležaljke i parking izazov za novčanik turista

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, a stanovnici Republike Srpske svaki trenutak koriste da smisle kako najbolje i najpovoljnije da provedu odmor.

Iako je mnogima san da se "dokopaju" mora, većina ih ni ne sluti da tek tada počinju prave finansijske muke.

Cijene prevoza, smještaja, viza padaju u drugi plan pred izazovima primorskih trgovaca, koji će sve učiniti da se sa odmora vratite što praznijih džepova.

Ulaznice za plažu, parking mjesta, ležaljke i suncobrani, te suveniri postaju pravi izaziv za novčanik svakog turiste.

Ako se ne naprave "pametne kalkulacije", odlazak na more za mnoge stanovnike Srpske mogao bi da postane nedostižan.

U turističkim agencijama kažu da cijene apartmana na pojedinim destinacijama dostižu i do 200 maraka po danu, dok za hranu i ostale namirnice treba izdvojiti više od 500 maraka.

Prema istraživanjima, jedna četvoročlana porodica za doručak na moru treba da izdvoji oko 30 maraka, cijene ručka i večere u prosjeku se kreću oko 50 maraka, a kada se tome doda voće, sladoled, voda ili sok, potrebno je izdvojiti dodatnih 20 maraka dnevno.

Osim toga, za jedno ljetovanje potrebni su kupaći kostimi, peškiri, kao i ostala oprema za plažu, dušek, suncobran i mlijeko za tijelo sa zaštitnim faktorom.

Destinacije

Referent prodaje u banjalučkoj turističkoj agenciji "Cepter pasport" Sanja Vidović rekla je da je ove godine najskuplja Hrvatska, za koju je potrebno oko 1.000 maraka po osobi za desetodnevni odmor, dok je najpovoljniji Egipat i Crnogorsko primorje.

- Najveće interesovanje među stanovnicima RS vlada za Egipat, gdje desetodnevni odmor sa aerodromskom taksom i vizom košta 516 maraka - istakla je Vidovićeva.

U turističkoj agenciji "Ušće travel" iz Trebinja rekli su da je za dvokrevetnu sobu u Baru na Crnogorskom primorju potrebno izdvojiti oko 45 maraka po osobi na dan, dok su u Herceg Novom ili Budvi cijene u jeku sezone dvostruko veće.

U banjalučkoj turističkoj agenciji "Smiljić" kažu da su stanovnici najviše zainteresovani za Crnu Goru, Egipat i Grčku.

Cijene na Crnogorskom primorju

Za one stanovnike Srpske koji će tokom odmora boraviti u Crnoj Gori važno je da znaju da je za odmor najskuplja Budva, Sveti Stefan i Kotor, dok su cijene u mjestima poput Igala, Bara i Ulcinja dosta niže.

Ipak, za sve one koji žele da uštede tokom odmora, bar na hrani, cijene u marketima i dragstorima su slične na cijelom Crnogorskom primorju.

U turističkim agencijama podsjećaju da se u Crnoj Gori sva plaćanja obavljaju u evrima, za koji treba platiti 1,95 maraka.

- Za kilogram paradajza u nekoj od prodavnica na crnogorskoj rivijeri potrebno je izdvojiti 1,54 evra, za kilogram narandži 1,45 evra, dok zelena salata košta 0,75 evra - kažu u agencijama.

Kilogram svinjskog mesa od buta može se kupiti za 5,50 evra, svinjskog vrata 4,60, kilogram mljevenog miješanog mesa 5,40 evra, a piletine za 2,50 evra.

U restoranima cijene hrane mnogo su veće.

- Najjeftinije jelo košta 2,50 evra. Svinjsko pečenje u prosjeku može se dobiti za 13 evra po kilogramu, a kompletan ručak (predjelo, supa i glavno jelo) u pojedinim restoranima za samo tri evra. Ako se preplatite na tri obroka dnevno koštaće vas osam evra. Pivo domaće proizvodnje 0,33 litra košta 2,5 evra, a strano od 3,5 do četiri evra.

Najskuplje na plažama

Na Crnogorskom primorju cijene na plažama dosta su više nego u dragstorima i pijacama koje su udaljenije od plaže.

U Budvi cijene su različite od plaže do plaže, odnosno od lokala do lokala. Za ulazak na plažu platićete od dva do tri evra. Korišćenje ležaljke je između tri i pet evra, a suncobrana od pet do sedam evra. Znatno je jeftinije ako izaberete neku plažu izvan glavnih turističkih mjesta (Budve, Petrovca, Bečića), ali to zahtijeva prevoz automobilom.

Na pumpama u Crnoj Gori cijene goriva neznatno variraju od pumpe do pumpe. U prosjeku bezolovni benzin košta 1,27 evra, super 1,40 evra, a evrodizel 1,28 evra. Auto-gas može se naći na skoro svim pumpama i košta 0,67 evra.

Obezbijeđenih parkinga ima svuda i najbolje je njih koristiti za kraća zadržavanja. Cijena parkiranja za jedan sat pored hotela "Avala", dakle ispred samog Starog grada, iznosi 0,7 evra u vremenu od šest do 22 časa. Od 22 časa do šest ujutru cijena je 1,20 za svaki čas. Postoje i parkinzi gdje je prvi sat besplatan.

Ljetovanje u Hrvatskoj

Stanovnici Srpske koji ove godine odluče da odu na odmor u Hrvatsku moraće da ponesu nekoliko hiljada kuna, kako bi mogli da se odmore i priušte sebi sitna zadovoljstva. Na svakom ćošku u turističkim mjestima nalaze se mjenjačnice, gdje turisti iz RS mogu da zamijene svoj novac u kune, a ove godine vrijednost marke iznosi 3,7 kuna.

Na plažama u Zadru i Šibeniku turisti koji žele da uđu na neku od uređenih plaža moraju da izdvoje od deset do 25 kuna, dok se na neuređenim, odnosno "divljim plažama", ulaz ne plaća.

Ako ste na ljetovanje u Hrvatsku krenuli sa automobilom, za ulazak automobila na parking potrebno je da izdvojite deset kuna za neuređene plaže, a na uređenim plažama od 30 do 100 kuna. Ležaljke i suncobrani na plažama koštaju od 20 do 30 kuna. Da biste kao turist posjetili neki od muzeja u ovim turističkim mjestima, morate da izdvojite od 13 do 30 kuna za ulaznicu.

Cijene pića u kafićima kreću se od šest do 15 kuna za kafu, a za sokove od 15 do 20 kuna. Pice koštaju od 35 do 60 kuna, a samo jedan komad pice na plaži može se kupiti za osam do 12 kuna, u zavisnosti od toga za koju se picu turista odluči.

Cijene sendviča na plaži se kreću od 12 do 20 kuna, dok se pite mogu kupiti od deset do 15 kuna.

Jedna kugla sladoleda košta šest kuna, dok kuvani i pečeni kukuruz koji mještani neumorno raznose po plažama, košta deset kuna.

Večera, vino i suveniri

Najjeftinija boca vina u restoranu na Hrvatskom primorju košta 120 kuna, dok skuplja vina koštaju i po nekoliko hiljada kuna.

Večera za jednu osobu košta najmanje 40 kuna i to bez pića, za koje dodatno treba oko dvadesetak kuna.

Turisti koji krenu sa Hrvatske rivijere kao uspomenu na nezaboravno ljetovanje najjeftinije suvenire mogu da kupe za 20 kuna, dok razglednice koštaju od 2,5 do tri kune.

Slične cijene su i na Makarskoj rivijeri, gdje je za parking potrebno izdvojiti osam do 20 kuna za sat.

Cijene pića su različite od lokala do lokala, tako da kafa košta od šest do osam kuna, sokovi su od 15 do 25 kuna. Pice koštaju od 35 do 60 kuna, dok je cijena jednog komada pice od osam do 12 kuna. Sendviči su od 12 do 25 kuna, pite od deset do 15 kuna, dok sladoledi koštaju sedam kuna po kugli.

Suncobrani i ležaljke na plažama u Makarskoj koštaju od 20 do 30 kuna. Na neuređenim plažama ulaz se ne plaća, dok je ulazak na neku od uređenih plaža od 12 do 25 kuna po osobi. Parking i ulazak automobila na neuređene plaže košta od osam do deset kuna, dok je na uređenim plažama i u gradu cijena parkinga od 30 do 60 kuna, u zavisnosti od lokacije.

Međutim, ako ste pustolovnog duha i želite da obiđete više mjesta tokom svog odmora, onda je jedan od načina da se nađe smještaj - kampovanje. U većini turističkih mjesta postoji niz lokacija na kojima se može uživati u netaknutoj prirodi. Ipak, ako se ljetuje sa velikom grupom prijatelja zabava je zagarantova, a ujedno se mogu i podijeliti troškovi.

Trikovi za uštedu 

Osim rezervacije smještaja ili karata, jedna od opcija za uštedu je i odlazak na ljetovanje van sezone, odnosno u septembru, kada su cijene znatno niže.

- Važno je da se na putovanje krene sredinom sedmice, kako bi se izbjegle gužve, a tada su jeftinije i karte za prevoz - preporučuju u većini turističkih agencija u Srpskoj.

Hoteli sa pet zvjezdica ne moraju da budu jedina garancija prijatnog odmora, jer uz dobru preporuku ili informaciju na forumima i preko Interneta mogu se pronaći hoteli niže kategorije koji pružaju odličnu uslugu za povoljniju cijenu.
Osim informacija koje možete da pronađete na internetskim stranicama, lokalno stanovništvo može vas obavijestiti gdje možete jeftino i kvalitetno jesti i šta je u nekom mjestu zanimljivo.

Evropske plaže

U turističkim agencijama kažu da su cijene na plažama u Italiji ove godine više nego ranije. Suncobran i ležaljka za dvije osobe koštaju oko 35 evra. Od Italije je skuplja Francuska, gdje dan na plaži za dvoje košta 40 evra.

U Grčkoj se za suncobrane i ležaljke moraju izdvojiti 22 evra po danu, u Španiji 24, a Turskoj 25 evra.

Troškovi

Prema istraživanju agencije GFK, koje je sprovedeno u 16 evropskih zemalja, turisti će ove godine trošiti manje nego ranijih godina zbog opšte ekonomske krize koja ne popušta u većini zemalja.

Prema ovom istraživanju, petina onih koji se odluče da odu na odmor, potrošiće minimalno 500 evra. Oko trećina ispitanih na odmoru će potrošiti maksimalno 1.000 evra po osobi, dok će tek jedan od deset ispitanih trošiti između jedne i dvije hiljada evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana