Stanislav Čađo: Tužba za klevete o naoružavanju RS

Goran Maunaga
Stanislav Čađo: Tužba za klevete o naoružavanju RS

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da će, poslije demantija koji je MUP javno uputio na tvrdnje iznesene preko federalnih medija da se RS naoružava, već podnesenoj tužbi protiv onih koji podrivaju RS pridružiti i klevete i laži o naoružavanju Srpske.

- Duboko sam ubijeđen da je moguće istinu o RS zaštititi  pravovremenom reakcijom svih onih čiji posao i jeste da vode računa o ovim pitanjima, naravno, uključujući tu i pravosudni sistem. Lično ću klevete i lažna podmetanja o naoružavanju RS pridružiti već podnesenoj tužbi protiv lica poput Slobodana Vaskovića koja to već duže vrijeme čine. Oni koji lažima podrivaju sistem RS moraju da budu procesuirani - kaže Čađo.

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje plasirane preko federalnih medija da se Srpska naoružava?

ČAĐO: To su potpune besmislice. Ali kad pogledate način na koje se one plasiraju i svrhu koja se time želi postići, kompromitaciju institucija RS, onda morate reagovati. MUP RS je i reagovao. To smo javno demantovali, ali smo i sa sadržajem tih podmetanja informisali sve relevantne subjekte u BiH, očekujući i njihovu reakciju. U odgovorima koje smo od nekih dobili navedeno je da se radi o besmislici. Znači, oni su to provjerili, jer za to imaju mandat i utvrdili da je laž. U suprotnom, vjerovatno bi izveli akciju u skladu sa mandatom.

* GLAS: Mislite na međunarodne vojne snage?

ČAĐO: Da. 

* GLAS: Poslije tako teških optužbi smatrate li da je to bilo dovoljno?

ČAĐO: Mislim da nije. Pošteno bi bilo da oni to javno demantuju ili potvrde. To pitanje može da proizvede ozbiljne posljedice ukoliko javnost ne dobije zadovoljavajući odgovor u smislu da li građani zbog iznošenja ovih optužbi treba da budu uznemireni ili ne. Mi ćemo razmotriti i neke druge mogućnosti s ciljem zaštite od ovih podmetanja.

* GLAS: Je li moguće zaštititi institucije RS u ovakvim situacijama?

ČAĐO: Duboko sam ubijeđen da je to moguće pravovremenom reakcijom svih onih čiji posao i jeste da vode računa o ovim pitanjima. Naravno, uključujući tu i pravosudni sistem, koji mora da uzme u obzir moguću štetu i posljedice koje na ovaj način mogu da budu proizvedene i da, u skladu s tim, utvrđuje i prioritete. To govorim u odnosu na tužbe koje su već podnesene. Lično ću klevete i lažna podmetanja o naoružavanju RS pridružiti već podnesenoj tužbi. Oni koji lažima podrivaju sistem RS i unose strah moraju da budu procesuirani.

* GLAS: Na koga konkretno mislite?

ČAĐO: Na autora tih lažnih izvještaja Slobodana Vaskovića.     

* GLAS: Jeste li provjerili u medijima iznesenu tvrdnju zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana da su saradnici premijera RS Milorada Dodika bezbjednjaci haškog optuženika Ratka Mladića i pripadnici 410. obavještajnog centra?

ČAĐO: Ukoliko gospodin Gregorijan raspolaže informacijama koje argumentuju njegovu tvrdnju, i on je, kao i svi drugi, dužan da ih podnese nadležnim institucijama, bezbjednosnim agencijama ili tužilaštvima. Siguran sam da će te institucije profesionalno i odgovorno tretirati te informacije. Ako svoja saznanja niste spremni da dostavite nadležnim institucijama, onda vaša namjera nije da se utvrde činjenice, već da njima manipulišete u medijima bez ijednog dokaza.

Da li pripadnost 410. obavještajnom centru automatski podrazumijeva krivičnu ili neku drugu odgovornost? Da li to automatski podrazumijeva pripadnost mreži podrške Ratku Mladiću? Da li je zamjenik visokog predstavnika to htio da kaže? To su teške kvalifikacije koje se dokazuju jedino u pravosudnim institucijama.

* GLAS: Mnogi koji su danas navodne demokrate bili su, prema stavovima koje su iznosili svih proteklih godina, u službi odbrane antihaškog lobija. Da li policija RS vodi istrage i tretira mrežu jataka kao što to radi Srbija?

ČAĐO: Radimo sve ono što podrazumijeva primjenu i ispunjavanje obaveza iz Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. Već duže vrijeme ocjena ove aktivnosti institucija RS, dakle ne samo MUP-a RS i policije, već i drugih, jeste pozitivna. Takva ocjena može proisteći samo kao rezultat sveobuhvatne analize angažmana na tom polju. To podrazumijeva i angažman na pitanjima koja ste vi apostrofirali.

* GLAS: Opasnost od radikalnih islamista, selefija, vehabija i mudžahedina prisutna je svuda u svjetu. Koliko pripadnika tih grupacija ima u RS, a koliko u Federaciji BiH?

ČAĐO: Ima i u FBiH, ali i u RS. Ali to je manje bitno u odnosu na to da su oni realna prijetnja, ozbiljna opasnost, a njihovo djelovanje može proizvesti ozbiljne posljedice. BiH je zemlja sa teškim nasljeđem i složenim odnosima. Sve prethodno rečeno su činjenice koje same nude zaključak: ne potcjenjujemo opasnost od terorizma. Krajnje su neodgovorni oni koji to negiraju ili minimiziraju. Ekstremisti u RS nisu na "domaćem terenu", a da li neko minimiziranjem te opasnosti hoće da poruči da su oni ovdje dobrodošli?

* GLAS: Kolika je mogućnost širenja terorističkih napada na RS i BiH, odnosno je li nedavni napad u FIS-u u Vitezu samo početak?

ČAĐO: Takva mogućnost uvijek i na svakom mjestu na zemlji postoji. Pokazali su to događaji još od 11. septembra u SAD, kasnije u Londonu, Indoneziji, ili ovi posljednji u Indiji. MUP RS veoma ozbiljno tretira ovo pitanje i kapacitetima kojima raspolaže nastoji da učini sve što je moguće da zaštitimo građane RS. Zabrinjava to što sve bezbjednosne agencije u BiH, izgleda, to ne razumiju na isti način. S ciljem zaštite građana RS mi smo potpuno spremni za saradnju i to ostvarujemo sa svima onima koji to hoće, ne samo unutar zemlje, već i u regiji i šire. FIS je ozbiljna opomena i upozorenje. Javnost mora znati šta je tačno u tom slučaju u pitanju. U protivnom, nastavićemo da kreiramo sopstvene zablude, a konačno otrežnjenje može biti veoma bolno.

* GLAS: Je li saradnja policije RS sa onom u regionu poboljšana poslije ubistva vlasnika lista "Nacionala" Ive Pukanića i bijega njegovog ubice Željka Milovanovića u RS?

ČAĐO: Ovaj težak zločin je u regionu donio i neku vrstu otrežnjenja, razumijevanja da se zločini, organizovani kriminal, ne dešavaju samo drugima, nego da je to nešto što se može desiti bilo kome u bilo koje vrijeme. Preciznije, organizovane kriminalne grupe u regiji dobro sarađuju i ne osjećaju se pretjerano ugroženim. Imaju određene pretpostavke koje im pogoduju: od jezičkih, komunikacijskih, interesnih, pa do saznanja da bezbjednosne strukture nisu dovoljno sarađivale. Nema "naših" i "njihovih" kriminalaca, svi su isti i spremni na sve. Kada to shvatimo, tada ćemo se bez predrasuda suprotstaviti kriminalu na jedini mogući način: zajedničkim, profesionalnim angažmanom svih bezbjednosnih struktura. U tom kontekstu cijenim da je ostvaren pomak u saradnji. Policija RS već duže vrijeme prednjači u inicijativi da se uspostavlja povjerenje i saradnja između bezbjednosnih struktura i u zemlji i u regiji, i to nam je donijelo i donosi pozitivne efekte.

* GLAS: Do kakvih ste saznanja došli u vezi sa pismom koje je, navodno, Milovanović uputio medijima?

ČAĐO: Policija RS intenzivno radi na ovom predmetu, uz punu saradnju sa drugim bezbjednosnim agencijama u zemlji i regionu. Kada je ovaj slučaj u pitanju, bili smo svjedoci čitavog niza pokušaja da se neistinama i spekulacijama kompromituje policija RS. Iznenađujuće je kada to dolazi i od onih koji bi trebalo da budu dio zajedničkog napora da se ovaj slučaj riješi. Jedini pravi dogovor na sva pitanja koja se postavljaju je lociranje i hapšenje ovog lica.

* GLAS: Dokle je stigla istraga u vezi sa ubistvom Milana Vukelića, ali i Ljubiše Savića Mauzera?

ČAĐO: To pitanje morate postaviti nadležnim tužilaštvima.

* GLAS: Kakva je saradnja sa policijom FBiH?

ČAĐO: Sa policijom Federacije BiH imamo sada već dobru saradnju. To je rezultat čitavog niza razloga, od sve profesionalnijeg odnosa pripadnika policije prema svom poslu, do opšteg saznanja da zadovoljavajući stepen bezbjednosti nije ostvariv bez međusobnog povjerenja i pune saradnje. Neke bezbjednosne strukture u BiH se ne ponašaju tako.

* GLAS: Čini se da će mafijaši u BiH i dalje imati bolju saradnju nego policije, nakon što Vas i federalnog ministra policije, Tarik Sadović, ministar bezbjednosti BiH, nije pozvao na sastanak regionalnih ministara bezbjednosti i unutrašnjih poslova u Sarajevu?

* ČAĐO: I taj događaj govori o savjesti nekih ljudi, u ovom slučaju ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića. Takvi su spremni da političke ili neke druge ciljeve stave ispred onoga što im je osnovni zadatak, a to je da život građanima čine bezbjednim. To ne razumijem i ne prihvatam. Na sreću, to nije matrica ponašanja svih koji rade u bezbjednosnim agencijama. Većina je, ipak, spremna da ima profesionalan i odgovoran pristup poslu, tako da ta saradnja sve više i sve bolje funkcioniše. Uvjerenja sam da će ukupni ambijent u zemlji biti sve lošiji za, kako vi kažete, mafijaše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana