Stihovi dostojanstva i hrabrosti

Snežana Tasić
Stihovi dostojanstva i hrabrosti

Kozara je simbol veličine, dostojanstva, hrabrosti, pobede. Srećan sam što sam na Kozari primio ovu veličanstvenu nagradu za moju poeziju. U tom "Književnom vijencu Kozare" vidim sva ona velika imena naše književnosti Skendera Kulenovića, Mladena Oljaču, Branka Ćopića koji su do sada dobili nagrade Kozare za životno delo.

Riječi su ovo uglednog književnika Dragana Kolundžcije, kome je nagrada "Književni vijenac Kozare" uručena u petak uveče u Pozorištu Prijedor, a statua "Ljubijski rudar" u subotu, kada je održan poetski čas na Kozari.

- Ovu statuu rudara ću, zajedno sa poveljom "Književni vijenac Kozare" držati na stolu pored diplome "Vuk Karadžić", a ostatak života ću posvetiti uspomeni na rudare, na radnike, na čoveka - kaže Kolundžija.

Zahvaljujući na priznanju ovogodišnjih Književnih susreta, Kolundžija je istakao da je Kozara najskuplja i najdragocjenija riječ u njegovom životu.

Na 39. književnim susretima na Kozari stihove su, pored Kolundžije, govorili i pjesnici Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Zoran Kostić, Ranko Pavlović, Tanja Stupar-Trifunović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Vladimir Jagličić i Milica Bakrač. U umjetničkom dijelu programa učestvovali su muzičar Bora Dugić, kao i glumice Vjera Mujović i Radenka Ševa.

Ova trodnevna manifestacija otvorena je u petak u Pozorištu Prijedor izvođenjem poeme Skendera Kulenovića "Stojanka majka Knežopoljka" u interpretaciji studenata glume na Univerzitetu "Slobomir P" iz Bijeljine u klasi beogradske glumice Ljiljane Blagojević.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Prijedor Marko Pavić koji je naglasio da su Književni susreti na Kozari postali brend Kozare, Potkozarja i Prijedora.

On je uručujući povelju "Književni vijenac Kozare" Draganu Kolundžiji istakao da vjeruje da je nagrada otišla u prave ruke jer je riječ o pjesniku koji je čitav svoj književni vijek posvetio Kozari.
Na svečanosti je bila i Vera Crvenčanin-Kulenović koja je izrazila zadovoljstvo što je i ove godine uspjela da bude dio sjećanja na Skendera Kulenovića i njegovu čuvenu poemu.

- Navršilo se 66 godina od prvog štampanja čuvene poeme i to je ujedno moja godišnjica jer sam tad dobila zadatak da je čitam i od tada je ona deo mene. Ponekad mi se čini da sam prvo zavolela poemu pa onda pesnika - rekla je Vera Crvenčanin-Kulenović.

Domaćin i organizator manifestacije Književni susreti na Kozari je opština Prijedor, a saorganizatori opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad, Kozarska Dubica i grad Banjaluka.

Književni susreti na Kozari završeni su juče nastupom pjesnika zavičajnog kruga u prijedorskoj Galeriji ’96. Stihove su govorili pjesnici iz potkozarskih opština Aleksandra Čvorović, Milenko Jevđević, Pero Solar, Boro Kapetanović, Zdravko Zgonjanin, Suzana Stupar i Željko Galonja.

Izložba slika

Izložba slika nastalih na 7. likovnoj koloniji "Sreten Stojanović", koja je održana početkom avgusta, otvorena je u Muzeju Kozare. Riječ je o 23 rada sedam akademskih slikara iz Izmira, Pančeva, Kikinde, Novog Mesta, Niša koji su opštine sa kojima Prijedor ima potpisane povelje o bratimljenju i saradnji. Izložba je otvorena kao prateći program 39. književnih susreta na Kozari, tako da su po tradiciji na svečanosti otvaranja izložbe pjesnici Dobrica Erić i Ljubivoje Ršumović govorili svoje stihove. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana