Sredoje Nović: Bez popisa stanovništva idemo tri koraka unazad

Željka Domazet
Sredoje Nović: Bez popisa stanovništva idemo tri koraka unazad

U ovako teškoj situaciji u BiH ovo što se dešava sa popisom stanovništva je ne samo korak unazad, nego najmanje tri koraka unazad. BiH će bez popisa stanovništva biti jedina zemlja u Evropi koja neće znati koliko stanovnika ima.

Istakao je to u intervjuu "Glasu Srpske" ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

- Nije više riječ o tome koliko u BiH ima Srba, Hrvata, Bošnjaka ili ostalih, nego se bez popisa ne mogu graditi ekonomski odnosi, davati pravi parametri za razvoj. Postavlja se pitanje kako planirati sistem obrazovanja u BiH ako ne znamo koliko ima stanovnika, učenika, studenata, predškolske omladine... Kako izbjeći nepismenost u BiH bez popisa - naglasio je Nović.

* GLAS: Radna grupa koju je Savjet ministara BiH zadužio da ponudi prijedlog izmjena koji bi Ustav BiH usaglasio sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima nije uspjela da završi posao. Kako dalje nakon što joj je mandat produžen?

NOVIĆ: Jasno je da BiH nema realne šanse da napravi bilo kakve izmjene u vezi sa odlukom Suda iz Strazbura jer smo propustili šansu, a imali smo i vrlo kratko vrijeme da to učinimo prije izbora. Sada treba pripremiti novi akcioni plan i ako se on usvoji, zavisiće od konstituisanja nove vlasti. Mišljenja sam da poslije izbora i konstituisanja vlasti koalicija napravi novi akcioni plan i utvrdi tačne tajminge do kada odluka treba da se implementira u Ustav BiH, u kom segmentu i obimu. Poslije toga bismo pokazali da smo ozbiljna zemlja i da se pridržavamo utvrđenih rokova.

* GLAS: BiH će po svemu sudeći, ostati i bez popisa stanovništva. Šta to u suštini znači za BiH?

NOVIĆ: Smatram da je i u ovako teškoj situaciji u BiH ovo što se dešava sa popisom stanovništva, ne samo korak unazad nego najmanje tri koraka unazad. BiH će bez popisa stanovništva biti jedina zemlja u Evropi koja neće znati koliko stanovnika ima. Nije više riječ o tome koliko u BiH ima Srba, Hrvata, Bošnjaka ili ostalih, nego se bez popisa ne mogu graditi ekonomski odnosi, davati pravi parametri za razvoj. Postavlja se pitanje kako planirati sistem obrazovanja u BiH ako ne znamo koliko ima stanovnika, učenika, studenata, predškolske omladine... Kako izbjeći nepismenost u BiH ako ne znamo koliko je stanovnika u BiH danas nepismeno, kako ići naprijed u oblasti svih reformi od oblasti zdravstva, obrazovanja, pravosuđa ako ne znamo koliko nas je i kakva je struktura stanovništva. Kako sutra procjenjivati koliko policijskih i kakvih policijskih struktura nam treba ako ne znamo koliko nas je. Nezamislivo je da nemamo popis i strahujem da će BiH krenuti snažno nazad ako se to ne desi. Pozdravljam stavove onih koji smatraju da treba učiniti dodatni napor da do popisa ipak dođe, jer ističu posljednji sati za donošenje takvog zakona.

* GLAS: Kada se može očekivati bezvizni režim. Koje su vaše procjene i šta to govori o onima koji su predlagali Mapu puta za liberalizaciju?

NOVIĆ: Žao mi je što međunarodna zajednica nije ispunila obećanja. Ako ne donese odluku o bezviznom režimu, kako je i najavljivano, u značajnoj mjeri će narušiti svoj kredibilitet u BiH. Građani BiH su dovoljno izmanipulisani različitim obećanjima od domaćih vlasti i ako ne dobiju bezvizni režim jasno će im biti da ni međunarodna zajednica nije iskrena prema njima i onda kada se uslovi ispune. Ministarstvo civilnih poslova je u apsolutno rekordnom roku ispunilo svoje obaveze. Sama činjenica da je do danas izdato oko 120.000 biometrijskih pasoša bez ijedne ozbiljne greške, dovoljno govori o našoj ozbiljnosti kada je o bezviznom režimu riječ. Čini mi se da će gotovo neizbježno biti u junu da zemlje Evrope donesu odluku o bezviznom režimu za BiH. Ubijeđen sam da će takvu odluku donijeti, ali sa rokom primjene sa krajem ove godine. Već godinu iz posebnih izvora imam informacije da BiH neće dobiti bezvizni režim sredinom godine i zato me ne iznenađuje što će rokovi za primjenu biti prolongirani za kraj godine. Ako se i to ispoštuje biće dobro i krajnje je vrijeme da se građani BiH svrstaju u građane prvog reda, a ne nekog drugog gdje se nalaze godinama.

* GLAS: Znači li to da izdavanje biometrijskih pasoša neće biti "usko grlo" kada se dobije bezvizni režim?

NOVIĆ: Agencija za identifikaciona dokumenta i ministarstva unutrašnjih poslova već jedan mjesec obavještavaju građane da blagovremeno podnesu zahtjeve za biometrijske pasoše da u jednom trenutku izdavanje ne bi postalo "usko grlo". Svu odgovornost, ako se to i dogodi, neće niko moći da preuzme, ako građani ne budu mogli da dobiju biometrijski pasoš onda kada to zažele. I građani moraju da shvate da za svoja identifikaciona dokumenta na vrijeme moraju da podnesu zahtjev, a posebno za djecu jer se za vrijeme godišnjih odmora neće moći putovati iz zemlje ako nemaju takav identifikacioni dokument. Bez obzira na to što imaju ranije pasoše kojima rok nije istekao, građani koji misle da putuju u treće zemlje neka obavezno na vrijeme podnesu zahtjeve za pasoše.

* GLAS: Dugo ste radili na Pravilniku o akademskim zvanjima. Šta on donosi?

NOVIĆ: To je jedno od najkrupnijih pitanja bolonjskog procesa. BiH je u značajnoj mjeri ušla u ovaj proces potpuno nespremna. Posebno pitanje je bilo pitanje kadrova, univerziteta i toga da li ispunjavaju uslove. Mnogi fakulteti su ušli u proces a da nisu znali kakve akademske titule će dodijeliti studentima kada ih završe. Posljednjih godina proizvedeni su kadrovi sa trogodišnjim studijem, a danas hodaju ulicama brojnih gradova i ne znaju šta su, kako će i gdje konkurisati. Rektorska konferencija je trebalo da napravi pravilnik, jer je normalno da to čini akademska zajednica. Poslije jedne godine dobili smo odgovor da ne mogu da se usaglase oko toga. Jedan rektor mi je pismeno predložio da zatražimo od nekih zemalja sa bolonjskim iskustvom da ga preuzmemo od njih. Za mene je to najveće poniženje akademske zajednice kojim se potpuno ruši njen kredibilitet i kredibilitet profesora i akademaca. Mi smo sačinili pravilnik o akademskim zvanjima očekujemo da će biti usvojen. Time će svi studenti koji su studirali po Bolonji imati jedinstvene akademske titule i zvanja što će im omogućiti da mnogo jednostavnije konkurišu na slobodna radna mjesta.

Naturalizovani državljani

* GLAS: Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana prestala je sa radom i dokumentaciju je predala Ministarstvu civilnih poslova. Da li se u međuvremenu išta radilo? Koliko ima stranih državljana kojima bi trebalo biti oduzeto državljanstvo? Imate li podatke o broju stranih državljana kojima je dodijeljeno državljanstvo BiH u DKP mreži?

NOVIĆ: Kontinuirano se radi na tome. Shodno izmijenjenom zakonu o državljanstvima, utvrdili smo da Ministarstvo treba da do marta preuzme sve predmete od komisije koja je radila ranije taj posao. U Ministarstvu je formiran odsjek za državljanstva i preuzeli smo oko 25.000 predmeta. U svom mandatu komisija je riješila 2.510 predmeta. U 1.686 slučajeva državljanstvo je potvrđeno, a kod 824 naturalizovana državljanina utvrđene su određene nepravilnosti. Dobili smo 37 presuda Suda BiH kojima je 16 predmeta vraćeno na ponovno razmatranje i naš odsjek će se baviti ovim pitanjima. Državljanstva izdata u DKP mreži nisu izdvojena na poseban način i nemoguće je govoriti koliko ih ima. Na pitanju naturalizovanih državljana godinama će se raditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana