Sulejman Tihić: Tadić mi je rekao da je Silajdžić problem

Željka Domazet
Sulejman Tihić: Tadić mi je rekao da je Silajdžić problem

Nažalost, više je predsjednik Tadić u BiH, nego što su zvaničnici BiH u Srbiji. Tadić mi je rekao, kada sam bio u Beogradu, da je problem Silajdžić. Tadić je sa svoje strane nudio da se susretne, ali sa druge strane nije bilo pozitivnog odgovora, ni poziva iz Sarajeva iz Predsjedništva BiH. To nije dobro.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" lider Stranke demokratske akcije i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić.

Uvjeren je da će SDA zadržati poziciju najjače političke stranke u BiH.

- Naš cilj nije da budemo najjači, nego ubjedljivo najjači. U RS će pobijediti SNSD - kaže Tihić.

*  GLAS: Kako ocjenjujete trenutnu političku scenu u BiH?

TIHIĆ: Jednostavno rečeno, situacija je složena i to sa tendencijom usložnjavanja bez ikakve spremnosti političkih lidera da vode dijalog, čine kompromise i dogovaraju se. U suštini u BiH se u protekle četiri godine sve održava na principu političkih sukoba, a ne dogovora.

* GLAS: S kim se u BiH najteže dogovarate?

TIHIĆ: Teško je eksplicitno reći s kim je teško postići dogovor. Sve, naravno, zavisi od pitanja koja su na dnevnom redu. Nekada se sa nekim teško dogovara o nekim pitanjima, a o drugim lakše. Problem je što su izbori 2006. godine uspostavili da na bošnjačkoj i na hrvatskoj strani ne postoji jedan partner koji može sam razgovarati u ime bošnjačkog i u ime hrvatskog naroda i praviti dogovor, dok na srpskoj strani postoji. Ako se bilo ko pojedinačno pokušava dogovoriti, što sam ja činio kroz "prudski proces", ako nemam podršku druga dva lidera, dogovor ne može dobiti prolaz u Parlamentu BiH. Neki problemi stoje od 2006. godine do danas i na njih se godinama dodaju novi. Nisu riješena pitanja državne imovine, Ustava, popisa stanovništva i niz zakonskih projekata koji treba da dobiju podršku Parlamenta. Na sceni imamo maksimalističke i minimalističke pozicije, bez spremnosti da se približe.

* GLAS: Šta očekujete od idućih izbora i koga vidite kao poziciju i koaliciju na političkoj sceni?

TIHIĆ: Očekujem da će građani prepoznati jednu umjerenu i realnu politiku i da će takvim političkim snagama dati podršku jer ovaj protekli period od četiri godine protekao je kao četiri izgubljene godine za BiH i njene građane. Pokazao je da politike isključivosti ne vode rješavanju problema. Politike "sve ili ništa" nisu dobre za BiH.

* GLAS: Kako se dogovarate sa liderima bošnjačke političke scene, Harisom Silajdžićem i Zlatkom Lagumdžijom?

TIHIĆ: Lagumdžija je opozicija i sa njim nema posebnih dogovora. On se uglavnom ponaša kao opozicija koja je protiv svega, nije konstruktivna opozicija i tu ne može biti posebnih dogovora. Sa SBiH se uglavnom dogovaramo na nivou federalne Vlade i Savjeta ministara i između mene i Silajdžića nema nekih posebnih dogovora.

* GLAS: Šta ste toliko zamjerili Fahrudinu Radončiću pa ste odlučili da ne dajete izjave za medije čiji je on vlasnik?

TIHIĆ: Riječ je o potpuno dva različita koncepta i dva različita gledanja na političku situaciju u BiH, kao i društvene vrijednosti za koje se zalažemo on i ja. SDA je za tolerantniji i umjereniji pristup rješavanja problema i gradnju multietničkog društva u kome će se uvažavati razlike koje treba da budu prednost BiH, a ne razlog za sukobljavanje. Vođenje nacionalističke i isključivo nacionalne politike sa bilo koje strane ne doprinosi napretku BiH nego dovodi do većih podjela. Nacionalizam, ako se pojavljuje na jednoj strani, za posljedicu ima jačanje nacionalizma na drugoj ili trećoj strani. Radončićeva stranka neće ostvariti neki značajniji rezultat i neće biti među prve tri bošnjačke stranke.

* GLAS: Nedavno Vas je pozvao predsjednik Srbije Boris Tadić da se sastanete u Beogradu. O čemu ćete razgovarati?

TIHIĆ: Svakako ću otići da razgovaram sa Tadićem početkom maja o međusobnim odnosima dvije zemlje, a o tome ima mnogo tema. Sa Tadićem imam korektne i prijateljske odnose. Moglo se daleko više u proteklom periodu postići na rješavanju spornih pitanja između dvije zemlje i unapređenju odnosa BiH i Srbije. Usvajanje Deklaracije o Srebrenici je važan korak za dobre odnose.

* GLAS: Čini se da su međunarodni zvaničnici glasnije pozdravili usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Parlamentu Srbije nego što su to učinili zvaničnici BiH?

TIHIĆ: Naš je stav da je usvajanje Deklaracije važan korak u suočavanju sa istinom, ne samo kada je riječ o Srebrenici nego i o ratnim zbivanjima u BiH. Sigurno je da će to doprinijeti i usvajanju jedne takve deklaracije i u BiH, a uticaće na promjenu svijesti i unapređenju odnosa između BiH i Srbije. Deklaracija ne može da vrati nastradale i donekle razumijem reakcije pojedinih udruženja kojima to nije dovoljno. No, od Deklaracije se nije moglo mnogo više ni očekivati. Deklaracija je prvi i važan korak, ali bi bilo važno da bude uhapšen Ratko Mladić. SDA ima pozitivan stav o Deklaraciji. Nepominjanje genocida ne umanjuje njen značaj, jer pominjanje presude Haga je dovoljno.

* GLAS: Tadić je češći gost u BiH nego što su zvaničnici državnog nivoa BiH gosti u Srbiji.

TIHIĆ: Nažalost, više je predsjednik Tadić u BiH nego što su zvaničnici BiH u Srbiji. Dobro je da Tadić dolazi u BiH, ali bi najbolje bilo da dolazi u Sarajevo i da razgovara sa Predsjedništvom BiH i da se češće razgovara. Posljednji put je Tadić bio u Predsjedništvu kada sam ja bio član Predsjedništva. Šteta je što su se ti odnosi za posljednje četiri godine sveli samo na odnose između Srbije i Republike Srpske, a ne BiH i Srbije.

* GLAS: Da li je problem u bošnjačkom članu Predsjedništva Harisu Silajdžiću?

TIHIĆ: To isto mi je predsjednik Tadić rekao kada sam sa njim razgovarao u Beogradu. On je sa svoje strane nudio da se susretne, ali sa druge strane nije bilo pozitivnog odgovora ni poziva iz Sarajeva iz Predsjedništva BiH. To nije dobro.

* GLAS: BiH je prije izbora trebalo da uskladi Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a to nije učinila. Šta se može dogoditi zbog toga?

TIHIĆ: Smatram da neće doći do suspenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali može biti posljedica kada je riječ o Savjetu Evrope. O tome kakve su to posljedice u ovom trenutku teško je spekulisati. Međutim, očigledno je da do idućih izbora neće doći do dogovora na tom planu. Sa sadašnjim liderima i trenutnim odnosima ne postoje nikakve šanse. SDA je bila dio rješenja i "butmirski paket".

* GLAS: Postoje li šanse da u BiH dođe do dogovora o popisu stanovništva?

TIHIĆ: U sklopu "prudskog procesa" zalagao sam se za popis stanovništva i sada činimo sve da do dogovora dođe. Bili smo blizu rješenja i dogovora o popisu i ostala su dva pitanja. Nadam se da će i ova dva sporna pitanja biti riješena i da ćemo imati popis 2011. godine.

* GLAS: Jedno od pitanja koje BiH treba da riješi je i pitanje državne i vojne imovine. Kako vidite to rješenje?

TIHIĆ: To do izbora neće biti ni razmatrano, a pogotovo neće biti riješeno. Državna i vojna imovina se rješavaju na isti način. U sklopu "prudskog procesa" napravili smo principe i nacrt zakona, ali je kasnije lider SNSD-a Milorad Dodik od toga odustao. Taj prijedlog je realno rješenje i kompromis između dvije krajnosti koje su bile na sceni prije toga. Utvrdili smo srednje rješenje - da sve pređe na državu koja će zadržati ono što joj je potrebno, a ostalo da se da u vlasništvo entiteta. Kada prestanu politike isključivosti i tvrdoglavosti ovo rješenje će biti usvojeno.

* GLAS: Prije Kongresa SDA stranku su potresale podjele i struje odane Vama i one koja je odana Bakiru Izetbegoviću. Da li danas postoje te dvije struje?

TIHIĆ: Mi smo najveća stranka u BiH i u stranci postoje različita mišljenja i različite varijante i pristupi rješavanju problema. Tako će to uvijek biti, jer u stranci nema jednoumlja. Pobijedila je umjerena politika koja znači dijalog, dogovor i kompromis, odnosno evropski put. U generalnoj politici postoji jedinstvo i nema struja koje mogu uticati na generalnu politiku.

* GLAS: Ko će, prema Vašoj ocjeni, pobijediti na izborima?

TIHIĆ: Uvjeren sam da će SDA zadržati poziciju najjače političke stranke u BiH. I na prošlim izborima smo imali 100.000 glasova više od druge po redu stranke, od SNSD-a koji je bio drugi. Naš cilj nije da budemo najjači, nego ubjedljivo najjači kao što smo bili 2002. godine i da imamo kapacitet da se možemo dogovarati i dogovore realizovati što sada ne možemo. U RS će pobijediti SNSD, a među Hrvatima takođe mislim da će pobijediti HDZ BiH. Čini se da će na sceni ponovo biti isti politički akteri.

Sarajevo

* GLAS: Sarajevo, glavni grad BiH samo je deklarativno multietničko, jer u njemu ne živi najveći broj prijeratnih stanovnika Srba i Hrvata. Šta bi, prema Vama, trebalo učiniti da taj grad i druga dva naroda prihvate kao svoj?

TIHIĆ: Sarajevo je po demografskoj strukturi izgubilo karakter kakav je imalo prije rata. Ono je po načinu života, obilježjima i razmišljanjima multietnički grad. Da bi se demografska struktura popravila, smatram da treba spojiti Istočno Sarajevo i Sarajevo, jer je najveći broj Srba koji su živjeli u Sarajevu prešao u Istočno Sarajevo. Formiranjem Sarajeva sa teritorijom deset predratnih opština moglo bi se postići dobro rješenje i na taj način bi ga svi doživljavali istinski kao glavni grad, a to je u interesu svih građana i jednog i drugog Sarajeva.

Kandidatura

* GLAS: Da li ćete se kandidovati za člana Predsjedništva BiH?

TIHIĆ: Ja se najverovatnije neću kandidovati jer nisam zainteresovan, ali ne isključujem tu mogućnost. Ko će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva odlučiće organi stranke jer imamo dosta članova koji mogu da nose tu funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana