Srčani udar - ubica broj jedan širom svijeta

Milijana Latinović
Srčani udar - ubica broj jedan širom svijeta

Akutni infarkt miokarda, u narodu poznatiji kao srčani udar, predstavlja izumiranje dijela srčanog mišića zbog naglog prestanka cirkulacije kroz neku od arterija koje hrane srce. Predstavlja posljednju fazu i samo jedan od oblika u razvoju koronarne bolesti.

Ljekar porodične medicine dr Milijana Stanković ističe da akutni infarkt može biti i prva manifestacija koronarne bolesti i u našem okruženju je i dalje vodeći uzrok smrti u opštoj populaciji.

- Ljudi imaju dvije srčane (koronarne) arterije: lijevu i desnu. Promjene na ovim krvnim sudovima nastaju zbog arterioskleroze koja zahvata arterijski sistem - rekla je Stankovićeva. Podsjeća da je arterioskleroza proces koji se javlja u vezi sa starenjem, ali na njega utiču i mnogi drugi faktori rizika.

- Infarkt miokarda nastaje kao posljedica prestanka protoka krvi kroz koronarne arterije. Akutni infarkt je praćen različitim simptomima, a najvažniji je bol koji nastaje najčešće ujutru, poslije fizičke aktivnosti, obilnog obroka ili kada je hladno - istakla je Stankovićeva. Ističe da je lokacija bola iza grudne kosti i veoma je jakog intenziteta, a po karakteru liči na stezanje, pečenje ili čak cijepanje u grudima.

- Bol obično traje više od pola sata. Najčešće se širi u lijevo rame, lijevu ruku ili donju vilicu, a može biti praćen obilnim preznojavanjem, naglo nastalom slabošću i gušenjem - rekla je Stankovićeva. Ona naglašava da bol u nekim slučajevima može i da izostane. Poseban akcenat treba staviti na faktore rizika koji doprinose nastanku srčanog udara, a na koje čovjek može uticati i koliko-toliko spriječiti infarkt.

- Jedan od faktora rizika je neadekvatna ishrana. Naime, sjedeći način života uz zadržavanje visokoenergetskog unosa hrane dovodi do nakupljanja masnih kompleksa u zidu arterija. Ove promjene utiču na formiranje ugrušaka koji postepeno sužavaju krvne sudove ili dovode do njihovog potpunog začepljenja i nastanka infarkta - pojasnila je Stankovićeva. Dodaje da pored ishrane na nastanak srčanog udara utiče i nedovoljna fizička aktivnost te konzumiranje alkohola i duvana, kao i stres.

- Još jedan vrlo bitan faktor rizika je povišen krvni pritisak koji oštećuje arterijske krvne sudove i dovodi do rane arterioskleroze, sužavanja i zapušavanja krvnih sudova koji ishranjuju srčani mišić, mozak i unutrašnje organe - rekla je Stankovićeva. Na pojavu rane arterioskleroze utiče i povišen nivo holesterola i triglicerida, kao i povišen nivo šećera u krvi.

- Prekomjernu tjelesnu težinu, posebno abdominalnu ili trbušnu, takođe ubrajamo u faktore koji doprinose oboljenjima kardiovaskularnog sistema. Sklonost ka oboljenjima kardiovaskularnog sistema veća je ukoliko je neko u porodici imao srčanih tegoba - kazala je Stankovićeva. Svaki pacijent se mora pridržavati higijensko dijetetskog načina života koji podrazumijeva redovnu fizičku aktivnost do tri puta sedmično.

Krvni pritisak

Jedan od najvažnijih faktora rizika za nastanak infarkta miokarda je krvni pritisak. Između 30 i 50 odsto osoba ima povišen arterijski pritisak. Liječenje povišenog krvnog pritiska je mjera prevencije u nastanku srčanog udara. Pritisak se reguliše redovnim uzimanjem terapije i higijensko dijetetskim načinom života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana