Spomenik sinovima i opomena na golgotu potrage za nestalima u ratu

Srna
Foto: Srna

BIJELjINA - Udruženje porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice već treću deceniju još traži 56 srpskih žrtava rata u BiH i kao opomenu na ovu golgotu namjerava da podigne Spomenik sinovima u gradskom parku u Bijeljini, rekla je Srni predsjednik ovog udruženja Smilja Mitrović.

„Institucije u BiH koje se bave traženjem nestalih potpuno su zatajile u potrazi za srpskim žrtvama rata, prošle godine pronađena je samo jedna osoba na Majevici, a u cijeloj Republici Srpskoj samo četvoro Srba", istakla je Mitrovićeva.

NJena potraga za nestalim sinom Draganom traje 27. godinu.

„Moj sin Dragan je kao osamnaestogodišnji student otišao u vojsku, u rat, a kada je nestao nije napunio ni 20 godina. Muž je umro kada je sin nestao. Teška je to muka. Ostala sam sama da ga tražim i cijeli je moj život ta potraga za mojim sinom i za svim našim nestalim sinovima. Ja živim u iščekivanju", dodala je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je navela da spomenik stradalnicima žele da podignu porodice koje tragaju za nestalima u ratu dok još žive oni koji znaju kako su rođeni, živjeli i kako su stradali srpski sinovi u građanskom ratu u BiH, a potrebnih 12.400 KM za njegovo podizanje Udruženje porodica nestalih pokušaće da obezbijedi donacijama dobrih ljudi.

Rajko Blažić iz Beograda, koji je autor Spomenika majkama u Bijeljini, na prijedlog porodica nestalih u gradu napravio je skicu Spomenika sinovima koji će biti napravljen slaganjem kamena na kamen u visinu i širinu dva metra, a na svakom kamenu biće oslikan lik i upisano jedno srpsko muško ime.

Na postolju visokom pola metra biće ispisano Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana