Sremski Karlovci, najbaroknije mjesto preko Save i Dunava

Neda Simić-Žerajić
Sremski Karlovci, najbaroknije mjesto preko Save i Dunava

Kada vas put nanese u Sremske Karlovce, malu baroknu varoš smještenu na obroncima Fruške gore i na obali Dunava, poželjećete tu da ostanete nekoliko dana, jer to je mjesto gdje se vraćate u prošlost.

Pored bogate baštine i uživanja u ljepotama Patrijaršijskog dvora, Saborne crkve Svetog Nikole, Karlovačke gimnazije, možete se prepustiti i blagodetima grožđa u desetak vinskih podruma, koji su tradicija karlovačkih porodica, jer vinogradarstvo u ovim krajevima datira od 273. godine.

Prvo sa čime se suočite je veličanstvena arhitektura. Stara monumentalna zdanja krase Karlovce još od početka ovog vijeka. Od tada, ona su njihov prepoznatljiv znak, zbog kojeg ovamo mnogi svraćaju.

Međutim, Karlovci su mnogo više od spomeničke kulture. Kao da su sudbinski predodređeni da postanu svjedok svih najvažnijih dešavanja kroz srpsku istoriju. Sve što se dogodilo na balkanskoj vjetrometini dotaklo je, neposredno ili posredno, i njih. Stoga su oni danas čuvar ne samo uspomena, nego i mnogih tajni, zbog kojih su vrata prošlosti istraživačima neprestano otvorena.

Malo je gradova koji se mogu podičiti tako bogatom prošlošću, sačuvanom u arhitekturi, spomenicima, trgovima, ali i baštama, izletištima, vinogradima.

Sremski Karlovci su najljepši u junu, kada hiljade lipa procvjeta i u oktobru, kada stotine hektara vinograda donesu svoje nadaleko čuveno grožđe, od kojeg se nastala vina piju sve do Amerike.

Muzejski voz "Romantika" iz Beograda u Sremske Karlovce i ove sezone dovezao je mnoge turiste, naročito mlade, koji žele da se upoznaju sa malom riznicom stilova, ali i obiđu čuvene karlovačke vinograde i napiju se vode sa česme "Četiri lava".

Saborna crkva posvećena Svetom Nikolaju, Bogoslovija svetog Arsenija Sremca, Patrijaršijski dvor, najstarija srpska Gimnazija koju je pohađao veliki pjesnik romantizma Branko Radičević, samo su neki od razloga zbog kojih treba posjetiti Sremske Karlovce.

Stariji Karlovčani svojim gostima kažu da onaj ko dođe u njihovo mjesto i napije se izvorske vode iz "Četiri lava", sigurno će se jednom tu vratiti i vjenčati.

Nakon upoznavanja sa bogatom istorijom Sremskih Karlovaca i obilaska svih karlovačkih dragulja, putnici namjernici najčešće svrate u gostionicu "Četiri lava", smještenu u samom centru Karlovaca, u kući s početka 18. vijeka. Prijatnim ambijentom, toplom atmosferom i izuzetnom ponudom autentičnih sremskih specijaliteta, prosto mami putnike da tu svrate, osjete ukus davnih vremena i srede utiske, jer jedni su Karlovci. 

Vino

Sremski Karlovci su čuveni i po svom vinu i vinogradima koji već 17 vijekova krase njegove padine. Čokot je izdanak blagorodne zemlje na bregovima Fruške gore već 1.700 godina, kada je prvu lozu na njima zasadio rimski car Probus iz drevnog Sirmijuma. Čokot je bio i ostao stožer života mnogih karlovačkih naraštaja, a karlovačko vino je blistalo širom Evrope, uvijek gospodstveno i otmjeno, među najboljima. Tokom nekoliko vijekova Karlovci su smatrani za srpsku prijestonicu vina. Fruškogorska vina izvožena su još u 15. vijeku u Češku i Poljsku. Danas u Beču postoji zaštićeno ime vina ružice pod nazivom "karlovački tovajn".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana