Šta se sve nalazi u tajnom sladištu artefakata sa Titanika

Tanjug
Foto: BBC

ATLANTA - Novinari BBC-a dobili su priliku da obiđu skladište artefakata pronađenih u olupini Titanika, koje se nalazi na tajnoj lokaciji u Atlanti, a među njima se nalaze bočice parfema, dugmad, stakleno posuđe i kabinski prozori.

Među pronađenim objektima nalazi se i ženska torba napravljena od kože aligatora, koja je pripadala putnici treće klase Merien Minvel.

U njenoj tašni pronađena je izbljedela fotografija starije žene, za koju se smatra da je njena majka, kao i pismo preporuke od njenog stanodavca u Londonu.

U brodskoj karti koju je imala Merien Minvel može da se vidi da je prvobitno trebalo da putuje brodom Madžestik, ali kako je to putovanje odloženo, ona se našla na Titaniku.

''To je zaista lepa, moderna mala torba”, rekla je Tomasina Rej, direktorka kolekcija za RMS Titanic Inc, kompanije koja je pronašla ove artefakte.

Minvel se zaputila u novi život u Americi kada je Titanik potonuo 15. aprila 1912. na svom prvom putovanju, a ona se našla među 1,500 osoba koje su te večeri izgubile život.

Rej je takođe pokazala bočice parfema koje i dalje jako mirišu i objasnila da se među putnicima nalazio prodavac parfema, koji je na putovanje u Njujork ponio preko 90 bočica, piše BBC.

Zvao se Adolf Salfeld i na Titaniku je bio putnik druge klase, preživeo je potonuće, ali Rej objašnjava da je on, kao i drugi muškarci koji su preživjeli, patio od krivice budući da veliki broj žena i djece umrlo te večeri.

U kolekciji je i boca šampanjca, u kojoj se i dalje nalazi alkohol.

“Malo vode je vjerovatno ušlo kroz čep dok se (flaša) kompresovala i izjednačila pritisak. A onda je samo ležala na dnu okeana”, kaže Rej.

Kada je Titanik potonuo 1912. godine, nakon što je udario u santu leda, brod se raspao i njegov sadržaj se izlio, stvarajući ogromno polje krhotina.

“Ima puno flaša na dnu okeana i mnogo kuhinjskih lonaca, jer se Titanik zapravo raspao oko jedne od kuhinja”, rekla je direktorka kolekcije.

Brod je imao napredne bezbjednosne karakteristike za to vrijeme zbog čega se smatralo da je da je bio nepotopiv.

Rej je novinarima BBC-a pokazala neke od brodskih zakovica, krupnih metalnih igala koje su držale čelične ploče zajedno, a kojih je bilo više od tri miliona.

“Kada je Titanik potonuo, postojala je teorija da su možda koristili nestandardne materijale i to je dovelo do bržeg potonuća”, objasnila je ona.

Iskustvo na brodu razlikovalo se u zavisnosti od društvene klase putnika, a čak su pili i jeli iz različitog posuđa, navodi BBC.

Bela šolja treće klase je jednostavna i čvrsta, sa jarko crvenim logotipom kompanije koja je napravila Titanik “Bela zvezda”.

Tanjir druge klase imali su lijepu plavu cvjetnu dekoraciju, ali tanjiri za putnike prve klase za večeru bili su napravljeni od delikatnog porcelana sa zlatnog oblogom.

Ovi tanjiri, kao i brojni drugi objekti putnika svih klasa, mogu će vidjeti u skladištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana