Šta je Piculu preporučilo za izaslanika EU

RT Balkan
Šta je Piculu preporučilo za izaslanika EU

Biti izaslanik Evropskog parlamenta za pojedinu zemlju birokratski je posao koji podrazumijeva pisanje godišnjeg izvještaja kojem se u plenumu jedva posveti jedan dan.

U pitanju je tekst koji ne mora da bude, a gotovo po pravilu i nije, zasnovan na objektivnim činjenicama, već na utisku izvjestioca.

Dakle, sve je u oku posmatrača. Ipak, time koga izabere za izvjestioca, Brisel zemlji kandidatu šalje određenu poruku.

Nije iznenađujuće što su predstavnici srpske vlasti danas reagovali da im je jasna poruka poslata imenovanjem hrvatskog poslanika Tonina Picule na ovu funkciju, piše RT Balkan. O čemu je riječ?

Dobri "domobran" koji protjeruje Srbe, ali čuva pse

Picula ima višedecenijsku političku karijeru koja je počela je 1997. kada je postao odbornik u Zagrebačkoj županiji.

U biografiji na svom ličnom sajtu hvali se da je bio učesnik "domovinskog" rata 1991-1995. godine.

"Iz njega ima i živu uspomenu: psa kojeg je, zaboravljenih od nekih srpskih izbjeglica koje su navrat-nanos napuštale Krajnu spasio od sudbine koja je – kako se kasnije ustanovilo – zatekla mnoge koji nisu krenuli u izbjeglištvo", pisalo je u biografiji, u međuvremenu izmijenjenoj, ali je trag o njoj ostao na sajtu "Vremena" u tekstu iz 2002. godine.

Teško je protumačiti šta je pisac htio ovim da kaže – da je Picula time što je bio učesnik etničkog čišćenja Republike Srpske Krajini, kada su planski protjerivani i ubijani Srbi, svoju humanost pokazao prema psu kojeg su "nehumani" Srbi ostavili bježeći pred naoružanim Hrvatima?

Dakle, poruka bi mogla da bude da su životi Srba manje vrijedni od života jednog psa?!

Moramo ipak priznati da Picula u ovoj priči nije bio originalan, izvjesni poznati pjevač je već ranije popularisao priču o psima i "zlim" Srbima.

Nakon toga presvući će vojničku uniformu, i 2000. godine zasjesti u fotelju ministra spoljnih poslova. Sa te funkcije je pozdravio političku promjenu u Beogradu, ali je već tada zaprijetio Srbiji da će morati da se suoči sa svojom prošlošću i da objasni kako je bilo moguće da Slobodan Milošević dođe na vlast.

Poslanik u Saboru je bio u četiri saziva, da bi nakon učlanjenja Hrvatske u EU postao poslanik Evropskog parlamenta u tri mandata. To mu je omogućilo da svoje antisrpsko djelovanje prebaci na međunarodnu scenu.

Samo u posljednjem mandatu Picula je autor više rezolucija protiv Srbije.

Svesrdno promoviše nezavisnost tzv. Kosova i jedan je od autora Rezolucije o sukobu u Banjskoj u kojoj se Beograd optužuje za izazivanje nereda na Kosmetu, te zahtijeva da Milan Radoičić bude isporučen Prištini. U dokumentu se Srbiji prijeti sankcijama ako se ne povinuje ovom zahtjevu.

Nije mu strano ni miješanje u unutrašnje prilike u Srbiji, pa je tako početkom ove godine bio jedan od autora pisma vrhu Evropske unije u kojem se zahtijevalo da Brisel ne prizna rezultate izbora održanih u Srbiji decembru 2023. godine.

Rado je viđen gost u dijelu domaćih medija u kojima vlast u Srbiji kritikuje zbog raznoraznih stvari, od ponašanja tokom pandemije kovida 19, a oglašavao se i zbog beogradskog murala Ratku Mladiću. 

Ipak, najviše mu smeta to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Više puta je Srbiji zaprijetio sankcijama i prekidom pregovaračkog procesa ako ne uskladi spoljnu politiku sa Evropskom unijom, odnosno ako se ne priključi antiruskim sankcijama.

Uložio je amandman na Rezoluciju o proširenju kojim je Srbija uslovljena da mora da uvede sankcije Rusiji kao i da se preispita finansijska pomoć Srbiji.

Danas nam je pak poručio kako će se potrudi da Srbija napreduje na putu prema članstvu u EU. Nije spominjao da li misli na cjelokupnu državu ili na okrnjenu Srbiju bez Kosova i Metohije i to Srbiju koja je antiruska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana