Srpčanin plesom osvojio Amerikance

Dejan Jovičić
Srpčanin plesom osvojio Amerikance

Kada je dvadesetosmogodišnji Ranko Bogosavac prije nekoliko godina došao u Ameriku, nije ni slutio da će u potpunosti da proživi svoj "američki san".

Ovaj mladić je zahvaljujući upornosti, ali i talentu, postao ne samo jedan od rijetkih plesača sa Balkana koji je ostvario uspješnu karijeru u SAD, već je za četiri godine postao jedan od najboljih plesača u toj zemlji.

Prije toga je punih 12 godina gradio plesnu karijeru u rodnom Srpcu i Banjaluci. Osvajao je nagrade širom bivše Jugoslavije. Prve plesne korake Ranko je napravio još kao trinaestogodišnji dječak.

Kada je o Americi riječ, Ranko je nastupao na svim važnijim državnim prvenstvima.

Na takmičenju u Virdžiniji osvojio je četvrto mjesto u konkurenciji 50 parova iz cijele zemlje, dok je na prvenstvu u Atlanti, koje je održano u maju ove godine, u kategoriji "Professional Open Latin Rising Stars" zauzeo treće mjesto.

Od februara pleše sa novom partnerkom, Darinkom Divljak iz Beograda. Sa njom je nastupio i na najprestižnijem američkom plesnom takmičenju "Millenium Dance Sports" u Floridi, a u finalu su bili sedmi.

- Uskoro me očekuju nova iskušenja, pa tako do kraja godine nastupam na prvenstvima u Majamiju, Ohaju i Nešvilu - kaže za "Glas Srpske" Ranko, koji trenutno živi u Šarlotu.

Dodaje da mu je poseban izazov veliki plesni spektakl koji već godinu i po priprema sa Simfonijskim orkestrom iz Šarlota.

- Koncert će biti održan u njihovoj koncertnoj sali 25. januara iduće godine. Sviraće se hitovi klasične umjetnosti, ali u nešto modernijem izdanju, uz pratnju latino plesača na podijumu, među kojima ću biti i ja. Cijelim performansom će upravljati dirigent iz ovog grada koji je imao čast da bude na čelu orkestra na vjenčanju britanskog princa Vilijama i princeze Ketrin u Londonu - kaže Ranko.

Prisjeća se da je sasvim slučajno kročio na američko tlo, i to preko prijateljice koja ga je pozvala na seminare u svoj plesni studio.

- Odmah su me zapazili i ponudili mi angažman u jednom od najpoznatijih plesnih studija u Americi "Fred Aster dens". Tu sam radio kao plesni instruktor, poslije čega sam prešao u studio "Metropolitan Ballroom", gdje i sada radim. Tu obučavam plesače svih generacija. Među mojim "učenicima" posebno se ističe grupa od 15 žena koje se amaterski bave plesom, ali nastupaju kao pravi profesionalci širom Amerike na zvaničnim takmičenjima. One su preko dana pravnici, ljekari i bankarski službenici, a noću fantastični plesači - kaže Ranko.

Rankov talenat primijetili su i stručnjaci američkog univerziteta "Winston Salem School of Arts", na kojem već tri godine predaje intenzivnu umjetnost.

Pojašnjava da je riječ o časovima standardnih i latino plesova.

- Ponajviše radimo na usavršavanju plesne tehnike. Iako je prvobitno trebalo da ostanem samo godinu, dekan univerziteta mi je ponudio novi ugovor, na obostrano zadovoljstvo - kaže Ranko.

Ranko uporedo radi i u čuvenom serijalu "Ples sa zvijezdama", koji se emituje na brojnim kablovskim mrežama u Americi. Tako je plesao i sa ovogodišnjom mis Sjeverne Karoline Sidni Peri.

- Uglavnom se radi o humanitarnim priredbama gdje profesionalni plesači nastupaju sa poznatim Amerikancima, a sve s ciljem prikupljanja novca za teško oboljele. Znali smo za jednu noć da prikupimo i do 30 hiljada dolara - dodaje Ranko.

Nema "penzionisanja"

Iako su mnogi u njegovim godinama već završili aktivnu plesačku karijeru, Ranko planira da se plesom bavi barem još nekoliko godina.

- Veoma sam počastvovan što radim u studiju koji vodi velika plesna zvijezda Tatjana Kazakova iz Rusije, kojoj sam se divio još kao klinac preko malih ekrana. Ona mi daje veliku snagu da nastavim dalje. Tu je i dosta plesača iz bivše Jugoslavije sa kojima se družim i jedni drugima pružamo snažnu podršku - kaže Ranko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana