Štampane kuće iz Srbije osvojiće Evropu

Aleksandar Stojanović
Štampane kuće iz Srbije osvojiće Evropu

Obezbijediti krov nad glavom i priuštiti porodici i sebi topao dom jedan je od prioriteta svakog pojedinca. Međutim, to je velikom broju ljudi nedosanjan san. Oni koji dođu u priliku za taj važan korak u životu, vrlo često moraju podići kredit, a njegova otplata traje deceniju i duže. Sama gradnja kuće znači mnogo materijala, majstora, posla i vrlo često nerviranja.

Kada bi vam neko rekao da je moguće da dobijete topao dom za oko 20.000 KM i svega 15 sati, sigurno ne biste vjerovali. Ipak, mladog inovatora Nikolu Rakića iz Beograda, rođenog u Švajcarskoj, to nije spriječilo i uspio je da nemoguće pretvori u moguće. On je, u saradnji sa osobama koje su vjerovale i dijelile njegov entuzijazam, u Čačku napravio najveću CNC mašinu koja će štampati kuće veličine 50 kvadratnih metara za 15 sati, a prvi štampani domovi mogu se očekivati već naredne godine.

Ova priča prošle sedmice izazvala je pažnju javnosti, a mnogi ni poslije toga nisu povjerovali da je tako nešto moguće. Kako je došao na ideju, šta ga je motivisalo i kako funkcioniše takav jedan projekat, koji će biti prvi takvog vida u istočnoj Evropi, Nikola je ispričao za naš list.

- Rođen sam u Švajcarskoj i tamo sam živeo do 11. godine, kada smo se preselili u Srbiju na očev zahtev. Od malih nogu sam se bavio nekim “čudnijim” stvarima, a robotika me oduvek zanimala. Što se tiče konkretno ovog projekta, on je nastao kao rezultat jednog od mojih mnogobrojnih pitanja, a to je zašto gradnja kuće traje večno i zašto je toliko otpada na gradilištima. Dok sam bio u Cirihu, pročitao sam članak da se u Kini grade objekti pomoću 3D štampe i sa prijateljem sam počeo da razmenjujem iskustva o tome - počinje priču za “Glas plus” Nikola i dodaje da se vrlo brzo sa poznanicima odlučio da krene u realizaciju ovog projekta.

Već godinu i po intenzivno radi na izradi sopstvenog robota, odnosno CNC mašine čije su dimenzije 10h10 metara i najveća je takvog tipa na ovim prostorima, ali i šire. Mnogima je i sama pomisao da je moguće ištampati objekat od betonske smjese nepojmljiv, a Nikola se potrudio da što više približi koncept takve mašine.

- Kada dobijemo neki projekat za kuću ili objekat sa četiri zida, kao i za svaki drugi projekat pravi se idejno rešenje, urbanistički, građevinski projekat, znači 3D model objekta prave naše arhitekte i inžinjeri i onda se on kao takav unosi u naš softver, koji ga formira u neophodan broj slojeva koje treba da ištampa. Mi unapred znamo koliko nam treba materijala, koja je fizika, statika i pritisak koji treba da izdrži bilo koji objekat da bi se onda pokrenula mašina, štampač sa jedne strane, mešalica sa druge, koja iznosi taj materijal u određenoj količini i sekundi, koliko štampa u zavisnosti od gustine materijala i armature. Nakon toga se slaže sloj po sloj,  štampa se unutrašnji i spoljni zid - ističe Rakić.

Struktura materijala koja se koristi je od betona, a armatura nije standardnog tipa, nego je riječ o mikroarmiranju, odnosno objektu žicaste strukture koji se pravi od plastike, čelika, stakla ili titanijuma. Za izgradnju takvog objekta potrebna su dva čovjeka, a jedino što treba da se uradi na tradicionalni način je temelj.

- Na jako složenom softveru pokreću mašinu da ona štampa objekat. Sam projekat se kompletan obradi od strane softvera, mašina prepozna šta treba da se radi, gde je kanalizacija, struja, prozori, koji zid je noseći, koja količina materijala je potrebna za taj zid, koja za spoljne zidove - istakao je Rakić.

Ovoj inovativnoj ideji podršku je pružio i grad Čačak, sa kojim je Rakićeva firma “Natura eko” već potpisala memorandum o izgradnji 50 do 150 objekata u narednoj godina za socijalno ugrožene porodice, a prednost ovih kuća je niska cijena i njihova sigurnost.

- Što se tiče garancije, znaćemo više kada odštampamo prvu kuću, a to je planirano u avgustu iduće godine. Ali na osnovu iskustava kompanija koje se već time bave, one imaju prednost zato što imaju izdržljivost od 6.000 Paskalovih jedinica, to je otprilike dva puta više nego što je potrebno za standardnu gradnju. Što se tiče nedostataka, iz tih iskustava, nisam upoznat ni sa jednim. Cijena po kvadratnom metru je 195 evra, bez struje i vode - rekao Rakić.

Pisanje medija izazvalo je veliku pažnju domaće, ali i evropske javnosti i interesovanje za gradnju kuća je veliko. Rakić kaže da su pri izradi biznis plana računali i na ovaj faktor, te da je plan da se u naredne dvije ili tri godine njihova kompanija proširi i na region, ali i Evropu. U slučaju interesovanja, kompanija će poslovati i u Srpskoj.

- Nadamo se da ćemo doći u bratsku Republiku Srpsku i da će naš projekat zaživeti i tu. Naša ideja je da se širimo gde god ima interesovanja, dakle da u svakoj državi imamo svoju kompaniju, a ne da se mašina transportuje iz Srbije. Na primer, ako neko iz Nemačke želi našu kući, on nam jednim klikom pošalje projekat, a mašina dolazi iz Nemačke, kako bi se skratilo vreme transporta i svega ostalog. Dakle, cilj je da gde god ima interesovanja, da tu otvorimo svoju firmu - istakao je Rakić.

Podrška

Podršku ovom projektu pružili su profesori sa Mašinskog fakulteta koji rade na izradi softvera za projektovanje stambenih objekata, kao i firma “Mikro kontrol” koja je zadužena za samu automatizaciju mašine.

Nikola svoje inovativne biznis ideje realizuje u prostorijama Naučno-tehnološkog parka, gdje koristi kancelarijski i halski prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana