Šta zapadnom Balkanu donosi dolazak Orbanove zemlje na čelo Savjeta EU

Marijana Miljić Bjelovuk
Šta zapadnom Balkanu donosi dolazak Orbanove zemlje na čelo Savjeta EU

Zategnuti odnosi vodećih evropskih zemalja sa Republikom Srpskom i Srbijom mogli bi da budu relaksirani u drugoj polovini ove godine, jer Mađarska za desetak dana stupa na poziciju presjedavajućeg zajednice evropskih država.

Već dokazani saveznik regiona, posebno srpskog naroda, 1. jula dolazi na čelo Savjeta Evropske unije i na toj poziciji zadržaće se do kraja godine, a u skladu sa tim objavljen je i službeni slogan predsjedavanja pod nazivom "Make Europe great again", odnosno "Učinimo Evropu ponovo velikom".

Šta za zapadni Balkan znači dolazak Mađarske na čelo EU pitali smo političke analitičare koji tvrde da uprkos relaksiranju odnosa evropskih zemalja sa Srpskom i Srbijom ne možemo očekivati drastične promjene niti odstupanje od zvaničnog diskursa, jer zemlja Viktora Orbana nema potencijala da mijenja politike koje su stvorene od strane velikih centara moći.

- Mađarska će svakako unutar Evropske unije iznijeti srpsko viđenje određenih problema - poručili su analitičari.

Slogan, logotip i program

Plasirani slogan Mađarske – "Učinimo Evropu ponovo velikom" identičan je sloganu koji je bivši američki predsjednik Donald Tramp koristio u kampanji 2016. godine.

Ipak, iz Mađarske ističu da njihov izbor nema veze sa Trampom, iako je on u odličnim odnosima s premijerom te države Viktorom Orbanom.

- To je referenca na aktivno predsjedništvo. Zapravo pokazuje manifest da bi zajedno trebalo da budemo jači nego pojedinačno, ali da nam treba dopustiti da ostanemo ono što jesmo kad se udružimo. Takođe, prikazuje ideju da Evropa može postati nezavisan globalni akter u našem transformirajućem svijetu - rekao je ministar za evropske poslove Janoš Boka i dodao da ne zna da li bi Tramp ikada želio učiniti Evropu ponovo velikom.

Mađarska je takođe predstavila Rubikovu kocku kao svoj logo, koju je Boka opisao kao esenciju mađarskog genija.

Takođe, objavljen je i program Mađarske za predsjedavanje EU, u kojem stoji da je dosljedna politika proširenja Unije, zasnovana na zaslugama, jedan od sedam prioriteta. Takođe, podvukli su u programu svog rada da EU ne može biti potpuna bez pristupanja zapadnog Balkana tom bloku.

- EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona koristi EU u ekonomskom, bezbjednosnom i geopolitičkom smislu - navedeno je u programu.

Sa ciljem daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, navode, partneri, biće pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-zapadni Balkan tako i u okviru Evropske političke zajednice. Kada je riječ o planiranom Samitu EU-zapadni Balkan Mađarska tokom predsjedavanja planira da on bude organizovan u regionu i da održi međuvladine konferencije sa zemljama kandidatima "kada je to prikladno".

Naglašavaju i da je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU i da je, kako bi se očuvala ova povoljna tendencija, od suštinskog značaja da politika proširenja bude zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsjedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU te poljoprivrednu politiku orijentisanu na poljoprivrednike i rješavanje demografskih izazova.

Saveznik

Politikolog Mirko Matić smatra da je predsjedavanje Mađarske Evropskom unijom svakako dobra vijest za region.

- Mađarska je dokazani saveznik regiona zapadnog Balkana, posebno Srbije i Republike Srpske, i sigurno da će predsedavanje ove zemlje relaksirati i naše odnose sa Evropskom unijom, koji su zategnuti nakon izglasavanja rezolucije o  Srebrenici u Generalnoj skupštini UN za koju je glasala velika većina zemalja EU dok su neke, poput Njemačke, agitovale za donošenje iste -  kazao je "Glasu" Marić.

Međutim, ne možemo očekivati, naglašava on, nikakve drastične promjene niti odstupanja od zvaničnog diskursa jer Mađarska nema potencijala da mijenja politike koje su stvorene od strane velikih centara moći.

- Barem ne trenutno. Ono što je interesantno jeste to da se predsedavanje Mađarske poklapa sa bitnim događajima u svetu - izborima u Francuskoj, Velikoj Britaniji, više pokrajina u Nemačkoj, kao i sa izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon izbora za Evropski parlament, na kojima su stranke desnog spektra zabeležile dobar rezultat, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, mnogi očekuju da se dobar rezultat i na narednim izborima ponovi - poručio je Matić.

Nova desnica doživljava, naglasio je on, svoj uspon, ali i dodaje da je svakako najvažnije lice ovog pokreta  Donald Tramp - predsjednik čiji je moto "Učinimo Ameriku ponovo velikom" preuzeo i prilagodio Orban za potrebe predsjedavanja Mađarske EU.

- Rekao bih da ovo ne predstavlja samo gest simpatije prema čoveku koji ima najveće šanse da ponovo uđe u Belu kuću. Ovo, kao i druge aktivnosti stranaka nove desnice liči na koordinisano delovanje koje za cilj ima stvaranje nove realnosti u kojoj će se na odgovornim funkcijama u svojim državama nalaziti Tramp, Orban, Marin le Pen, Najdžel Faraž, Bjorn Heke i drugi - kazao je Matić.

Ove promjene se mogu, navodi on, pozitivno odraziti na naš region, prije svega jer između nas, i gore navedenih lidera, postoji neka vrsta razumijevanja pa i simpatija.

- Ali ono što je najvažnije, nova desnica nastupa iskreno, a iskrenost je resurs koji u današnjoj međunarodnoj politici nedostaje - zaključio je Matić.

Suprotni stavovi

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Siniša Simikić naglašava da je mađarsko predsjedavanje Evropskom unijom svakako obilježeno predstojećim raspletom rata u Ukrajini.

- Naime, svjedoci smo da Mađarska nema podudarne stavove sa drugim članicama Unije o pitanju pomoći Ukrajini i generalno o tom sukobu. Takođe, uz Mađarsku sve više se ka tome priključuje i Slovačka, tako da se svakako može očekivati nerazumijevanje unutar članica EU o tom pitanju - kazao je "Glasu Srpske" Simikić.

Slogan koji je Mađarska predstavila, navodi i on, podsjeća neodoljivo na Trampov slogan iz predsjedničke kampanje.

- Sam slogan eksplicitno govori o suverenizmu evropskih nacija za koji se Mađarska godinama zalaže, to jeste da zemlje unutar Evrope vode politike u skladu sa svojim interesima, a ne prema diktatima SAD - poručio je Simikić.

Naglašava da Republika Srpska kao prijatelj Mađarske može očekivati, kao i do sada, razumijevanje za probleme s kojim se susreće.

- Mađarska će unutar Evropske unije iznijeti srpsko viđenje određenih problema. U pogledu konkretnih pomaka sa EU nije realno očekivati da Mađarska može da stvari pomjeri s mrtve tačke, jer to i nije u njenoj nadležnosti. Ipak, veoma je bitno što je u ovoj po Republiku Srpsku veoma izazovnoj godini prijateljska zemlja postaje predsjedavajuća u Evropskoj uniji - zaključio je Simikić.

Kritike Orbana

Premijer Mađarske Viktor Orban u više navrata do sada žestoko je kritikovao čelnika EU, a Brisel je nazvao "lošom savremenom parodijom" koja se još uvijek može popraviti.

Takođe, početkom ovog mjeseca naveo je da bi rukovodstvo EU moglo da zaustavi sukob u Ukrajini za jedan dan da to želi.

- Da evropski lideri sada žele mir, prekid vatre na frontu bi se dogodio u roku od 24 sata. Trebalo bi samo da kažu: "Dragi Ukrajinci, prekid vatre je neophodan, treba da bude zaustavljen, nećemo davati više oružja i novca dok ne dođe do prekida vatre i mirovnih pregovora". Donald Tramp to može da sredi za jedan dan - kazao je Orban.

On je izjavio da ukoliko zapadne zemlje nastave istim tempom kao do sada da šalju oružje sve većeg dometa u Ukrajinu, "uskoro ćemo se približiti konačnoj i posljednjoj stanici, kada će se zapadnoevropske ili američke trupe naći u Ukrajini".

Mađarski premijer je upozorio da se u ovom trenutku nalazimo na nekoliko centimetara od direktnog sukoba i lideri EU to i žele.

- Moramo da se borimo da Mađarska, po svojoj želji, ostane van svih akcija koje žele da sprovode van teritorije Mađarske i protiv drugih država - poručio je Orban.

On je i početkom ove godine rekao da bi Srbija trebalo da postane članica EU što je prije moguće, jer će u suprotnom Beograd izabrati saradnju sa drugim partnerima, a Brisel će izgubiti tu zemlju.

- Treba da završimo stari zadatak u vezi sa proširenjem prije nego što pristupimo novom proširenju sa Ukrajinom. Ako ne integrišemo Srbiju što je prije moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge varijante. Ona je upravo zaključila sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom - rekao je Orban, koji je i tada najavio da je proširenje EU na zapadni Balkan prioritet za Budimpeštu tokom predsjedavanja Savjetu EU.

Sijarto u Banjaluci

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je prilikom posjete Banjaluci u aprilu ove godine izjavio da bez brzog razvoja i stabilne Republike Srpske ne može biti stabilan ni zapadni Balkan.

- Podrška Republici Srpskoj nije samo u interesu zapadnog Balkana već je u stvarnom interesu EU, jer prosperitetan prostor zapadnog Balkana pomaže i razvoju i napretku EU - rekao je Sijarto.

Dosta je razloga, kako kaže, zašto Mađarska ima prijateljske odnose sa Republikom Srpskom.

- Dva naroda, srpski i mađarski, su zaista bratski narodi. Smatramo da snažna i stabilna Republika Srpska može biti stabilizujući faktor na zapadnom Balkanu - rekao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana