Strastvena retro jesen u znaku crvene boje

T. Milaković, V. Kulaga
Strastvena retro jesen u znaku crvene boje

Vremenske prilike još uvijek dozvoljavaju nošenje laganih ljetnih haljina, sandala, kratkih pantalona, ali polako počinju pripreme za jesen koja sa sobom donosi nove boje i drugačije stilove.

Stručnjaci iz vrha svjetske mode nagovještavaju "strastvenu jesen" u znaku crvene boje uz oživljavanje modnih kombinacija iz perioda osamdesetih godina prošlog vijeka.

Crvena je najjača od svih boja, pa tako ima poseban status i višestruka značenja. Svi modni kreatori za predstojeću jesenju sezonu pripremili su bar po jedan komad odjeće u crvenoj boji, od dramatičnih večernjih crvenih haljina, preko neodoljivih kombinacija crvenih cipela i kaputa.

Retro je "in"

I modni kreator iz Banje Luke Davor Sladaković potvrđuje da trendovi za jesenju sezonu "naginju" prema retro stilu. I u muškoj i ženskoj liniji, dodaje, biće zastupljene sve nijanse sive, braon i neprolazna crna boja, koje će se efektno upotpuniti sa crvenom.

Stil koji će biti "in" ove sezone podsjeća na neka prošla vremena, a ima primjese i "militarističkog duha".

- Odjeća za predstojeću jesen umnogome će podsjećati na uniforme, pilotski i stil za konjičke sportove - kaže Sladaković.

Muškarac ove jeseni, naglašava, doživljava renesansu, jer se njegov stil drastično mijenja.

- Opet počinju da se nose uski krojevi, strukirana odjeća i ono što još nije zaživjelo na našim područjima, odnosno sve veće i veće torbe za muškarce - kaže Sladaković.

Takođe, u muškoj kolekciji sve su više prisutni asesoari, kao što su rukavice, kape, marame, šalovi i svi komadi odjeće kojima može da se istakne vrat.

U nadolazećem periodu Sladojević ne savjetuje preferiranje odjeće sa krznom.

Bitan je detalj

S obzirom na to da je jesenja odjeća sve zatvorenija, modni kreatori kažu da je teško uklopiti pravi detalj i akcentovati jedan dio odjevne kombinacije.

- Svaku kolekciju prožima određeni akcenat, koji se u svijetu mode zove "crveni konac", a ove jeseni definitivno sve što žele, dame mogu da naglase odjevnim predmetom crvene boje, koja je uvijek luksuzna, privlačna i u kontrastu sa bojama, koje dominiraju na tržištu svjetskih materijala ove jeseni - ističe Sladaković i dodaje da je za žene uvijek dobar detalj afektan broš.

Modni kreator Dragomir Popović kaže da su modni detalji koje pripadnici jačeg pola treba da imaju u svojoj odjevnoj kolekciji ove jeseni svakako šal i šešir.

- Uz pomenuti stil oblačenja dobro će pristajati i beretke, koje ne treba da budu pretjerano upadljivih boja - kaže Popović i ističe da su neizbježan modni detalj za žene takođe šalovi ili marame.

- Šeširi, koji su ljetos bili neophodni, na jesen će opet biti "in" i dame mogu i dalje da ih nose - naglasio je Popović.

Povratak osamdesetih

Popović kaže da se u jesen, koja je na pragu, definitivno vraćaju moda i stil osamdesetih, prilagođeni današnjem vremenu.

- U modi će biti uske pantalone sa visokim strukom, a sve dame koje su negdje na dnu ormara "zavukle" naramenice, mogu slobodno da ih izvade i pripreme za predstojeću sezonu. Osamdesetih godina su visoke naramenice bile neizbježan dio sakoa, jakne i kaputa, a sada ih je potrebno malo smanjiti i ponovo će biti pun modni pogodak - priča Popović.

Kada je riječ o bojama, kaže Popović, u trendu će biti klasične jesenje boje, kao što je siva, crna, a pojedini svjetski dizajneri predlažu i šarene dezene, koji već možemo da vidimo na modnim pistama u Parizu, Londonu i Njujorku.

- Ove, kao i predstojeće sezone, u modi će biti print na odjeći, kao što je na primjer lik Merilin Monro i drugih poznatih ličnosti - kaže Popović.

Uske pantalone neće biti u modi samo kod ljepšeg pola, jer modni kreatori savjetuju i muškarcima da ove jeseni suze nogavice.

- Muškarci nikada neće promašiti ako obuku džins, koji, po mom mišljenju, svima dobro stoji kada je riječ o dnevnim i opuštenim varijantama. Kada su u pitanju svečanije prilike, savjetuju se pantalone laganijih materijala i redizajnirani kaputi, koji više podsjećaju na jakne nego na klasični kaput - savjetuje Popović.

Kada je u pitanju obuća koja će biti u modi ove jeseni, damama je za večernje izlaske i provode neophodna obuća sa visokim potpeticama, a muškarcima kombinacija patike - cipele.

Starke su uvijek u modi, a muškarci mogu da izaberu između redizajniranih ili originalnih crno-bijelih.

- One su praktičan modni komad koji može da se uklopi u sve odjevne kombinacije. Za hladnije dane muškarcima se savjetuju gležnjerice na pertlanje, a ženama čizme sa visokim potpeticama - rekao je Popović.

Svjetski brendovi

U većinu butika u Srpskoj pristigle su kolekcije za ovu jesen. Ono što će se nositi u svijetu, ističu prodavci, nosiće se i na našim ulicama, tako da barem, kada je riječ o modi, nećemo zaostajati za vodećim svjetskim modnim brendovima.

Vlasnici butika u Srpskoj ističu da će se ove godine, kada je riječ o predstojećoj jesenjoj sezoni, nositi laganiji materijali inspirisani modnim detaljima i stilovima iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kada je riječ o bojama, osim crvene, koja je potpuni "in" ove sezone, na našim ulicama nosiće se modeli crne, sive i ljubičaste boje.

Naravno, vrijeme haljina ne prolazi sa dolaskom jeseni nego će se i ove godine kombinovati sa puloverima u nešto hladnijim danima, uz preporučljive modne detalje koji će svaku damu učiniti prepoznatljivim u dnevnim šetnjama i prilikom večernjih izlazaka.

Aktuelna "Miss Sixty" kolekcija za sezonu 2009/2010. veliča povratak pop kulture osamdesetih godina, slavi žensku senzualnost i propagira stil slobodne i moderne djevojke.

Kroz modele iz ove kolekcije djevojka zauvijek ostaje djevojka uprkos godinama i postaje "glam-rok princeza" - lijepa i šarmantna, drska i indiferentna, ali uvijek dovoljno glamurozna ženstvena sa snažnim stavom i osobenošću.

Među modelima koji će se nositi u narednom periodu, a koji su kreacije vodećih svjetskih poznavalaca mode, dominiraju široke naramenice, puf rukavi uz naglašeni struk, a okosnica brojnih kolekcija je revolucionarni "vječni" traper.

A šta reći za trend? Opušteno, kao i svake jeseni, sa malom diskretnom dozom ozbiljnosti, sa jedne strane ili za odvažnije rok metal fazon sa nešto izraženijim detaljima, jačim i tamnijim bojama.

Ono što je sigurno, nećete pogriješiti ni ako zavirite u stare kofere sa odjećom iz vremena koje se ponovo vraća u modu i uz malo mašte i kreativnosti "oživite" pronađene stvari i uživate u starim modelima u novim vremenima.

Kaiš - neizostavan detalj

Iako je na popisu obaveznih modnih detalja, kaiš će tek ove jeseni doživjeti potpunu afirmaciju. Obožavan zbog svoje prilagodljivosti svakoj kombinaciji, kaiš je "besmrtni" modni detalj, nosi se u svakoj prilici, uvijek i svuda.

Veliki i široki kaiševi ove jeseni pronašli su svoje mjesto u kolekcijama dizajnera koji diktiraju svjetske trendove.

Kreatori savjetuju da se kaiš ove sezone kombinuje uz majice, haljine, kapute, košulje, ali zlatno pravilo da se ne pretjeruje sa brojem modnih dodataka i dalje traje. Iz tog razloga uz kaiš je "dopušteno" nositi dobru, upadljivu torbu, šešir, sunčane naočare.... ali nikako sve to zajedno! Osim ako niste modni klovn koji puca od samopouzdanja.

 Šminka i frizura

Jesen i zima dozvoljavaju malo više slobode što se šminke tiče. Ove jeseni u trendu su velike, duge trepavice i "zadimljeni" izgled očiju koji se postiže sjenkama u zagasitim tonovima. Ponovo se vraća i tuš za oči, a u trendu je da se oči obrube samo dijelom, na kapcima. Ove jeseni će se tražiti rumenila tamnijih nijansi, a ruževi će biti crveni i tamniji.

Za jesen frizeri damama predlažu pastelne boje i pramenove koji neće mnogo odudarati od podloge. Kako jača uloga žene u društvu i ona preuzima obaveze koje su nekada imali isključivo muškarci, tako u modu sve više ulazi kratka kosa.

Kod pripadnika jačeg pola u trendu će biti asimetrične frizure, sa izvučenim šiškama i za one koji žele, u modi je i nijansiranje kose.

Za hrabre žene

Koža je uvijek u trendu, ali ove jesensko-zimske sezone više nego ikad. Prilagodljiva svakom stilu, funkcionalna, praktična, privlačna kožna jakna je jedan od najpopularnijih komada odjeće. Shvatili su to i vodeći svjetski dizajneri koji su je ove jeseni ponovo popularizovali.

Ove sezone u ponudi su kratke tamne kožne jakne u retro duhu. Koliko kožna jakna može da bude ženstvena, pokazuju modeli Done Karan koja je za jesen vješto kombinovala kožnu jaknu sa masivnom torbom iste boje.

Sa druge strane, Rodarte je za jesen predstavio avangardnu kombinaciju s kožnom jaknom u glavnoj ulozi, koju ipak mogu da nose žene kojima ne nedostaje hrabrosti i samopouzdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana