Stručnjaci protiv pomjeranja sata: Ima negativne učinke na zdravlje ljudi

G.S.
Stručnjaci protiv pomjeranja sata: Ima negativne učinke na zdravlje ljudi

Preporučuju da svaka zemlja donese svoju odluku o korištenju zimskog ili ljetnjeg računanja vremena i prestane sa pomjeranjem sata dva puta godišnje.

Stručnjaci iz britanskog udruženja specijalizovanog za probleme spavanja British Sleep Society pozvali su na ukidanje pomeranja kazaljke sata dva puta godišnje odnosno na letnje računanje vremena. Ovaj zahtjev proistekao je iz negativnih učinaka koje pomeranje sata ima na kvalitet sna i zdravlje uopšte a ta rasprava takođe je zaživela u drugim evropskim zemljama.

Prema autorima rada objavljenog u časopisu Journal of Sleep Research trebalo bi kroz celu godinu koristiti zimsko računanje vremena koje će stupiti na snagu sledećeg vikenda i ostati aktivno do proleća.

Budite se jako rano? Evo kakve to posledice ostavlja na mozak. Kada se pomera sat? Uskoro prelazimo na zimsko računanje vremena.

Znanstvenici objašnjavaju da je prisutnost sunčeve svjetlosti ujutro ključna za zdravlje dok letnje računanje vremena tokom leta prisiljava ljude da se probude dok je još mrak.

“Računanje ljetnjeg vremena tokom zime ima negativne učinke na zdravlje ljudi” navodi se u istraživanju i dodaje: “Pomeranje sata na proleće najnegativnije utiče na cirkadijalni ritam. Konkretno na fizičke psihičke i promene ponašanja koje doživljavamo kroz 24 sata” prenosi Mirror.

Ipak treba napomenuti da se ovo istraživanje odnosi na Veliku Britaniju koja nema toliko sunčanih sati kao Hrvatska ili druge zemlje Mediterana zbog čega se naglašava potreba da svaka zemlja donese svoju odluku i drži se nje. Bitno je naglašavaju naučnici da se prestane pomerati sat dvaput godišnje.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana